Ο «άφωνος» Καραμανλής βολεύει Τσίπρα-Καμμένο

Σε… βολικό άλλοθι για όσους εγκατέλειψαν, πιθανότατα επειδή δεν θα μπορούσαν να είχαν κομβικό ρόλο, τη Νέα Δημοκρατία εξελίσσεται ο «καραμανλισμός». Ένα πολιτικό ρεύμα που σημάδεψε τη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη και που σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς και υμνείται από τον… Πάνο Καμμένο, τον Ευάγγελο Αντώναρο και την Κατερίνα Παπακώστα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Καραμανλής επιμένει σε μία ιδιότυπη πολιτική αφωνία που εύλογα γεννά πολλά ερωτηματικά και σκέψεις ως προς τη στάση του. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής του τόπου και με μοναδική εξαίρεση την παρέμβασή του πριν από το δημοψήφισμα – παρωδία του 2015, ο «άφωνος» πρώην πρωθυπουργός επιμένει να ανέχεται τον οποιονδήποτε μιλά εξ ονόματός του. Το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το «ουδέν σχόλιο», με το οποίο τοποθετήθηκαν συνεργάτες του όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

«Με τον Αντώναρο έχουμε μια συνεργασία για πολλά χρόνια από τότε που ήμασταν μαζί στην κυβέρνηση. Είναι “καραμανλικός” και όπως κι εγώ πιστεύουμε στη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή που δεν είχε τότε αντιπρόεδρο των Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη», είπε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «τη Νέα Δημοκρατία που πίστευε στην εθνική συνύπαρξη, που αναγνώρισε το ΚΚΕ, τη Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που συγκυβέρνησε με τον Φλωράκη και τον Κύρκο, την εκπροσωπεί ο Αντώναρος και η Παπακώστα και όσοι διαγραφόμαστε από τη Ν.Δ.». Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να πει ο Πάνος Καμμένος, που εμφανίζεται ως ο αυθεντικός εκπρόσωπος του «καραμανλισμού», για να προκαλέσει την αντίδραση του ανιψιού του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή;

«Παίζουν» με το όνομά του

Τα πράγματα είναι απλά και ιδίως η «Α» τα έχει επισημάνει πλειστάκις. Όσο ο «άφωνος» πρώην πρωθυπουργός δεν αντιδρά στα όσα ακούγονται, τότε ο καθένας μπορεί να υποθέσει τα πάντα. Από το ότι δεν τον ενοχλεί κάποιοι να «παίζουν» με το όνομά του και με την παράταξη που ίδρυσε ο θείος του και ο ίδιος υπηρέτησε ο πρόεδρος και σήμερα υπηρετεί(;) ως βουλευτής, μέχρι το ότι απολαμβάνει όλον αυτόν τον ντόρο. Τι κι αν η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων ετών, το να κερδίσει μία επικείμενη εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει πάρα πολλά και για την παράταξη όσο και –πολύ περισσότερο– για τον τόπο. Είναι σαφές ότι οι Πάνος Καμμένος, Ευάγγελος Αντώναρος και Κατερίνα Παπακώστα δεν θέλουν η κάλπη να αναδείξει νικητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ερώτημα, όμως, που μετά απ’ όλα αυτά γεννιέται, είναι τι θέλει ο Κώστας Καραμανλής.

Γιατί εάν θέλει να δει τη Νέα Δημοκρατία να επικρατεί στις εθνικές εκλογές –όποτε κι αν αυτές γίνουν–, τότε οφείλει με πειστικό και ξεκάθαρο τρόπο να κάνει δύο πράγματα: Πρώτον, να επιβάλει σιωπητήριο σε αυτούς που επικαλούνται τον «καραμανλισμό» και επιμένουν να ομιλούν εξ ονόματός του, εμφανίζοντας εαυτούς ως τη «γνήσια» Νέα Δημοκρατία. Δεύτερον, να δώσει ξεκάθαρη γραμμή προς το κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων που τον στηρίζει, τον αγαπά, τον πιστεύει, τον ψηφίζει –επιλέξτε εσείς όποιο ρήμα θέλετε– για το πού θα πρέπει να δώσουν την ψήφο τους. Είναι μαθηματικό βέβαιο πως τη σημερινή κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –που όσο κι αν δεν το ομολογεί κανείς δημόσια είναι προβληματική– την απολαμβάνουν μόνο αυτοί που δεν θέλουν τη Ν.Δ. στην εξουσία και πολύ περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι οραματίζεται για τον ίδιο

Δεν ξέρουμε τι έχει στο μυαλό του ο Κώστας Καραμανλής όσον αφορά το πολιτικό του μέλλον. Εάν, δηλαδή, θέλει να εκλεγεί για μία ακόμη τετραετία συνεχίζοντας να είναι ο πιο «άφωνος» Έλληνας βουλευτής, εάν οραματίζεται εαυτόν σε ρόλο Προέδρου της Δημοκρατίας, εάν θέλει κάποια στιγμή να πάει σπίτι του αρκούμενος στον τίτλο του πρώην πρωθυπουργού. Ξέρουμε, όμως, ότι αυτή η σιωπή κοστίζει στο κόμμα του. Εάν του είναι αδιάφορο, δεν έχει παρά να το πει και αμέσως μετά να επιλέξει τι θα κάνει. Έχει, όμως, ιστορική υποχρέωση να ξεκαθαρίσει τη θέση του!

Όσον δεν το κάνει, ο Πάνος Καμμένος θα μπορεί ανενόχλητος να υποστηρίζει ότι «εγώ εκπροσωπώ την κοινωνική δεξιά, εγώ είμαι η Νέα Δημοκρατία», η Κατερίνα Παπακώστα να λέει ότι «η Ν.Δ. έχει υποστεί μετάλλαξη» κι ότι «είναι ένα συνονθύλευμα ακροδεξιάς πολιτικής ακολουθώντας την μόδα άλλων χωρών της Ευρώπης» και, τέλος, ο Ευάγγελος Αντώναρος να δίνει συνεντεύξεις «Στο Κόκκινο» μιλώντας για «βοθρολύματα» που υπάρχουν στην κεντροδεξιά παράταξη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα