Ντι Μάιο προς Γιούνκερ : «Η κυβέρνηση δεν είναι αρεστή στον ίδιο και στην ελίτ στην οποία ανήκει»

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, έπειτα από τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παρέκκλιση της Ιταλίας από τους κανόνες. «Έχει χρόνο μέχρι τον Μάιο. Εξ ονόματος ποιου μιλάει; Εμείς θα προχωρήσουμε με τα μέτρα που ζητά ο λαός», ήταν η απάντηση του υπουργού Εργασίας της Ιταλίας.

Παράλληλα, κάλεσε τον Γιούνκερ να πει ποιοι πραγματικά παίρνουν τις αποφάσεις εντός της ΕΕ. «Δεν μπορεί να επιμένει σε περιορισμούς, αποφασίζοντας να επιτεθεί σε μια κυρίαρχη χώρα απλά επειδή η κυβέρνηση δεν είναι αρεστή στον ίδιο και στην ελίτ στην οποία ανήκει», ανέφερε ακόμη ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε στην Κομισιόν αργά το βράδυ της Δευτέρας, σχολίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αν δεχθούμε την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γιούνκερ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη δυναμική των ιταλικών δημοσιονομικών, υπογράμμισε όμως ότι «δεν υπάρχουν προκαταλήψεις». «Με την Ιταλία θα αναπτυχθεί συζήτηση, όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες», σημείωσε ακόμη.

«Δεν θέλω να σχολιάσω τα μέτρα του ιταλικού προϋπολογισμού. Ασχολούμαι με τον τελικό ισολογισμό εσόδων και εξόδων. Δεν θα υπεισέλθουμε στα περιεχόμενα, διότι θα γινόμασταν στόχος επιθέσεων», δήλωσε επίσης ο Γιούνκερ, που αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε εντός της ημέρας.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως δεν θεωρεί ότι στην αυριανή σύνοδο κορυφής πρέπει να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου η Ιταλία. «Πρώτα υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί. Η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ιταλία», κατέληξε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα