Ο άνθρωπος που ήθελε να γίνει πρόεδρος

Πόσο ανιδιοτελής είναι η στήριξη του Κώστα Σημίτη στην πρωτοβουλία των «58»; Και γιατί ο πρώην πρωθυπουργός επέστρεψε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας; Ο άνθρωπος που πάντα ήθελε να γίνει πρόεδρος είναι και πάλι εδώ, έτοιμος για όλα...

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Αν κάποιος κατάφερε να κλέψει το ΠΑΣΟΚ μέσα από τα χέρια του καρδιακού φίλου τού Ανδρέα Παπανδρέου, τότε μάλλον είναι ικανός να πετύχει τα πάντα ακόμα και αν χρειαστεί να συνεργαστεί με τον διάβολο.

Και εφόσον συνεργάστηκε με την ομάδα των τεσσάρων τότε και κατάφερε το ακατόρθωτο αφήνοντας τους πάντες με μια απορία στο βλέμμα, σήμερα μπορούμε τα περιμένουμε τα πάντα.

Ο Κώστας Σημίτης φαίνεται να αισθάνεται ιδιαιτέρως άβολα στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής. Άλλωστε, οι προθέσεις του πίσω στο 2004 –οπότε και παρέδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Γιώργο Παπανδρέου– δεν ήταν να συνταξιοδοτηθεί. Το αντίθετο μάλλον. Στόχος του ήταν η προεδρία της Κομισιόν και μάλιστα το όνομά του έπαιζε έντονα. Τόσο έντονα, που κάποιοι το θεωρούσαν δεδομένο ότι θα τα καταφέρει. Δεν είχαν υπολογίσει όμως το Λαϊκό Κόμμα! Το οποίο και μόνο στο άκουσμα των φημών ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Γενικότερα όμως τέτοια περίπτωση δεν υπήρξε, καθώς όπως αποδείχθηκε η υποψηφιότητα δεν ήταν τίποτε περισσότερο από διαρροές στο εσωτερικό της χώρας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα υπέρ του.

 

Δεν προέβλεψε τη συντριβή

Έχοντας πετύχει το ρεκόρ του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν έχασε εκλογική αναμέτρηση, έχοντας καταγράψει στο βιογραφικό του τρομερούς ρυθμούς ανάπτυξης (καμία σημασία δεν έχει ότι εν τέλει ήταν λογιστικά τερτίπια), τη διοργάνωση μιας Ολυμπιάδας, ο Κ. Σημίτης επέλεξε τη στιγμή της αποχώρησής του, βλέποντας την ήττα για το κόμμα του να έρχεται και πιθανότατα γνωρίζοντας για τις δυσκολίες που θα ακολουθούσαν.

Εκεί που δεν είχε προβλέψει ήταν η συντριβή του ΠΑΣΟΚ! Και αυτό του κόστισε στην ανατροπή ενός ακόμα φιλόδοξου σχεδίου: να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Φυσικά και δεν περίμενε τέτοια πρόταση από κυβέρνηση Καραμανλή, καθώς για τη Ν.Δ. ήταν ο αρχιερέας της διαπλοκής, οπότε σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να περιμένει για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ.

Μόνο που το κόμμα του επέστρεψε στη χειρότερη περίοδο για να υποδεχθεί και επίσημα πλέον την κρίση. Από το «λεφτά υπάρχουν», πήγαμε στο Καστελόριζο και το ΔΝΤ, και από εκεί στο ΠΑΣΟΚ του 5% που δύσκολα θα ανακάμψει.

Ο δαιμόνιος πολιτικός αυτό το γνωρίζει. Ακόμα και αν βρει το κίνημα τον τρόπο να ξαναπατήσει στα πόδια του, θα χρειαστεί χρόνος πολύς. Και προς το παρόν, απλά φλερτάρει με τον αποκλεισμό του από την επόμενη Βουλή εφόσον η πτωτική πορεία συνεχιστεί.

 

Το «όχημα»

Οπότε ο Κ. Σημίτης έπρεπε να βρει ένα νέο όχημα για να τον οδηγήσει στην όασή του. Και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος ίσως και να μπορούσε να ανδρωθεί στον χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ απορροφώντας όλο το κέντρο και φυσικά με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι ξαφνικά, λοιπόν, μας προέκυψαν αφενός μια νέα πρωτοβουλία (εκείνη των 58) και από την άλλη τα δημοσιεύματα γερμανικού εντύπου που σχεδόν επέβαλλε τον Κ. Σημίτη ως τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Άλλωστε, ο Κ. Σημίτης δεν έχει κρύψει ποτέ τις ιδιαίτερες σχέσεις που διατηρεί με τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, το «Spiegel» βλέπει επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε μέσω της πρωτοβουλίας για την Κεντροαριστερά, είτε ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, τα δύο αυτά ενδεχόμενα μπορεί και να «παντρεύονται». Συγκεκριμένα, το άρθρο σημειώνει:

«Σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί και ψηφοφόροι που έχουν προς το παρόν διαμοιραστεί σε διάφορα μικρότερα κόμματα, θα μπορούσαν να βρουν μία νέα στέγη. Η πλατφόρμα, ελπίζει ο πρώην πρωθυπουργός με το ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από το πολιτικό αδιέξοδο.

»Ο ίδιος θεωρείται υποστηρικτής της νέας σοσιαλ-φιλελεύθερης κίνησης. Αυτή θα μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει εάν ο ίδιος, όπως λέγεται, εμφανιστεί ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015».

Πολιτικοί κύκλοι, επίσης, εκτιμούν πως μια πρόταση του Κώστα Σημίτη για την Προεδρία (που δεν φαίνεται πάντως να είναι στα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά, το αντίθετο ίσως) θα διευκολύνει την ανασύνθεση του κομματικού συστήματος, και συγκεκριμένα τις φιλοδοξίες για την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού κόμματος για την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κ. Σημίτης πάντως παραβλέπει ένα σημαντικό γεγονός. Ενδιαφερόμενος για τη θέση αυτή είναι και ένας άλλος σημαίνων πολιτικός, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, και δεν αποκλείεται να έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ! Ενώ και η πρωτοβουλία των 58 δεν προχωρά ακριβώς έτσι όπως θα ήθελε ο πρώην πρωθυπουργός. Ούτε ως πολιτικός μεσσίας αντιμετωπίστηκε, ούτε ως μάννα εξ ουρανού. Οπότε δεν αποκλείεται ο Κ. Σημίτης να αναγκαστεί να περιμένει την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Του όποιου ΠΑΣΟΚ, αν και όποτε. Ίδωμεν…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα