Ο αφελληνισμός του ποδοσφαίρου μας έχει υπογραφή

Οι μεγάλοι βολεύονται, οι μικρομεσαίοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, ο… ηγέτης Μπαλτάκος κάνει ευχές, η εθνική ομάδα κατατροπώνεται, οι ποδοσφαιριστές μας ξενιτεύονται και οι σφαλιάρες στην Ευρώπη πέφτουν βροχή. Ο Μποροβήλος προσπαθεί –έστω και με μίνι πρόταση-αλλά μέχρι εκεί…

Του Νίκου Συνοδινού

Οι αποτυχίες της εθνικής ομάδας, ήταν αυτές που χτύπησαν καμπανάκι. Όλοι άρχισαν να μιλούν γι’ αφελληνισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΕΠΟ πρωταρχικά που στραπατσαρίστηκε η βιτρίνα της. Το… πατριωτικό αίσθημα, ακόμη και μετά την κατάκτηση της κορυφής το 2004, πήγε περίπατο. Ουδείς ασχολήθηκε σοβαρά παρά τον πακτωλό χρημάτων που έφερε η εθνική ομάδα να ορίσει κανόνες στήριξης του Έλληνα ποδοσφαιριστή. Αρκούσαν τα συμβόλαια των ξένων που έρχονταν, καθώς το ποσοστό της ΕΠΟ από αυτά, ήταν ουσιαστικά ο οικονομικός αιμοδότης για παχυλούς μισθούς στις άλλες καραβιές, των προσλήψεων στην Ομοσπονδία.

Κάθε λίγο και λιγάκι, κάποιος ξυπνούσε από τον λήθαργό του, μιλούσε για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, μέχρι το θέμα να ξεχαστεί και να επανέλθει με την ίδια κατάληξη.

Πλέον ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης Γιώργος Μποροβήλος είχε ανεβάσει το θέμα της υποχρεωτικότητας συμμετοχής Έλληνα ποδοσφαιριστή στην ενδεκάδα. Και κει που αρχικά υπήρχαν συζητήσεις για τρεις και τέσσερις, η τελική πρόταση περιλάμβανε έναν…

«Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει, είναι κοινή παραδοχή ότι οι ενδεκάδες των ομάδων της Super League 1 κατά μεγάλο ποσοστό είναι με ξένους ποδοσφαιριστές και σε πολλά παιχνίδια μπορεί οι δύο ενδεκάδες να έχουν 2-3 η και καθόλου Έλληνες. Εννοείται ότι κάποιες ομάδες βάζουν περισσοτέρους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Όμως η πρότασή μας είχε την έννοια της υποχρεωτικότητας, σε πρώτη φάση να μπουν στην ενδεκάδα ένας ή δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές και να είναι καθ’ όλη τη διάρκεια στο παιχνίδι. Αν υπογράψουμε όλοι και συμφωνήσουμε σε μία προκήρυξη, δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το έχουν κάνει κι άλλες λίγκες και νομίζω ότι σιγά σιγά αυτή η ιδέα αποκτά αρκετούς οπαδούς μέσα στη λίγκα, δηλαδή οι ομάδες βλέπουν ότι έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το έχει ανάγκη μόνο η Εθνική ομάδα, είναι ότι και ο Έλληνας φίλαθλος που αγαπάει το ποδόσφαιρο ανεξαρτήτως από τα προβλήματά που υπάρχουν σε αυτό, θέλει τον Έλληνα ποδοσφαιριστή και για συναισθηματικούς λόγους», είπε ο Γιώργος Μποροβήλος.

Όλοι χάρηκαν και αγκάλιασαν την πρόταση του Αστέρα, αλλά όταν έσβησαν τα φώτα, ξανά τα ίδια. Απόφαση επί του πρακτέου; Next year. Ακόμη και η ομάδα της Τρίπολης που πρωτοπορεί, στη χάση και στη φέξη χρησιμοποιεί γηγενείς ποδοσφαιριστές. Αυτοακυρώνεται δηλαδή. Περιμένει να περάσει υποχρεωτική διάταξη για να εφαρμόσει όσα Ευαγγελίζεται;

Ποιος από τους μεγάλους θα δεχτεί να χρησιμοποιεί τρεις και τέσσερεις Έλληνες ποδοσφαιριστές υποχρεωτικά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα; Ποιος θα τολμήσει να τους το επιβάλει;

Θεατής ο Τάκης Μπαλτάκος

Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος παραμένει θεατής. Με παραινέσεις δεν δίνονται λύσεις. Χρειάζεται αποφασιστικότητα. Και τίποτα δεν ωριμάζει με μαγικό ραβδί για να έχουμε αποτελέσματα. Χρειάζεται δουλειά. Εκεί φαίνεται η ικανότητα και η αξία του θεσμικού προσώπου. Του παράγοντα που ενδιαφέρεται έμπρακτα για τις εθνικές ομάδες. Πρακτικά του ανθρώπου που θέλει να προοδεύσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και να ενισχυθούν τα ταμεία της ΕΠΟ από τις επιτυχίες της εθνικής. Γιατί με τη σημερινή εικόνα που προκαλεί θλίψη, ποιος θα κατηγορήσει τον Γκουστάβο Πογέτ, αν δεν τα καταφέρει να οδηγήσει την εθνική ανδρών στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2024; Εξάλλου οι απανωτές αποτυχίες που προηγήθηκαν από τους προκατόχους του, οδήγησαν την Ελλάδα σε… άτακτη υποχώρηση στην κατάταξη της UEFA και κατ’ επέκταση σε άσχημες κληρώσεις με ισχυρές ομάδες.

Η κεφαλή του ελληνικού ποδοσφαίρου… εύχεται να χρησιμοποιούνται περισσότεροι Έλληνες. Αναζητεί νομικό πλαίσιο να περάσει διάταξη. Σε αναζητώ στη… Σαλονίκη που λέει και ο Μητροπάνος. Τώρα όμως που προέκυψαν Κωνσταντέλιας, Κουλιεράκης και η παρέα τους στον ΠΑΟΚ, οι συνθήκες μπορεί να ωρίμασαν. Καλές οι καραβιές, αλλά καλύτεροι οι Έλληνες.

Βέβαια θα σπάσει η αλυσίδα των νταραβεριτζήδων που κονομάνε από τα πάρε δώσε. Δεν είναι τυχαίο πως ομάδες αλλάζουν 20 παίκτες κάθε σεζόν. Αυτή η διαδικασία κάτι εξυπηρετεί. Οι ιδιοκτήτες όμως πρέπει να έχουν τ μάτια τους και τα μυαλά τους ανοικτά.

Παλιό το φρούτο της ξενομανίας 

To φρούτο των ξένων δεν είναι νέο.  Στο… μακρινό 2010, στο πλαίσιο των ομίλων του Europa League ο Παύλος Δερμιτζάκης είχε ξεκινήσει την ομάδα του ΠΑΟΚ κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ(1-0) χωρίς κανέναν  Έλληνα στην ενδεκάδα (κατά τη διάρκεια του αγώνα χρησιμοποιήθηκαν οι Σαλπιγγίδης και Σακελλαρίου).

Κάτι που επανέλαβε ο ΠΑΟΚ τον Ιούλιο του 2017, με προπονητή τον Σέρβο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς στον εκτός έδρας αγώνα του με την Ολιμπίκ Ντονιέτσκ, στο πλαίσιο των προκριματικών του Europa League. Και τότε οι Θεσσαλονικείς ξεκίνησαν τον συγκεκριμένο αγώνα, που είχε λήξει 1-1, έχοντας μόνο ξένους στην ενδεκάδα τους, ενώ αγωνίστηκε ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά μόνο ο Πέλκας.

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016 ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζοντας εκτός έδρας τη Γιούνγκ Μπόις για τους ομίλους του Europa League, σε αγώνα που νίκησε με 0-1 με προπονητή τον Πάουλο Μπέντο, και στους 14 «ερυθρόλευκους» ποδοσφαιριστές που έπαιξαν δεν υπήρχε για πρώτη φορά στην ιστορία του κανένας  Έλληνας!

Τρεις μέρες αργότερα έμελλε να επιστρατεύσει 14 αμιγώς ξένους και ο Παναθηναϊκός, έστω και σε άλλη διοργάνωση (στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Super League).

Είναι κατανοητό για τις μεγάλες ομάδες ειδικά, πως η ενίσχυσή τους με πολλούς ξένους, είναι επιβεβλημένη για να κάνουν τη διαφορά. Στον Παναθηναϊκό ο Στραματσόνι έδιωξε όλους τους Έλληνες. Το πρόβλημα δεν ήταν ότι γέμισε ξένους, αλλά πως οι περισσότεροι ήταν μετριότητες… και σίγουρα κατώτεροι των Ελλήνων.

Για το γεγονός αυτό είχε αναφερθεί ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός Τζον Φαν’τ Σιπ μετά τη νίκη με 2-1 επί της Σουηδίας στις 8 Σεπτεμβρίου 2021, για να επανέλθει απόλυτα δικαιωμένος μετά την εικόνα της 1ης αγωνιστικής της περασμένης σεζόν 2021-22 και να γράψει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκάθαρα έχει ένα πρόβλημα ταυτότητας. Οι πέντε ‘μεγάλες’ ομάδες (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός,  Άρης) έβαλαν στην ενδεκάδα τους την πρώτη αγωνιστική της ελληνικής Super League συνολικά επτά  Έλληνες παίκτες. Μέσος όρος 1,4 σε κάθε ομάδα».

Στον αγώνα του ΠΑΟΚ απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης της Τούμπας ο Λουτσέσκου χρησιμοποίησε 15 παίκτες και δεν αγωνίστηκε ούτε ένας  Έλληνας ποδοσφαιριστής! Την ίδια ώρα οι Τζόλης, Γιαννούλης, Πέλκας και Λημνιός βρίσκονταν κι έπαιζαν στο εξωτερικό.

Ο ΠΑΟΚ μάλιστα, ήταν η ομάδα που σε επίπεδο νέων σάρωνε τα πρωταθλήματα. Οι νέοι όμως ήταν εξαφανισμένοι. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε δείξει τις διαθέσεις του και νωρίτερα, όταν στο πρώτο ματς με τη Ριέκα (1-1) στην Τούμπα στις 19 Αυγούστου 2021 χρησιμοποίησε μόλις έναν  Έλληνα, τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, ενώ οι υπόλοιποι της ενδεκάδας ήταν από 10 διαφορετικές χώρες!

Πώς προέκυψαν λοιπόν οι μικροί που προωθήθηκαν απ’ τον Ρουμάνο προπονητή και σήμερα τους θαυμάζουμε; Ο Λουτσέσκου δεν αγάπησε ξαφνικά τους Έλληνες παίκτες, αλλά αναγκάστηκε να τους χρησιμοποιήσει, καθώς ξέμεινε από ξένους ποδοσφαιριστές, προέκυψαν τραυματισμοί και αστοχίες κι έτσι αναδείχθηκαν τα παιδιά που ήταν ξεχασμένα ή δεν τους δίνονταν οι ευκαιρίες που ήταν επιβεβλημένες για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

Μόνο με την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυτωρίων τους οι Ελληνικές ομάδες θα επιτύχουν σημαντικά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη, όπως:

  • Εξοικονόμηση κόστους αγοράς ποδοσφαιριστών
  • Εξελληνισμός του ποδοσφαίρου μας
  • Αναβάθμιση της αγωνιστικής διάθεσης και προσφοράς των ποδοσφαιριστών
  • Διεύρυνση των επιλογών του Ομοσπονδιακού Προπονητή

Η απουσία γηγενών ποδοσφαιριστών, δεν προκαλεί μόνο την υποβάθμιση των εθνικών ομάδων, αλλά και τη ρήξη του συναισθηματικού δεσμού με τους φιλάθλους. Οι παίκτες-σημαίες εξαφανίζονται. Ο δε υπερεπαγγελματισμός έχει και τις αρνητικές του παρενέργειες.

Η παραγωγή ποδοσφαιριστών, απαιτεί πέρα από ειδικευμένους προπονητές και υπομονή και οικονομικό κόστος. Απαιτεί και προϋποθέτει επένδυση σε εγκαταστάσεις και σε τεχνικό επιτελείο (προπονητές, σκάουτερ κ.λπ.). Αρκετές ομάδες το πράττουν ή επιχειρούν να το κάνουν. Αλλά σε αρκετές των περιπτώσεων με λανθασμένο τρόπο και κακές επιλογές. Στις υποδομές δεν μας ενδιαφέρει να βολέψουμε παλαίμαχους ή τους φίλους μας, αλλά τα κατάλληλα πρόσωπα που θα έχουν αποτελέσματα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα