Ο Αλέξης τρέμει τις πρόωρες κάλπες

Ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει ψηλά την αγορά τσουρεκιού και την ποδηλατάδα του Μητσοτάκη για να θολώσει την εικόνα του πρωθυπουργού

Μέσα σε δύο μήνες η πίεση των ακραίων του ΣΥΡΙΖΑ έπιασε τόπο κι έτσι ο Αλέξης Τσίπρας από εκεί που είπε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ότι «δεν είναι η ώρα για πολιτικές εξελίξεις, δεν το επιτρέπουν οι αρχές της παράταξής μας», μέσα σε δύο μήνες εμφανίστηκε απειλητικός προς την κυβέρνηση με το «όταν με το καλό τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, τότε θα γίνει λογαριασμός».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Για να φτάσουμε στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των ανέργων (τα οποία δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ), ότι σύντομα ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές.

Αναμφίβολα καμία οβιδιακή μεταμόρφωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εκπλήσσει τους πολίτες. Εδώ την Κυριακή του δημοψηφίσματος (5 Ιουλίου 2015) το έπαιζε αντιμνημονιακός και την επομένη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έκανε κωλοτούμπα και στις 12 Ιουλίου πήγε κι υπέγραψε μία μνημονιάρα με όλα της τα κομφόρ, που λένε και στην πιάτσα. Και κορδωνόταν ότι δούλεψε 17 συνεχόμενες ώρες. Προφανώς λησμονεί ότι εξαιτίας του δικού του μνημονίου η πλειοψηφία των Ελλήνων εργάζεται το λιγότερο ένα δωδεκάωρο.

Τέλος πάντων, τι περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας και προκαλεί τον Μητσοτάκη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Με βάση τις δημοσκοπήσεις, εάν γίνουν τώρα εκλογές η Ν.Δ. θα είναι η νικήτρια. Διότι τα όσα διαρρέει η Κουμουνδούρου ότι οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις προκάλεσαν τα πρώτα χαμόγελα, μάλλον προκαλούν τον γέλωτα ακόμη και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Και στέκονται στο ότι τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ραγδαία φθορά της κυβέρνησης. Επίσης, στέκονται στο ότι πολίτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες του κορωνοϊού, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανησυχεί πως θα χειροτερέψει η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Προφανώς, οι φωστήρες της Κουμουνδούρου ξεχνούν ότι σε λίγες ημέρες αναμένονται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, ενώ από τον δεύτερο μήνα του 2021 θα ξεκινήσουν καλώς εχόντων των πραγμάτων και οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ελέγχει το παιχνίδι

Μόνο αυτά τα στοιχεία επιτρέπουν στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ελέγξουν το παιχνίδι και να οδηγήσουν τα πράγματα προς εκεί που θέλουν. Και βέβαια και ο πλέον αδαής θα σκεφτεί πως εάν μετά τον εμβολιασμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού το ερχόμενο καλοκαίρι σε συνδυασμό με τις εκταμιεύσεις από τις Βρυξέλλες θα μπορεί ο πρωθυπουργός να μπει στον πειρασμό να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό» της απλής αναλογικής.

Οπότε, σε τι προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ με το να απειλεί πως μετά το τέλος της πανδημίας θα κάνουμε ταμείο; Αυτό που κυριολεκτικά θέλουν να αποφύγουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία γρήγορη προσφυγή στις κάλπες πριν από το Πάσχα κι ενώ οι εμβολιασμοί προχωρούν με τάχιστο ρυθμό έναντι του covid-19. Και βέβαια μία νέα ήττα, ό,τι και εάν υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα χωνευτεί εύκολα. Τουναντίον θα λειτουργήσουν φυγόκεντρες δυνάμεις. Οπότε δεν πρέπει να προκαλέσει εντύπωση εάν ξαφνικά κάποιοι από τους μεταγραφέντες σε μία νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείψουν –σαν ποντίκια– πρώτοι το καράβι για να αποφύγουν να ξεμείνουν ναυαγοί σε ένα ξερονήσι.

Γι’ αυτό σηκώνοντας σκόνη ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να πάει πιο πίσω τις εκλογές, ανεξάρτητα τι λέει και ανεξάρτητα τις διαβεβαιώσεις ότι είναι πανέτοιμος να αναλάβει εκ νέου τα ηνία της χώρας, κάτι που προκαλεί τρόμο σε όλους τους σώφρονες πολίτες. Με το να μιλούν συνεχώς για εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν πρωτίστως να κάψουν αυτό το ενδεχόμενο. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ απέδειξαν ότι πάνω στη θολούρα τους για την πτωτική πορεία του κόμματος έκαναν λάθος εκτιμήσεις. Πρώτον, πόνταραν σε οικονομική καταστροφή και στο ότι δεν θα έρθουν κονδύλια από την Ευρώπη. Από την άλλη, δεν υπολόγισαν καλά ότι οι επιστήμονες θα βρουν το εμβόλιο. Ίσως είχαν στο μυαλό τους να αναζητήσουν νέο σκάνδαλο με τις φαρμακευτικές που κατασκεύασαν τα εμβόλια.

Αναζητούν ισοδύναμο

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών (εμβολιασμοί-εκταμιεύσεις από το ταμείο Ανάκαμψης) ακόμη και οι πλέον αδαείς στην Κουμουνδούρου κατανοούν ότι και το πεπόνι και το μαχαίρι είναι στο χέρι του Μητσοτάκη. Και οπότε, εάν αποφασίσει να πάει εντός του 2021 σε εκλογές, θα έχει τεραστίων δυνατοτήτων όπλα στα χέρια του. Αναφερόμαστε φυσικά για τα εμβόλια και τα κονδύλια από τις Βρυξέλλες. Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί και αναμένεται ότι τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει αντισώματα. Μάλιστα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα πάρει μπρος και ο τουρισμός, οπότε όλα αναμένεται να πάρουν τον δρόμο τους. Συν του ότι θα υπάρχουν και αρκετά χρήματα στα ταμεία, τα οποία θα μπορούν να δοθούν πιο εύκολα. Κάτι που σημαίνει ότι, εάν αποφασίσει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι σαν να κλέβει εκκλησία.

Έτσι, λοιπόν, ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γρατζουνίσει την κυβέρνηση όσο μπορεί περισσότερο και να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα την απλή αναλογική. Ελπίζοντας ότι θα έχει δημιουργηθεί ένα αντιδεξιό μέτωπο. Είναι αυτό που λέει και η παροιμία «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

Όμως για το κυριότερο που καίγεται ο Αλέξης Τσίπρας που έχει σηκώσει ψηλά τόσο την αγορά τσουρεκιού του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη κατά την τελευταία του επίσκεψη, όσο και το ότι έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες στο Τατόι, όπου κάνοντας ποδήλατο σε ανώμαλο δρόμο συναντήθηκε με κάποιους αναβάτες μηχανών μότο κρος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί ισοδύναμο για το ότι λίγες ημέρες μετά το Μάτι πήγε διακοπές με το κότερο της Παναγοπούλου και «συνελήφθη» στις φωτογραφίες να απολαμβάνει το επαναστατικό του πούρο από την Αβάνα στην πρύμνη της πολυτελούς θαλαμηγού.

Έτσι ο κ. Τσίπρας την Πέμπτη στη Βουλή (στο περιθώριο της συζήτησης για το χωροταξικό νομοσχέδιο) επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας «δεν είστε κυβέρνηση των Αθηνών, αλλά κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Μαρίες Αντουανέτες. Συμπεριφέρεστε σαν να ζείτε αλλού. Σε ένα παράλληλο σύμπαν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα