Ντράγκι: Μείωση των επιτοκίων της Ευρωζώνης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι σήμερα στη Φραγκφούρτη όπου για μία ακόμα φορά προανήγγηλε μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Αυγούστου.

Αιτιολογώντας την ομόφωνη απόφαση για μελλοντική καθοδήγηση της αγοράς, ο κ. Ντράγκι έκανε λόγο για διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων σε χαμηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα. Και μίλησε για μία ακόμη φορά για τη δέσμευση των Αρχών για χαλαρή νομισματική πολιτική για όσο διάστημα χρειαστεί. Όπως είπε, τα στοιχεία θα πρέπει να είναι σημαντικά καλύτερα από το τρέχον βασικό σενάριο για να υπάρξει αλλαγή τάσης στα επιτόκια.

Μάλιστα, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διατήρησης του κόστους χρήματος σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, προσθέτοντας ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας. Προβληματισμό στην ΕΚΤ δημιουργεί το γεγονός ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν αδύναμες. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Ευρωτράπεζας, η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί και η ανάκαμψη θα έλθει με αργό ρυθμό. Ωστόσο ο κ. Ντράγκι συμπλήρωσε πως τα ρίσκα γύρω από την οικονομία παραμένουν καθοδικά, εξηγώντας ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και οι συνεπακόλουθες αβεβαιότητες μπορεί να έχουν τη δυναμική να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες.

Παράλληλα, δημιουργείται κίνδυνος από την πιο αδύναμη από την αναμενόμενη εγχώρια και παγκόσμια ζήτηση και από την ανεπαρκή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης. Πρόσθεσε πάντως ότι πρόσφατα στοιχεία για την εμπιστοσύνη έχουν δείξει περαιτέρω βελτίωση από τα χαμηλά επίπεδα και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για σταθεροποίηση της οικονομίας. «Με άλλα λόγια, φαίνεται πως τα σημάδια που βλέπουμε τώρα επιβεβαιώνουν το βασικό σενάριο ανάλυσης της ΕΚΤ για το δεύτερο μισό του έτους» σημείωσε ο διοικητής της Ευρωτράπεζας.

Το θέμα βέβαια είναι ότι παρά τα χαμηλά επιτόκια και τη διοχέτευση απεριόριστης ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του Ευρωσυστήματος υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στην αγορά. Αναλυτές σημειώνουν ότι ενδεχομένως να χρειάζονται και άλλα μέτρα για τη διοχέτευση των κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση των επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα, ώστε να υπάρχει αντικίνητρο «παρκαρίσματος» της ρευστότητας από τις τράπεζες στα ταμεία της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα της Ευρωτράπεζας, το δεύτερο τρίμηνο του 2013 η πλειονότητα των τραπεζών αυστηροποίησε τα κριτήρια χορήγησης δανείων, ενώ ανάλογη θα είναι η κατάσταση και το διάστημα ως και το τέλος Σεπτεμβρίου. «Τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, δεδομένης της ύφεσης και των δυσμενών προοπτικών για την οικονομία, προτιμούν να διατηρούν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους στην ΕΚΤ χάνοντας σημαντικά έσοδα από τόκους από το να διακινδυνεύσουν τη δημιουργία νέων επισφαλειών που μπορεί να οδηγήσουν σε επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες» υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη.

Χειρότερη είναι αναμφίβολα η κατάσταση στον ευρωπαϊκό Νότο, και ειδικά στην Ελλάδα, όπου η πορεία απομόχλευσης στην οποία έχει οδηγηθεί ο τραπεζικός κλάδος, οι μέχρι πρότινος εκκρεμότητες με την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και η σοβαρή μείωση της ρευστότητας μέσω των καταθέσεων από το 2009 ως σήμερα έχουν ως αποτέλεσμα  σοβαρή μείωση των δανειοδοτήσεων τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα