Ο Αντώνης έσπασε τα αυγά ο Αλέξης πανηγυρίζει για τη fake ομελέτα

ΠΩΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ 2014: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι νόμος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται» ΣΥΡΙΖΑ 2018: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μόνο ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΣΑΜΑΡΑΣ 2014: Δια νόμου μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 15% ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!

Τα πρόσφατα στοιχεία που καταδεικνύουν την πλήρη αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις φορολογικές υποχρεώσεις τους δεν χαλκεύτηκαν στα υπόγεια κάποιας κακιάς αντιπολίτευσης, που θέλει να αμαυρώσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επαναφέρει την κανονικότητα στη χώρα και να απαλύνει τα ευάλωτα στρώματα. Είναι τα… true news τής επί ΣΥΡΙΖΑ Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δημοσιοποιήθηκαν πριν από μερικά 24ωρα, καταδεικνύοντας ότι μέσα στον Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 500.000 άτομα.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Η χρονική συγκυρία στην οποία εκτοξεύτηκε το ιδιωτικό φορολογικό χρέος έχει εξήγηση. Για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό ο Σεπτέμβρης ήταν ο μήνας που θα έπρεπε να καταθέσει στα ταμεία των ΔΟΥ διπλό… οβολό προκειμένου να πληρώσει και τη δόση για τον φόρο εισοδήματος και τη δόση για τον ΕΝΦΙΑ. Ναι, τον ίδιο ΕΝΦΙΑ που με περίσσεια χαρά και περηφάνια ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την –μιας χρήσης και μόνο για το 2019!!!– μείωσή του.

Δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Το κάνει συχνά και μάλιστα οικειοποιούμενος πολιτικές και δημοσιονομικές συνταγές των πολιτικών αντιπάλων του, που όταν τις εφάρμοζαν οι «απέναντι» ήταν οσφυοκάμπτες, μερκελιστές και γερμανοτσολιάδες κι όταν τις εφαρμόζει ο ίδιος είναι απλώς… Σάββατο! Τρανότερο παράδειγμα από αυτό με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων δεν υπάρχει.

Ουδείς αρνείται ότι τον ΕΝΦΙΑ βρήκε στα… προικιά της τόσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όσο και η προηγηθείσα του Αντώνη Σαμαρά. Είχε φροντίσει γι’ αυτό η κυβέρνηση Παπανδρέου που σε μία δύσκολη –είναι η αλήθεια– δημοσιονομικά στιγμή αναζητούσε ένα μέτρο με υψηλή και σίγουρη εισπραξιμότητα. Και το βρήκε τον Σεπτέμβρη του 2011 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε την εφαρμογή του «προπάτορα» του ΕΝΦΙΑ, το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων – ΕΕΤΗΔΕ.

 

Κακή «αντιγραφή» του Σαμαρά

Επιβεβαιώνοντας το αξίωμα «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» το χαράτσι επί της ακίνητης περιουσίας μόνο έκτακτο δεν ήταν. Ωστόσο, μετά από 7 έτη εφαρμογής του μέτρου είναι πλέον ξεκάθαρο ποια διακυβέρνηση έσπασε… αυγά για να ελαφρύνει τα νοικοκυριά από το συγκεκριμένο φορολογικό βάρος και ποια διακυβέρνηση απλώς διακηρύσσει την πρόθεσή της να φτιάξει προεκλογική ομελέτα μειώνοντας κατ’ ελάχιστον τον ΕΝΦΙΑ και ευελπιστώντας ότι έτσι θα κατευνάσει τη λαϊκή οργή για την υπερφορολόγηση.

Όσοι δεν διαθέτουν κοντή μνήμη θα θυμηθούν ότι το 2013, παρά τις σφοδρές πιέσεις των δανειστών, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μείωσε τον ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 15% οριζόντια. Δηλαδή, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Θα θυμούνται, επίσης, ότι η ίδια κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας μείωσε και την επόμενη χρονιά μεσοσταθμικά τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, σε ποσοστό περίπου 15%.

Θα παρακαλούσαν, τέλος, να γυρίσουν πίσω στον Ιανουάριο του 2015 και να προλάβαινε ο Αντώνης Σαμαράς να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του να «ψαλιδίσει» άλλο ένα 7% από τον ΕΝΦΙΑ, που με ορίζοντα διετίας (2015-2017) είχε σχεδιαστεί να κατρακυλήσει σταδιακά στο 1% του ΑΕΠ από 1,43% που βρισκόταν εκείνη τη εποχή, ώστε να μην τροφοδοτηθούν τα ελλείμματα.

Τι έκανε ο Αλέξης Τσίπρας την ίδια περίοδο; Ευρισκόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης χαρακτήριζε τον ΕΝΦΙΑ «παράλογο φόρο» και διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι θα τον καταργήσει πλήρως, αλλά όταν μετακόμισε στις κυβερνητικές καρέκλες διατήρησε πλήρως και εις… ολόκληρον τον ΕΝΦΙΑ, σε κάποιες περιπτώσεις και για κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων (βλ. αγρότες) τον αύξησε κιόλας, για να εμφανιστεί σήμερα γαλαντόμος επειδή μειώνει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μόνο για περιουσίες έως 60.000 ευρώ.

 

Η μείωση της φορολογίας που είναι αύξηση! 

Το ταλέντο, πάντως, της σημερινής κυβέρνησης στο κακέκτυπο copy paste παλαιότερων και πολλές φορές ήδη ψηφισμένων μέτρων ξεδιπλώνεται σχεδόν στο σύνολο των τελευταίων μεταμνημονιακών εξαγγελιών της. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η τελευταία παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στο πλαίσιο της οποίας ψέλλισε κάτι για σταδιακή μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων.

Αυτό το… κάτι μόνο ως τραγέλαφος μπορεί κομψά να χαρακτηριστεί κομψά, μιας και η κυβέρνηση που επί θητείας της το 2017 αύξησε τον συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100% (σ.σ. οδηγώντας στα πρόθυρα του λουκέτου χιλιάδες μικρομεσαίους επιτηδευματίες), έρχεται το 2018 να υποσχεθεί μείωση από 1ης Ιανουαρίου 2019 της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% – από το 29% στο 28%.

Φυσικά, πρόκειται για φτηνό τρικ μαθητευόμενου ταχυδακτυλουργού, αφού με την τελευταία τροπολογία της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον ψηφισμένο από το 2013 νόμο που από 1/1/2019 θα «έριχνε» τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 26%!!! Σε απλά ελληνικά, όσοι επιχειρηματίες θα έβλεπαν την 1η Ιανουαρίου μείωση της φορολόγησης κατά 3% (χάρη στον νόμο Σαμαρά), τώρα η πρώτη μέρα του χρόνου θα σημάνει για τις επιχειρήσεις ΑΥΞΗΣΗ της φορολογίας κατά 2%!!!

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραπάνω με τη φορολογική πολιτική της διακυβέρνησης Σαμαρά που δικαιωματικά πιστώνεται την πραγματική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, την κατά 30% μείωση του φόρου στα καύσιμα, την επίσης κατά 30% μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστος εργασίας μέσω του ψαλιδίσματος των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους;

Αλλά είπαμε, άλλος έσπασε αυγά φέρνοντας στο ξέφωτο το καράβι της οικονομίας με δύσκολες αλλά αποδοτικές μεταρρυθμίσεις, κι άλλος πανηγυρίζει για τη fake ομελέτα τής δήθεν καθαρής εξόδου από τα μνημόνια που έφυγαν… μένοντας!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα