Ντόπινγκ, η πιο μεγάλη μάστιγα του αθλητισμού

Ρεκόρ, χρήμα, δόξα, αναπάντεχοι και αδιευκρίνιστοι θάνατοι, ασθένειες, παραμορφώσεις, αποκλεισμοί, αφαίρεση μεταλλίων, ακυρώσεις επιδόσεων είναι μερικές από τις συνέπειες

Νέα κρούσματα ντόπινγκ δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, δείχνοντας ότι η μεγαλύτερη μάστιγα του αθλητισμού σε παγκόσμια κλίμακα δυστυχώς αντέχει… ακόμα. Ένα από αυτά αφορά το βόλεϊ στην Ελλάδα.

Στις 28/2/2019 ο Αυστριακός πρωταθλητής σκι, Μαξ Χάουκε, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να κάνει μετάγγιση αίματος για να βελτιώσει την απόδοσή του ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Ζέεφελντ και κινδυνεύει με αποκλεισμό τεσσάρων χρόνων από τους αγώνες.

Μάλιστα οι αστυνομικοί κατέγραψαν το γεγονός σε βίντεο.  Συνελήφθησαν δύο ακόμη σκιέρ, ο επίσης Αυστριακός Ντόμινικ Μπάλνταουφ και ο Καζάκος Αλεξέι Πολτοράνιν. Αμφότεροι  παραδέχτηκαν ότι ντοπαρίστηκαν.

Τρεις ημέρες νωρίτερα (25/2/2019) ο Βραζιλιάνος βολεϊμπολίστας της ΑΕ Κομοτηνής, Ρενάν Ντος Σάντος, βρέθηκε θετικός σε χρήση νορανδροστερόνης. Τιμωρήθηκε από την ΕΣΑΠ με τετραετή αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Στις 7/2/2019 το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν όλα τα αποτελέσματα της Ρωσίδας βαδίστριας, Ανίσια  Κιρντιάπκινα, από τις 25 Φεβρουαρίου 2011 έως τις 11 Οκτωβρίου 2013 για παράβαση του κανονισμού ντόπινγκ. Επιπλέον της αφαιρέθηκαν μετάλλια, χρηματικά έπαθλα κλπ.

Το ίδιο συνέβη και με τον σύζυγό της, Σεργκέι Κιρντιάπκιν («χρυσός» Ολυμπιονίκης  το 2012 στο Λονδίνο στα 50 χλμ βάδην).

Ντόπινγκ είναι η χρήση απαγορευμένων φαρμάκων και η χρησιμοποίηση μεθόδων που αυξάνουν τεχνητά τη φυσική απόδοση.

Η ρίζα του όρου DOP προέρχεται από τη διάλεκτο των Κάφρων της Νότιας Αφρικής. Σημαίνει απόσταγμα φυτικής προελεύσεως με διεγερτικές ικανότητες, που χρησιμοποιούσε η συγκεκριμένη φυλή σε θρησκευτικές τελετές.

Στις μέρες μας το ντόπινγκ έχει εξελιχθεί και δεν είναι λίγοι όσοι κάνουν λόγο για εισβολή της γενετικής στον συγκεκριμένο τομέα.

Όταν το δείγμα αθλητή ή αθλήτριας είναι θετικό, δεν σημαίνει ότι σίγουρα έχει ντοπαριστεί. Μπορεί να έχει κάνει χρήση των ουσιών για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως οι ποδοσφαιριστές Ντεμπά (Παναθηναϊκός, με σαλμποταμόλ) και Κουνενάκης (ΟΦΗ με κορτικοστεροειδές) οι οποίοι αθωώθηκαν.

Αποζημιώσεις αθλητών

Υπάρχει και η περίπτωση της Τόνιας Μαχαίρα, πρωταθλήτριας Ελλάδας στην κολύμβηση. Το 2004 τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διότι αρνήθηκε να περάσει από έλεγχο, όμως δικαιώθηκε 8 χρόνια μετά. Τα ελληνικά  δικαστήρια της επεδίκασαν αποζημίωση 277.000 ευρώ για ηθική βλάβη και συκοφαντική δυσφήμιση.

Ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού που αθλήτρια κερδίζει αποζημίωση για τέτοιο λόγο (προηγήθηκε το 2007 η Κάτριν Κράμπε λαμβάνοντας 700.000 δολάρια από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Στίβου).

Αποζημιώσεις έλαβαν τον Σεπτέμβριο του 2005 αθλητές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας που υπήρξαν θύματα του ντόπινγκ. Στη συγκεκριμένη χώρα εφαρμόστηκε επισήμως από το 1974 μέχρι και το 1989 πρόγραμμα ντοπαρίσματος (κωδική ονομασία: «Κρατικό Σχέδιο 14.25»).

Φήμες από την αρχαιότητα  και το 1865

Για χρήση περίεργων ουσιών από αθλητές υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα. Το 1865 στους κολυμβητικούς αγώνες του Άμστερνταμ ο Τύπος της εποχής αναφέρθηκε σε περίεργες ουσίες που πήραν κάποιοι συμμετέχοντες στη διοργάνωση.

Τα πρώτα θύματα

Το πρώτο θύμα από ντόπα, έστω και ανεπίσημα, ήταν ο Πορτογάλος  μαραθωνοδρόμος Ναβάρο. Πέθανε το 1912 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, στη διάρκεια του αγώνα. Το πόρισμα της νεκροψίας ήταν χρήση στρυχνίνης και κονιάκ.

Στη διοργάνωση της Ρώμης (1960) απεβίωσε στην κούρσα των 100 χλμ. ο Δανός ποδηλάτης Ένεμαρκ λόγω κατανάλωσης διεγερτικών ουσιών.

Το 1998 πέθανε σε ηλικία 38 ετών υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ. Η Αμερικανίδα σπρίντερ είχε εξωπραγματικές επιδόσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988).

Αν δεν επέλθει θάνατος από χρήση περίεργων… ουσιών, είναι πιθανό να έρθει η παραμόρφωση. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στη σφαιροβολία στο Ευρωπαϊκό του 1986 στη Στουτγκάρδη. Η Χάιντι Κρίγκερ αναγκάστηκε 11 χρόνια μετά να υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου και να μετονομαστεί σε Αντρέας.

Διεθνές ποδόσφαιρο

Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, Ματσόλα  και Σουμάχερ, αποκάλυψαν μέσω βιβλίων τους, το 1987 και το 1990 αντιστοίχως, ότι όταν ήταν εν ενεργεία το ντοπάρισμα ήταν συνηθισμένο φαινόμενο.

Από ποδοσφαιριστές διεθνούς βεληνεκούς πιο γνωστές ήταν οι περιπτώσεις των Μαραντόνα (1994), Καναβάρο (2010) και Μούτου (2009).

Υπόθεση BALCO

Τη δεκαετία του 2000, ο παγκόσμιος αθλητισμός συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο του εργαστηρίου BALCO της Καλιφόρνια, το οποίο παρασκεύαζε και χορηγούσε απαγορευμένες ουσίες σε κορυφαίους Αμερικανούς αθλητές, όπως ο Τιμ Μοντγκόμερι και η Μάριον Τζόουνς (κάτοχοι παγκοσμίων ρεκόρ).  Οι συνέπειες ήταν ισόβιος αποκλεισμός για τον προπονητή Τρέβορ Γκράχαμ, ενώ για τους αθλητές αποκλεισμός, αφαίρεση μεταλλίων και ακύρωση επιδόσεων. 

Ρέκορντμαν για λίγες ημέρες

Μην ξεχνάμε και τον Μπεν Τζόνσον. Το 1998 στη Σεούλ, ο Καναδός σπρίντερ έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. Συνελήφθη ντοπέ μετά από λίγες ημέρες και η επίδοση δεν μέτρησε. Ύστερα από 5 χρόνια ξαναπιάστηκε ντοπαρισμένος.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αθλητών και αθλητριών στην Ελλάδα

Αθανασία Τσουμελέκα (20 χλμ. βάδην το 2008)

Λεωνίδας Σαμπάνης (το 2004 λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του χάλκινου στην άρση βαρών)

Γιάννης Δρυμωνάκος (2008, κολύμβηση)

Φανή Χαλκιά (2008, 400 μ. εμπόδια)

Νίκος Κουρτίδης, Κωνσταντίνα Λάππου (2009, άρση βαρών)

Πηγή Δεβετζή το 2015 (για αγώνες του 2007)

Τζανακάκη (βολεϊμπολίστρια της ΑΕΚ το 2013)

Κοκκιναρίου (2012-3000 μ. στιπλ γυναικών)

Γερβάσιος Φιλιππίδης (2012 – ακοντιστής)

Δημήτρης Χονδροκούκης (2012 – άλτης του ύψους)

Τάσος Γκούσης (2008, σπρίντερ)

Δημήτρης Ρέγας  (2008, 400μ.) 

Κεντέρης – Θάνου (έμειναν… σκιές για το 2004)

 Ελληνικό ποδόσφαιρο

Σχετικά με το ποδόσφαιρο αναφέρουμε τον Ίσις του ΟΦΗ το 1986 (πρώτο χρονικά κρούσμα) και αυτούς που τιμωρήθηκαν οι οποίοι είναι: Τσίγκοφ της Λάρισας και Αγκίρε του Ολυμπιακού το 1988,  Σπυρόπουλος του Πανιωνίου το 2005, Βαβζίνιακ του Παναθηναϊκού.

 

Ο Μονιάκης του ΟΦΗ και Ρόκα του Πανθρακικού το 2009,  Βεζυρίδης του ΟΦΗ το 2012, Αρκούδας της ΑΕΚ,  Λισγάρας του Αστέρα Τρίπολης, Μανούσος της Καλλονής το 2013 και Μάντζιος του Λεβαδειακού το 2016.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα