“Ο αγώνας της Μέι κατά της Ρωσίας και οι αντιρρήσεις του αμήχανου Τσίπρα”

Το παρασκήνιο που παίχτηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών με φόντο τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ επί βρετανικού εδάφους αποκαλύπτει το Bloomberg.

Το πρακτορείο αναφέρει πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός, έδωσε αγώνα για να κερδίσει συμμάχους στους κόλπους της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών στη Ρωσία για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ επί βρετανικού εδάφους. «Ο αγώνας αυτός της Μέι βρήκε αντίθετο και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα», γράφει το Bloomberg.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι προσπάθειες της Βρετανίδας πρωθυπουργού προκειμένου να πάρει με το μέρος της τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενάντια στη Μόσχα, για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του πρώην διπλού πράκτορα, κρίνονται ως ένα πολύ σημαντικό τεστ για την ικανότητα της Βρετανίας να έχει τη μέγιστη διεθνή στήριξη, στη μετά-Brexit εποχή.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ανάμεσα σε εκείνους που αντιδρούσαν», γράφει το πρακτορείο.

«Στόχος της Βρετανίας ήταν να πειστούν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ να υπογράψουν μία σκληρή δήλωση που θα καταδίκαζε τη Ρωσία για την επίθεση, αλλά και να κατανοήσουν οι χώρες την ανάγκη να διαλυθούν τα κατασκοπευτικά δίκτυα του Βλαντιμίρ Πούτιν, πιθανώς απελαύνοντας πράκτορες που εμφανίζονται ως νόμιμοι διπλωμάτες, όπως έκανε η Τερέζα Μέι, διώχνοντας 23 άτομα από το Λονδίνο», γράφει το Bloomberg και προσθέτει:

«Την παραμονή της Συνόδου Κορυφής, το προσχέδιο με τα συμπεράσματα που θα υπέγραφαν οι ηγέτες ήταν ‘αδύναμο’ και αντί να κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία ανέφερε ότι ‘λαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά’ υπόψη η εκτίμηση της Βρετανίας ότι ευθύνεται η Μόσχα για την επίθεση.

Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση η Τερέζα Μέι. Την Πέμπτη συνάντησε μεταξύ άλλων τους ηγέτες της Δανίας, της Σουηδίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, που προσέφεραν τη στήριξή τους στη Βρετανίδα.

Ακολούθησε συνάντησή της με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ, τους οποίους ενημέρωσε για τη βρετανική έρευνα για τον νευροτοξικό παράγοντα.

Οι τρεις τους συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα ως απάντηση στις ρωσικές ενέργειες», γράφει το Bloomberg.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαινόταν ο πιο αμήχανος. Μίλησε με τον Πούτιν στο τηλέφωνο για μισή ώρα την Πέμπτη και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Ένας αξιωματούχος είπε ότι υπήρχε καλή χημεία ανάμεσα στους δύο ηγέτες και αποκάλυψε ότι ο Πούτιν κάλεσε τον Τσίπρα να τον επισκεφθεί στο Κρεμλίνο», προσθέτει το πρακτορείο.

Συνεχίζοντας αναφέρει πως «Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αμφισβήτησε το αν η σύνοδος των ηγετών ήταν η κατάλληλη συνάντηση για μία αστυνομική έρευνα αυτού του είδους. Ήταν αντίθετος με το να γίνει πιο σκληρή η γλώσσα στα συμπεράσματα της συνόδου και προειδοποίησε ότι η δήλωση της ΕΕ δεν πρέπει να είναι τόσο ισχυρή ώστε να είναι αναπόφευκτες οι κυρώσεις».

Αμφιβολίες είχε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με κάποιους διπλωμάτες που επικαλείται το Bloomberg, μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ήταν κατά της ανάκλησης πρέσβεων από τη Μόσχα, με το επιχείρημα ότι η Μέι είχε αφήσει εκεί τη βρετανική αντιπροσωπεία.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με τη βρετανική κυβέρνηση ότι είναι εξαιρετικά πιθανό πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την επίθεση στο Σόλσμπερι και ότι δεν υπάρχει καμία άλλη αληθοφανής εξήγηση», ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, γνωστοποιώντας πως… υπήρξε συμφωνία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα