Ο ανασχηματισμός και τα έξι μηνύματα Μητσοτάκη

Έξι “μηνύματα” στέλνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του ανασχηματισμού στον οποίο προχώρησε τη Δευτέρα. Μεταρρυθμίσεις, εκλογική προοπτική, επιτελικό κράτος, ισορροπίες, σταθερότητα και επιβραβεύσεις είναι οι άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις θέλει να δώσει έμφαση και επιδιώκει “κύμα” παρεμβάσεων έως την άνοιξη γι’ αυτό και ενίσχυσε μεταξύ άλλων τα χαρτοφυλάκια της Εργασίας, της Ενέργειας και της Παιδείας.

Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων που, κατά την πρωθυπουργική παραδοχή, προκαλεί ήδη πολιτικό κόστος και έχει τεθεί πια ως ύψιστη προτεραιότητα παράλληλα με τις “καυτές” αλλαγές στη δομή του Ασφαλιστικού με ενίσχυση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης περνούν στα χέρια του νέου υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη μετά την αποχώρηση Βρούτση.

Ταυτόχρονα ως κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της επόμενης ημέρας αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ενέργεια και την πράσινη ατζέντα ενόψει του πρότζεκτ της απολιγνιτοποίησης που έχει πάρει πάνω του σε μεγάλο βαθμό.

Το κεφάλαιο Παιδεία εν αναμονή σειράς νομοθετημάτων, προκαλεί ήδη πολιτικές εντάσεις και όπως φάνηκε με την παραμονή της Νίκης Κεραμέως δεν προδιαγράφονται “εκπτώσεις” από τη μέχρι στιγμής γραμμή για μεταρρυθμίσεις. Ειδικά για την Ανώτατη Εκπαίδευση άλλωστε ο Πρωθυπουργός επέλεξε ως υφυπουργό τον προερχόμενο από τους κόλπους των ΑΕΙ, βουλευτή Άγγελο Συρίγο.

Αναφορικά με την εκλογική προοπτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε ένα “λειτουργικό” και σίγουρα “πολιτικό” ανασχηματισμό.

Είναι τόσο η αλίευση των 11 προσώπων αποκλειστικά από τη γαλάζια δεξαμενή αλλά και η νέα εικόνα του υπουργείου Εσωτερικών αυτά που τροφοδοτούν το πολιτικό παρασκήνιο με σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ειδικότερα σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, ξέσπασαν συζητήσεις για την έξοδο του Τάκη Θεοδωρικάκου από το σχήμα και την αντικατάστασή του από τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος εκπροσωπεί τον συντηρητικό πυρήνα της γαλάζιας παράταξης και θεωρείται “γερό χαρτί” με παράλληλη μετακίνηση – αναβάθμιση του Στέλιου Πέτσα.

Στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους το οποίο ο Πρωθυπουργός να ενισχύσει εντάσσεται η αναβάθμιση του Θοδωρή Λιβάνιου, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο δίαυλος επικοινωνίας του Λιβάνιου τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον κ. Γεραπετρίτη είναι σταθερός και άριστος, ενώ ήταν αυτός που έτρεχε προεκλογικά την καμπάνια της ΝΔ και γνωρίζει πολύ καλά τα εκλογικά αλλά και τα θέματα της Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρωθυπουργός έριξε βάρος και στην “επικοινωνία” του επιτελικού κράτους ορίζοντας ως νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο τον νεοεκλεγέντα βουλευτή και καλό συνεργάτη του, τον καθηγητή Χρήστο Ταραντίλη.

Επίσης, μέσα από τα πρόσωπα του ανασχηματισμού εκπέμπεται σαφές μήνυμα… ισορροπιών με προσπάθεια του Μαξίμου για μεγαλύτερη εκπροσώπηση περιφερειών της χώρας στην κυβέρνηση. Η στροφή του Πρωθυπουργού στις “φωνές” της παράταξής του είναι εμφανής εδώ και μήνες, όταν ο ίδιος καθιέρωνε τακτικές συνεδριάσεις με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατέγραφε παράπονα για υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς και δεσμευόταν για επίλυση τοπικών ζητημάτων. Οι διεργασίες των προηγούμενων μηνών αποτυπώθηκαν τελικά στην είσοδο στην κυβέρνηση 11 γαλάζιων εκ των οποίων δύο- Σπήλιος Λιβανός και Κώστας Σκρέκας απευθείας σε υπουργικές θέσεις.

Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” πρόθεση του Πρωθυπουργού δεν ήταν να ξηλώσει το σχήμα, κινδυνεύοντας να εκπέμψει λανθασμένα μηνύματα.

Είναι ενδεικτική η διατήρηση του βασικού κορμού της κυβέρνησης και ιδίως η εικόνα της σταθερότητας που δίνεται μέσα από την απουσία παρεμβάσεων στα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας.

Αν υπάρχει τέλος ένα οφθαλμοφανές μήνυμα μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις είναι οι επιβραβεύσεις στελεχών. Πρόσωπα που έχουν κληθεί από το Μαξίμου στην πρώτη γραμμή και απέδωσαν, κατά τον Μητσοτάκη, είδαν άνοδο στην ιεραρχία.

Πέραν των προαναφερθέντων (Βορίδη, Λιβάνιου, Λιβανού, Σκρέκα, Πέτσα) από γενικοί γραμματείς σε νέες υφυπουργικές θέσεις βρέθηκαν ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η Μαρία Συρεγγέλα, ενώ στο υπουργείο Υγείας, όπου παραμένει ο Βασίλης Κικίλιας, αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα