Ο Άγγελος του Ευ-άγγελου (και του Ιβάν)

Η εθνική ομάδα τελικά δεν ήθελε τον Γερμανό της. Γιατί άλλο Ότο Ρεχάγκελ και άλλο Μίκαελ Σκίμπε. Ο πρώτος είχε κάνει θαύματα στην καριέρα του πριν αναλάβει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Όταν παίρνεις την Καϊζερσλάουτερν από τη δεύτερη κατηγορία, την ανεβάζεις και κατακτάς το πρωτάθλημα (1998), κόντρα στα μεγαθήρια της εποχής (Μπάγερν, Λεβερκούζεν, Στουτγκάρδη, Σάλκε), τότε κάτι ξέρεις να κάνεις πολύ καλά. Το μαγικό ραβδάκι δεν αρκεί.

Ο «βασιλιάς» Όθωνας το 2001 ανέλαβε εν λευκώ την εθνική μας ομάδα. Επέβαλε τους κανόνες του, δίχως καμία παρεμβολή στην προετοιμασία, τον προγραμματισμό, τις αποφάσεις. Η ικανότητα δεν αρκούσε για να φθάσει η γαλανόλευκη το 2004 στην κορυφή της Ευρώπης. Έπαιξαν πολλά πράγματα τον ρόλο τους και κυρίως ότι είχε μια φουρνιά ποδοσφαιριστών με τεράστιο ταλέντο που είχε δουλέψει πολλά χρόνια μαζί και είχε πάθος με την εθνική ομάδα. Ως Εθνική Ελπίδων εκείνη η παρέα των Δέλλα, Καραγκούνη, Μπασινά, Λυμπερόπουλου το 1998 είχε φθάσει στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπου η Ισπανία της έκλεψε το τρόπαιο με τον Λούμπος Μίχελ διαιτητή, τον Σλοβάκο που τώρα είναι στον ΠΑΟΚ.

Η εποχή του Μίκαελ Σκίμπε στη γαλανόλευκη δεν προσομοίαζε πουθενά αυτής του Ότο Ρεχάγκελ. Ήταν 4 Νοεμβρίου 2015, όταν ο Σκίμπε πήρε επίσημα το χρίσμα από την ΕΠΟ και ανέλαβε τις τύχες της εθνικής μας ομάδας. Η εφιαλτική πορεία στα προκριματικά του Euro 2016 είχε αφήσει εμφανή τα σημάδια της πάνω στο «πληγωμένο σώμα» της γαλανόλευκης και, για να επουλωθούν οι «μώλωπες» από τα συνεχή χτυπήματα που δεχόταν, έπρεπε να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας με πρόεδρο τον Γιώργο Γκιρτζίκη ζητούσε έναν προπονητή που να μπορούσε να επαναφέρει την πειθαρχία στις τάξεις της Εθνικής, να επιβάλει κανόνες και να βάλει σε τάξη την ομάδα, η οποία πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Η κανονικότητα επανήλθε, αλλά έπρεπε να έλθουν και οι επιτυχίες. Πριν προλάβει ν’ αποκλειστεί τυπικά από το Nations League, o Σκίμπε χαιρέτησε. Μέσα σ’ όλα υπήρξε και η αλλαγή στη διοίκηση της ΕΠΟ. Ο προπονητής των… άλλων, των προηγούμενων, των απέναντι, πόσο θα άντεχε; Ο Γερμανός επιζητούσε πειθαρχία, αλλά ένα τσούρμο παράγοντες ακολουθούσαν την ομάδα στα εκτός έδρας παιχνίδια της. Ποιο πρόγραμμα μπορούσε να καθορίσει, όταν με το… ζόρι και παρακαλετά κρατούσε τον βοηθό του Κώστα Τσάνα, που είχε αποφασιστεί από τη διοίκηση Γραμμένου να μην ανανεωθεί το συμβόλαιό του;

Ο Σκίμπε έπαιζε το κεφάλι του παιχνίδι με παιχνίδι. Έπρεπε να ισορροπεί γιατί η καρέκλα του δεν είχε τέσσερα πόδια. Κάποια έλειπαν. Είχαν πριονιστεί. Η καλή του σχέση με παίκτες ήταν αυτή εξάλλου που τον κράτησε και μετά το καλοκαίρι. Αυτή όμως δεν έφθανε όταν αμφισβητείσαι κάθε λίγο και λιγάκι, γιατί έπρεπε ν’ αναλάβει ο εκλεκτός του Ιβάν. Ο Άγγελος Αναστασιάδης. Ο οποίος είχε δώσει και τον χρόνο επιστροφής του στην ενεργό δράση. «Τον Νοέμβριο», έλεγε, «θα μπορώ να δουλέψω ξανά», αναφερόμενος στο πρόβλημα υγείας της συζύγου του Βιβής, που ευτυχώς ξεπεράστηκε.

Ο Σκίμπε αποχώρησε έπειτα από μια τριετία, όπου σε 27 αγώνες μέτρησε 11 νίκες, έξι ισοπαλίες και 10 ήττες. Η Εθνική ανέβηκε στο FIFA Ranking, συμμαζεύτηκε σε μεγάλο βαθμό, έστω και αν έβγαλε πάλι παθογένειες το τελευταίο διάστημα, και σίγουρα ο Γερμανός δεν την αφήνει σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που την παρέλαβε. Δεν κατάφερε να την επαναφέρει σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης, όπως ήταν και ο δικός του μεγάλος στόχος, αν και δεν πρόλαβε να την οδηγήσει στα προκριματικά του Euro.

Η Εθνική σκόνταψε σε αγώνες με την Ουγγαρία και τη Φινλανδία, όπου γνώρισε ήττες για το Nations League. Πόσο προετοιμασμένη πήγε όμως σε αυτά τα ματς;

Η αποκάλυψη του Άγγελου Αναστασιάδη για το τι συνέβη όταν απομακρύνθηκε ο  Ιταλός Κλαούντιο Ρανιέρι και πριν αναλάβει –για τρία ματς τελικά– ο Σέρχιο Μαρκαριάν, είναι χαρακτηριστική του τι συνέβαινε στην Εθνική μας.

Ο Έλληνας τεχνικός είχε μιλήσει στην «Αθλητική Κυριακή» την 1η Φεβρουαρίου 2016 και είχε αποκαλύψει πως εκείνος είχε κάνει τον σχεδιασμό της ομάδας, μετά την απομάκρυνση του Ρανιέρι.

Τι έλεγε τότε; «Κανονικά έπρεπε να σε απολύσω, γιατί θες να πας στην Εθνική. Έτσι ακούγεται, μου λέει ο μεγαλομέτοχος. Του είχαν πει ότι θα παρατήσω τον ΠΑΟΚ, για να αναλάβω την Εθνική. Θέλω να πω το εξής: ο Αναστασιάδης έγινε κακός προπονητής το καλοκαίρι, όταν δεν είχε προπονητή η Εθνική; Τότε που δεν είχε προπονητή η Ελλάδα, μίλησα με τον Καραγκούνη. Θα πάμε να παίξουμε φιλικό και δεν υπήρχε προπονητής. Τον προγραμματισμό τότε τον έκανα εγώ! Πρώτη φορά το λέω. Ο Μαρκαριάν όταν πήγε, βρήκε την ομάδα έτοιμη από εμένα! Είχε κλειστεί το φιλικό, πριν το ματς με την Ουγγαρία, σε σχεδιασμό με εμένα και τον Καραγκούνη. Κάναμε τον προγραμματισμό. Καμία λογική, όμως, ότι θα αναλάβω την Εθνική. Απλά βοήθησα. Με ρώτησε ποιο φιλικό παιχνίδι να κλείσουμε. Εγώ είχα την εμπειρία από την Εθνική Κύπρου. Άρα, κάνεις ένα φιλικό παιχνίδι με ομάδα που ταιριάζει στο στιλ και να μην είναι μακριά οι αποστάσεις. Τον προγραμματισμό τον κάναμε μαζί για το τι θα κάνουμε. Και έκανε ό,τι του είπα. Το είχα βάλει στο μυαλό μου να πάω μια μέρα στην Εθνική Ελλάδας».

Ο Αναστασιάδης είπε τα… αυτονόητα για τον προγραμματισμό της Εθνικής. Με τον Σκίμπε όμως τι ίσχυσε; Προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει Φινλανδούς και Ούγγρους στο Nations League, η ΕΠΟ έκλεισε για την Ομοσπονδία φιλικά με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο σε Σεβίλλη και Ζυρίχη αντίστοιχα, ενώ είχε κλείσει και αγώνα προετοιμασίας με το Ιράν στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ματαιώθηκε μετά το επεισόδιο της αρπαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτών από τους Τούρκους.

Επί Αναστασιάδη αυτά δεν πρόκειται να επαναληφθούν, καθώς ο Έλληνας τεχνικός δεν πρόκειται να επιδείξει τις ανοχές του Σκίμπε. Πέραν όμως των ανοχών, η ίδια η ΕΠΟ δεν θα βάλει τρικλοποδιές στον δικό της άνθρωπο. Αυτό είναι στα θετικά της πρόσληψης του Μακεδόνα προπονητή.

Τα καρφιά για τον Σκίμπε

Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΕΠΟ, που μέχρι πρότινος έλεγε ότι δεν υπήρχε θέμα Σκίμπε, πρότεινε στην Εκτελεστική Επιτροπή, και με τη σύμφωνη γνώμη της, ανακοίνωσε νέο προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη. Αυτόν δηλαδή που είχε αναδειχθεί από τα ΜΜΕ ότι θα πάρει την Εθνική μας στα χέρια του, πριν αρχίσουν οι πρώτες ήττες του Σκίμπε στο Nations League.

Τι θέλει η ΕΠΟ να δώσει ο νέος προπονητής στην Εθνική, που προφανώς δεν έδωσε ο παλιός; Όπως είπε ο Βαγγέλης Γραμμένος:

«Η απόφαση είναι να προσληφθεί Έλληνας προπονητής, που θα δώσει μαχητικότητα, εθνική συνείδηση και προσήλωση. Η εκτελεστική επιτροπή θεωρεί ότι για τα χαρακτηριστικά αυτά θα πρέπει να προσληφθεί Έλληνας τεχνικός και γι’ αυτό αποφασίσαμε την πρόσληψη του Άγγελου Αναστασιάδη».

Ο Σκίμπε δεν έδωσε μαχητικότητα, εθνική συνείδηση και προσήλωση. Ο Άγγελος Αναστασιάδης σίγουρα προς αυτή την κατεύθυνση έχει το κάτι… παραπάνω να προσφέρει.

Χαρακτηριστικά τα λόγια του όταν παρουσιάστηκε από τον Παναθηναϊκό το 2001:

«Όποιος διανοηθεί να διαταράξει την ηρεμία στα αποδυτήρια, θάνατος. Είμαστε όλοι μια γροθιά κι όποιος θελήσει να τη σπάσει, θα πεθάνει! Υπακοή σημαίνει ζωή».

Ο έμπειρος Έλληνας τεχνικός έχει το πλεονέκτημα πως θήτευσε σε εθνική ομάδα, καθώς είχε αναλάβει την Εθνική Κύπρου από τον Δεκέμβριο του 2004, διαδεχόμενος τον Μόμτσιλο Βούκοτιτς, μέχρι το 2011, που τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στα προκριματικά για το Euro 2012 ανάγκασαν τα μέλη της ΚΟΠ να τον απομακρύνουν από την τεχνική ηγεσία.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης παραλάμβανε μια ομάδα στη θέση Νο 113 της κατάταξης της FIFA, πίσω ακόμα και από το Ελ Σαλβαδόρ. Ήταν μερικούς μήνες μετά το σοκαριστικό εντός έδρας 2-2 με τα Νησιά Φερόες, που έριχνε την Κύπρο στη χειρότερη κατάσταση της ιστορίας της. Με τον Αναστασιάδη στο τιμόνι, η Κύπρος έφτασε μέχρι το Νο 57 (Οκτώβριος 2007).

Έφθανε η πολύχρονη εμπειρία και οι ικανότητές του όμως για να πάρει τις τύχες της Εθνικής Ελλάδας; Το… κλειδί του παραδείσου είχε ο Ιβάν Σαββίδης. Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ έχει ξεχωριστή σχέση με τον Άγγελο Αναστασιάδη και του στάθηκε όσο λίγοι στην περιπέτεια της υγείας της συζύγου του Βιβής.

Μάλιστα ο Άγγελος Αναστασιάδης ήταν ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Σαββίδη και δεχόταν τις συμβουλές του για την επένδυση που έκανε στον ΠΑΟΚ. Τον περασμένο Μάιο, πριν από τον τελικό Κυπέλλου, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Ο Ιβάν έχει ένα θετικό, ότι δεν τα παρατάει ποτέ. Είναι σκληρός Πόντιος από πολλές πλευρές, είναι αγύριστο κεφάλι. Έχει βάλει στο μυαλό του να πάει ψηλά τον ΠΑΟΚ και θα το κάνει».

Ο Άγγελος Αναστασιάδης λατρεύεται στον ΠΑΟΚ και αντίστοιχα τον λατρεύει. Οι επιλογές του θα έχουν πλέον… άλλο χρώμα. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η ΕΠΟ ανακοίνωσε την πρόσληψή του, δίχως να υπάρξει συμφωνία στο οικονομικό.

Πασχαλάκης – Πέλκας

Είναι γνωστό πως η συμμετοχή ενός παίκτη στην εθνική ομάδα ανεβάζει το κασέ του στη διεθνή αγορά. Οι μεγάλοι σύλλογοι, οι μάνατζερ, όταν βγαίνουν σε αναζήτηση ποδοσφαιριστών, το πρώτο πράγμα που εξετάζουν είναι το πόσες φορές έχει χρισθεί διεθνής ένας παίκτης.

Ο Σκίμπε δεν έβλεπε συχνά προς Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια περίοδο που ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης βγάζει μάτια στο πρωτάθλημα, βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής είναι ο Βασίλης Μπάρκας. Αυτό αναμένεται ν’ αλλάξει με το καλημέρα, αν και πρώτη προτεραιότητα είναι να «καπαρωθεί» για την ελληνική ομάδα ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, που έχει παίξει σε όλα τα εθνικά συγκροτήματα της Γερμανίας πλην του ανδρικού.

Το δίδυμο Πασχαλάκη – Πέλκα αναμένεται να μονιμοποιηθεί στην Εθνική, καθώς ο Άγγελος Αναστασιάδης έχει εκφράσει την απεριόριστη εκτίμησή του στους δύο παίκτες. Τι είχε πει τον περασμένο Μάιο; «Ο Πέλκας εκτός από καλός ποδοσφαιριστής είναι και καλό παιδί. Τον είχα μαζί μου σε μία προετοιμασία στο Ελατοχώρι και τον είχα σε πολύ υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Δυστυχώς τότε αποφάσισαν μαζί με τον μάνατζέρ του να πάει στην Πορτογαλία. Είναι, πάντως, ένα παιδί που δείχνει το DNA της ομάδας. Πολύ καλός είναι και ο Πασχαλάκης. Αν συνεχίσει αυτές τις εμφανίσεις, θα αναγκάσει τον ομοσπονδιακό τεχνικό να τον καλέσει».

Άνθρωποι της οικογένειας του ΠΑΟΚ θα βρεθούν στο τιμ της Εθνικής. Πρώτος ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του «δικέφαλου του βορρά» Απόστολος Τερζής, που θ’ αναλάβει καθήκοντα προπονητή τερματοφυλάκων. Πέραν αυτού ο Λεωνίδας Δημητρακόπουλος ως γυμναστής (είναι συντονιστής φυσικής κατάστασης στην Ακαδημία του ΠΑΟΚ). Ο Άγγελος θέλει και τον Αλέξανδρο Αλεξιάδη (προπονητής της κ17 του ΠΑΟΚ), αλλά και τον γιατρό Γιώργο Οικονομίδη (πρώην συνεργάτη του στον ΠΑΟΚ και την Εθνική Κύπρου).

 

Καμπάνια από την Εθνική

Ο Άγγελος Αναστασιάδης δίνει έναν προσωπικό αγώνα ζωής και όλα όσα βιώνει σε οικογενειακό επίπεδο τον έκαναν να κινητοποιηθεί και να ξεκινήσει έναν αγώνα ενημέρωσης, μέσω δράσεων, της ελληνικής κοινωνίας στο θέμα της δωρεάς οργάνων.

Η σύζυγος του Βιβή έκανε με επιτυχία το καλοκαίρι εγχείριση καρδιάς στο Ωνάσειο.

«Είμαστε η χώρα με το μικρότερο ποσοστό δωρητών οργάνων στον κόσμο. Το 95% των μοσχευμάτων έρχεται από την Ισπανία. Ο κάθε Ισπανός, από την ημέρα που γεννιέται, είναι αυτομάτως δότης. Να σώσουμε ανθρώπινες ζωές!

»Εκεί περιμένει κόσμος… 250.000 άνθρωποι, και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι παιδιά! Εγώ είμαι υποχρεωμένος, γνωρίζοντας πλέον το πόσο μεγάλο είναι αυτό το πρόβλημα, να κάνω καμπάνια. Θα κινήσω γη και ουρανό. Ακόμα και αν καταφέρω να βρω έστω και έναν Έλληνα και να καταφέρω να τον κάνω δότη. Ελπίζω να γίνουμε όλοι δότες για να σώσουμε ζωές. Θα ξεκινήσω μια καμπάνια και μέσω της εθνικής ομάδας. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Είναι θέμα ζωής, είναι θέμα μικρών παιδιών…» δήλωσε ο Άγγελος Αναστασιάδης

Επιστροφή μετά από δύο χρόνια

Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από τις «μικρές» κατηγορίες στις ομάδες των Διαγόρα, Παναργειακού και Καβάλας, με την οποία κέρδισε το 1994 την άνοδο στην Α΄ Eθνική μετά από απουσία 12 ετών. Η πρώτη του μάλιστα παρουσία σαν προπονητής Α΄ Εθνικής ήταν εναντίον της ομάδας που τον ανέδειξε ως παίκτη (ΠΑΟΚ-Καβάλα 4-0 στην πρεμιέρα της περιόδου 1994-95). Συνέχισε διαδοχικά στους Εδεσσαϊκό (1996 έως τον Ιανουάριο του 1997), στον ΠΑΟΚ (1997-1999), στον Ηρακλή (1999-2000), στον Παναθηναϊκό (2000-2001), ξανά στον Ηρακλή (2001-2002) και εκ νέου στον ΠΑΟΚ (2002-2004). Από το Δεκέμβριο του 2004 έως την απόλυσή του τον Απρίλιο του 2011 ήταν ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Κύπρου. Ακολούθησαν ειδικές αποστολές στον ΠΑΣ Γιάννινα (2011-12) και δύο φορές στον Πλατανιά (2012-13 και 2013-14) στα μέσα των σεζόν στις οποίες κατάφερε να κρατήσει τις ομάδες του στην Α΄ Εθνική. Τον Μάιο του 2014, μετά το τέλος των πλέι-οφ, συμφώνησε για τέταρτη φορά σε 17 χρόνια με τον ΠΑΟΚ υπογράφοντας διετές συμβόλαιο, αποχώρησε όμως τον Μάρτιο του 2015. Ακολούθησε η βραχύβια θητεία του στην Λάρισα το 2016 όπου έμελλε να συγκρουστεί με τον Αλέξη Κούγια ειδικά μετά τον αποκλεισμό Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ. Στις 31 Οκτωβρίου 2016 αποχώρησε συνδυάζοντας το αντίο του με νίκη επί του Πανιώνιου 2-0. Μετά από δύο χρόνια επιστρέφει στην ενεργό προπονητική δράση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα