Ντουγρού για… Κουμουνδούρου το πάει η Φώφη

Η φράση της Φώφης Γεννηματά για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού έχει ανάψει φωτιές στο Κίνημα Αλλαγής. Διότι, μπορεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να προσέθεσε ότι αυτό θα γίνει με αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ουδείς πιστεύει –με βάση και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων– ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι ανησυχίες πολλών στη Χαριλάου Τρικούπη εντάθηκαν μετά την αρθρογραφία ιστοσελίδων φιλικά προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου υποστηρίζουν ότι οι δύο αρχηγοί είναι έτοιμοι για μία συμφωνία που θα αλλάξει το πολιτικό status quo. Κάτι που θα προκαλέσει επί της ουσίας την οριστική διάλυση του ΚΙΝΑΛ και φυσικά θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Και μπορεί η Χαριλάου Τρικούπη να ισχυρίζεται ότι το ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, αλλά ουδείς πιστεύει ότι η ηγετική ομάδα λέει την αλήθεια. Διότι, βλέποντας ότι θα ηττηθεί η κα Γεννηματά στις εσωκομματικές εκλογές, όποτε και εάν διεξαχθούν, όποια κόλπα κι εάν σκεφτούν οι συνεργάτες της, είναι λογικό να αναζητεί μία μεσοβέζικη λύση για να εξακολουθούν να τη θεωρούν πρόεδρο. Και η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν στέλνει το ΠΑΣΟΚ σε κάποιο σεντούκι, αλλά εξασφαλίζει το πολιτικό μέλλον στην ίδια την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, αλλά και τις θεσούλες στους συνεργάτες της.

Βέβαια, όταν θα πάρει τα προικιά της η κ.α Γεννηματά για να μεταβεί στην Κουμουνδούρου, θα διαπιστώσει ότι θα είναι λειψά, καθώς η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ δεν θα την ακολουθήσει, ενώ και τα περισσότερα στελέχη του κόμματός της θα κόψουν λάσπη, που λέει και ο λαός μας. Διότι δεν λησμονούν ότι κάποιοι εξ αυτών ένιωσαν στο πετσί τους το μπούλινγκ, τις ύβρεις, ακόμη και ξυλοδαρμούς. Απλά στην ηγετική ομάδα σκέφτονται μόνο τους εαυτούς τους.

Ακόμη και το αφήγημα που έχει στήσει η Χαριλάου Τρικούπη για «κύκλους που πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό τον σημερινό βολικό γι’ αυτούς δικομματισμό και που επιδιώκουν μέσα σε αυτόν να εντάξουν ως δορυφόρο ή συμπλήρωμα το Κίνημα Αλλαγής», δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μήνυμα προς το εσωτερικό πως εάν δεν κάνουμε το μεγάλο βήμα θα μας εξαφανίσουν. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά, «ή θα παίζετε το παιχνίδι μας, ή θα σας πολεμάμε». Δηλαδή, περνάει το μήνυμα ότι αναγκαζόμαστε για να σώσουμε τα λάβαρά μας. Ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.

Και για να δέσει το γλυκό και να μπορέσουν να συντονιστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ηγετική ομάδα αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους και να πολιτικοποιεί τα πάντα. Σε αυτό το πλαίσιο, η κριτική θα συνεχίσει να είναι σκληρή απέναντι στην κυβέρνηση, πλην όμως, για άλλη μία φορά, θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες, επεξεργασμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Κάτι που σταδιακά αναμένεται να ατονήσει, καθώς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι αρνητικά.

Οπότε, για να ολοκληρωθεί το σκηνοθετημένο έργο, από τους συνεργάτες της κας Γεννηματά διαρρέεται ότι έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις για την πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει το Κίνημα Αλλαγής, γίνονται ήδη σε επίπεδο Νομαρχιακών Επιτροπών, όσο τουλάχιστον επιτρέπει κάτι τέτοιο η εκ του μακρόθεν επικοινωνία με τη χρήση της τεχνολογίας. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Νομαρχιακές Επιτροπές έχουν δοτές διοικήσεις πλήρως ελεγχόμενες από την ηγεσία, ανεξάρτητα εάν δεν πατάει κανένας άλλος. Όμως το έχουν στήσει έτσι το έργο, ώστε να πουν στο τέλος ότι οι Νομαρχιακές επιθυμούν συνεργασία.

 Ξεκίνησαν οι ύμνοι

Είναι χαρακτηριστικό τη συμφωνίας κάτω από το τραπέζι ότι προ ολίγων ημερών (7 Δεκεμβρίου) ο Γιώργος Λακόπουλος, που μετέχει μαζί με αρκετούς άλλους στο προξενιό, έγραψε ότι «η μόνη επιλογή της Γεννηματά για να διασώσει την παράδοση του ονόματός της και να επανενταχθεί στο κεντρικό ρεύμα της Δημοκρατικής Παράταξης είναι να συγκλίνει με τον Αλέξη Τσίπρα στην αντιμετώπιση της Δεξιάς του Μητσοτάκη». Και μετά τη φράση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά και την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ξεκίνησαν οι ύμνοι και με σιγουριά αρθρογράφησε ο Λακόπουλος, ότι «με αυτόν τον απλό τρόπο γεννήθηκε στη Βουλή κάτι νέο: η σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝΑΛ. Τα δυο κόμματα της Δημοκρατικής Παράταξης έδειξαν την πρόθεσή τους να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικές δυνάμεις κυβερνητικής προοπτικής. Εκ των πραγμάτων, αυτή η προοπτική θέτει τέλος στη διακυβέρνηση της Δεξιάς του Μητσοτάκη». Μάλιστα, έκανε ένα βήμα παρακάτω υποστηρίζοντας πως «στις επόμενες εκλογές θα επικυρωθεί η ιστορική πλειοψηφία της Δημοκρατικής Παράταξης. Ήδη υφίσταται –αν αθροιστούν τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εκλογές, απέναντι στη ΝΔ– και διαμορφώνουν αναντιστοιχία εκλογικού σώματος και Βουλής». Προφανώς, φορώντας τα κοκκινοπράσινα γυαλιά δεν βλέπει τις δημοσκοπήσεις.

Φυσικά, όποιος αντέξει να διαβάσει όλο το άρθρο, τότε θα το θεωρήσει ως προσχέδιο συμφώνου συμβίωσης. Πάντως, αναγνωρίζει τις δυσκολίες (κάτι είναι κι αυτό). «Δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς το χάσμα ανάμεσα στα δυο κόμματα μεγάλωσε τα τελευταία χρόνια. Αλλά στην πολιτική οι ηγεσίες κρίνονται από την ικανότητα τους να υπερβαίνουν τις διαφορές και να συγχρονίζονται με τις ανάγκες της Ιστορίας. Στην ίδια κατεύθυνση τόσο ο Τσίπρας όσο και η Γεννηματά πρέπει να απομονώσουν τις ενδεχόμενες απόπειρες υπονόμευσης της σύγκλισης, από εσωτερικές δυνάμεις που θα υποκινηθούν και από εξωτερικούς παράγοντες».

Το γεγονός ότι η κα Γεννηματά έχει απορρίψει εδώ και μήνες τις εισηγήσεις να επισπευστούν οι εσωκομματικές διαδικασίες δείχνει πως έχει επιλέξει ένα δρόμο. Αυτόν που οδηγεί απ’ ευθείας στην Κουμουνδούρου.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα