Ο «απόμακρος» Ιβάν που είχε από… κοντά κάθε κυβέρνηση

Στο διαβατήριό του αναγράφεται το όνομα «Ivan Ignatyevich Savvidis». Δηλαδή, Ιβάν Σαββίδης του Ιγνατίου. Έτσι λεγόταν ο πατέρας του. Η μητέρα του ονομαζόταν Κλεονίκη. Σε λίγες ημέρες (27 Μαρτίου) θα κλείσει τα 60, αλλά μέχρι τότε φαίνεται ότι  πρόλαβε να «ανοίξει» άλλους λογαριασμούς…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που είναι ικανός να κάνει το οτιδήποτε, προκειμένου να πετύχει αυτό που έχει βάλει στο μυαλό του. «Ήθελε το πρωτάθλημα και δεν υπολόγισε τίποτα και γι’ αυτό μπήκε με το όπλο στο γήπεδο», λένε άνθρωποι που έχουν νταραβέρια μαζί του. Και θυμίζουν το χουνέρι που έκανε στον Γιώργο Παπανδρέου, για το δήθεν δάνειο από τη Ρωσία που είχε διαρρεύσει, όταν την ίδια ώρα οι Πούτιν και Μεντβέντεφ είχαν δηλώσει on camera ότι «η Ελλάδα να απευθυνθεί στο ΔΝΤ», παρουσία του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, το 2010.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μέχρι 12 χρόνων ζούσε στη γενέτειρά του, ένα χωριό της διοικητικής περιφέρειας Τσάλκα, στη νότια Γεωργία. Η ομώνυμη πόλη είχε ιδρυθεί από Έλληνες, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει από την ανατολική Τουρκία. Για την ιστορία, το «Τσάλκα» σημαίνει «Απομακρυσμένος».

Για το πώς ο τελειόφοιτος του 1988 φοιτητής στον τομέα των logistics (είναι διδάκτωρ και έχει δημοσιεύσει 10 επιστημονικές εργασίες) κατάφερε να εξελιχθεί, εκμεταλλευόμενος την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σε έναν φερέλπιδα επιχειρηματία, υπάρχουν αρκετοί αστικοί μύθοι. Πάντως, το σλόγκαν τού «να ζούμε και να δουλεύουμε υπό τη ρωσική σημαία, φαίνεται ότι του βγήκε σε καλό.

Από το περιβάλλον του διαρρέεται ότι είναι εις εκ των πλουσιοτέρων επιχειρηματιών της Ρωσίας. Δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το ρούβλι έχει πνίξει όλη τη βόρειο Ελλάδα και όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη.

Φυσικά, ένας επιχειρηματίας στη Ρωσία που σέβεται τη φήμη του οφείλει να τα έχει καλά με το γκοβέρνο. Ειδικά στην εποχή Πούτιν. Έτσι και ο Ιβάν Σαββίδης επέλεξε τον σωστό δρόμο. Με την «Ενιαία Ρωσία» του Πούτιν εξελέγη βουλευτής στη ρωσική Δούμα το 2003. Το 2007 επέστρεψε στα έδρανα και ήταν μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων. Ήταν υπεύθυνος για τις διαβουλευτικές σχέσεις με το ελληνικό Κοινοβούλιο. Από τότε ξεκίνησε η προσπάθεια του Ιβάν Σαββίδη, όχι απλά να επαναπατριστεί, αλλά να μεγαλουργήσει επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Το 2007 στην κυβέρνηση ήταν ο Κώστας Καραμανλής και οι Θεσσαλονικείς με πρώτο και καλύτερο τον Παναγιώτη Ψωμιάδη τού πάσαραν τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν τα βρήκε με τον Γούμενο. Έτσι περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία για να εισέλθει στην Ελλάδα. Κάποιοι αναφέρονται στην κατάλληλη ελληνική κυβέρνηση. Κάποιοι άλλοι, όμως, ισχυρίζονται ότι απλά δεν είχε λάβει ακόμη άδεια από το καθεστώς Πούτιν, καθώς η εξουσία στη Μόσχα είναι συγκεντρωτική και υπάρχει διαφορετική κουλτούρα. Δεν θα μπορούσε ο Σαββίδης να εμπλακεί στον ΠΑΟΚ και τις άλλες επενδυτικές προσπάθειες, αν δεν είχε την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας της Μόσχας.

 

Η πρώτη φορά

Στο ελληνικό κοινό συστήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκαπενταύγουστο του 2010. Με δική του πρωτοβουλία διεξήχθη, για πρώτη φορά από το 1922, Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα. Στην πόρτα της μονής είχε στηθεί βάθρο, στο οποίο ανέβηκε εκείνος και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, για να ψάλουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Η σκηνή κατεγράφη από δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες και έτσι το πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη μπήκε στα ελληνικά σπίτια, για πρώτη φορά.

Στις αρχές του καλοκαιριού, το 2012, βρέθηκε στη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, στο Πρόχωμα, ένα μικρό χωριό Ποντίων προσφύγων έξω από τη Θεσσαλονίκη. Είχε φροντίσει εκείνος για την ανέγερση του ναού που είναι πιστό αντίγραφο εκείνου που υπάρχει στη γενέτειρα του. Η δωρεά έγινε στη μνήμη των γονιών του και έχει στον προαύλιο χώρο προτομή του πατέρα του. Όλοι οι κάτοικοι ήθελαν να του μιλήσουν κι εκείνος χρησιμοποίησε ένα γραφείο, δίπλα στην εκκλησία, για να τους ακούσει. Ήταν η εποχή που ξεκινούσαν οι μεγάλες επενδύσεις.

Πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς για 100 χρόνια. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπολογίζουν πως η επένδυση θα ξεπεράσει τα 22 εκατ. ευρώ. Αγόρασε την πρώην συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη (για το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ), τη Βίλα Ζαρντινίδη, γνωστή και ως «στοιχειωμένο κόκκινο σπίτι», ένα εκ των ιστορικών διατηρητέων κτιρίων στη Θεσσαλονίκη (έναντι 2,5 εκατ. ευρώ), το Μέγαρο Λόγγου στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, έκταση 210 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής (project που θα στοιχίσει έως 60 εκατ. ευρώ κι έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης για 99 χρόνια) και το «κτίριο του ΝΑΤΟ», στη Βασιλίσσης Όλγας.

Επί κυβέρνησης Σαμαρά (26 Φεβρουαρίου 2013) έλαβε την ελληνική ιθαγένεια, κάτι που χρησιμοποιείται αυτές τις ημέρες από το Μαξίμου προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν έχει προνομιακές σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη. Όμως, το 2013 έμεινε εκτός ψηφοδελτίων στις ρωσικές εκλογές. Οι άνθρωποί του ισχυρίστηκαν πως δέχθηκε εσωκομματικό πόλεμο από τον κυβερνήτη του Ροστόφ.

Το βέβαιο είναι ότι από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο ελληνικό κοινό, εκεί γύρω στο 2007 οι περισσότεροι πολιτικοί έτρεξαν να συγχρωτιστούν μαζί του. Κάτι που αποδείχθηκε και στον γάμο του υιού του Γιώργου, όπου ήταν καλεσμένοι πολιτικοί από όλα τα κόμματα, ενώ παραβρέθηκε και ο Κώστας Καραμανλής μεταξύ άλλων, όπως και ο Πάνος Καμμένος.

 

Ο Παπανδρέου και η κόντρα

Με όλους τους πρωθυπουργούς, ο Ιβάν Σαββίδης βρήκε δίαυλους επικοινωνίας. Μόνο με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν τα κατάφερε. Κύκλοι τού πρώην πρωθυπουργού μάς εξηγούσαν πως «ο Γιώργος γνώριζε από διπλωματία και καταλάβαινε πως ο κ. Σαββίδης απλά πλάσαρε τον εαυτό του και δεν ήταν αυτός που μπορούσε όχι να λάβει αποφάσεις σε υψηλό επίπεδο, αλλά ούτε να τις επηρεάσει».

Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πεταλωτής (κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου) περιέγραφε πριν από καιρό (28 Απριλίου 2017, την ημέρα ψήφισης της τροπολογίας για τη ΣΕΚΑΠ) στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media τι είχε συμβεί με τον Ιβάν Σαββίδη το 2010 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα: «Για την ιστορία, θυμάμαι στην επίσκεψη στη Μόσχα το 2010 προ Μνημονίου, όταν Πούτιν και Μεντβέντεφ είπαν στον Παπανδρέου ενώπιον της ταπεινότητός μου αλλά και δημοσίως μετά, “να απευθυνθείτε στο ΔΝΤ” , ο κ. Σαββίδης ως βουλευτής του Πούτιν επέμενε να δει τον πρωθυπουργό. Η εισήγηση των διπλωματών μας ήταν σαφής και αρνητική για τη συνάντηση. Επιστρέφοντας λοιπόν στο ξενοδοχείο, στη ρεσεψιόν μάς περίμενε απροειδοποίητα ο Σαββίδης, χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού, και σε ένα σαλόνι της ρεσεψιόν μίλησαν για πέντε λεπτά με τον Παπανδρέου. Αργότερα αυτή η συνάντηση περιγράφηκε από τον Σαββίδη ως δεύτερη συνάντησή του με τον Παπανδρέου για να συζητήσουν τη χρηματοδότηση της χώρας από τον Πούτιν και τον Σαββίδη, την οποία απέρριψε ο Παπανδρέου. Για να μας βάλει στο ΔΝΤ».

 

Οι διαρροές

«Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας πολύ ευγενής άνθρωπος, αλλά στα θέματα διπλωματίας είναι πολύ σκληρός», τονίζουν με νόημα οι συνεργάτες του, θεωρώντας πως είναι βέβαιο ότι σε αυτό το πεντάλεπτο της συνάντησή τους στο ξενοδοχείο της Μόσχας αντιμετώπισε με απαξιωτικό στυλ όλα όσα του έλεγε ο Ιβάν Σαββίδης. Κάτι που δεν άρεσε στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και φρόντισε να διασπείρει ψεύτικες ειδήσεις, οι οποίες αναπαρήχθην από όλα τα fake news του διαδικτύου, που κατά σύμπτωση είχαν στενή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.  «Η Ρωσία παρείχε στην Ελλάδα δάνειο και μάλιστα χωρίς επιτόκιο, αλλά συμφέροντα άλλων δυνάμεων εμπόδισαν τη ρωσική βοήθεια, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί στη δίνη του ΔΝΤ», δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος επέμενε ότι είχε μεσολαβήσει για κατ’ ιδίαν επαφές τού Γιώργου Παπανδρέου με τον Ρώσο πρόεδρο. «Η προσπάθεια της Ρωσίας έπεσε στο κενό λόγω της στάσης του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ικανοποίησε τα συμφέροντα των ανθρώπων που τον έβαλαν», είχε δηλώσει ο κ. Σαββίδης, χαρακτηρίζοντας ως «μη πατριώτη τον Γιώργο Παπανδρέου σε αντίθεση με τον πατέρα του, Ανδρέα, ο οποίος ήταν».

Ο Παπανδρέου είχε φουρτούνες, δεν απάντησε, και ο Σαββίδης έχτιζε τον μύθο του. Τα όσα είπε του έδωσαν πόντους στην Ελλάδα, ειδικά σε μία εποχή όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων σιχτίριζε τον Παπανδρέου, που υπέγραψε το μνημόνιο για να μην οδηγηθεί η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία.

Από τότε χρονολογείται και η φιλία με τον Πάνο Καμμένο, όπως και η γνωριμία με τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα κάποιοι και σήμερα ισχυρίζονται πως στις εκλογές του 2012 και του 2015 στις πολυδάπανες προεκλογικές καμπάνιες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έβαλε το… μυαλό του και ο Ιβάν Σαββίδης.

Για τον κ. Σαββίδη έχει δημοσιεύσει και άρθρο ο Θόδωρος Πάγκαλος, εξηγώντας πώς γνωρίστηκαν αλλά και για την πρόταση του ομογενούς επιχειρηματία να χρηματοδοτήσει Πόντιους υποψήφιους βουλευτές με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αρκεί να τον δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κώστας Σημίτης, τότε πρωθυπουργός της χώρας.

Ο κ. Πάγκαλος ακόμη είχε αναφέρει  στο άρθρο του: «Ο κύριος Σαββίδης δεν ευθύνεται γιατί υποστηρίζει το κόμμα που είναι στην εξουσία. Έτσι έκανε πάντα στη ζωή του και κατά πάσα πιθανότητα έτσι θα συνεχίσει να πράττει. Μετά τον κύριο Σημίτη αγάπησε τον κύριο Καραμανλή και τώρα τον κύριο Τσίπρα. Υιοθέτησε την Μποδοσάκειο ρήση “Ο επιχειρηματίας οφείλει να είναι με αυτόν που κερδίζει τις εκλογές. Αν προβλέπει το μέλλον λανθασμένα, τότε η ζημία θα είναι δική του και όχι κανενός άλλου”. Ο κύριος Σαββίδης κάνει ότι κάνουν όλοι οι Έλληνες επιχειρηματίες. Προσπαθεί να είναι ενταγμένος θετικά μέσα σε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα διαπλοκής, που του αποφέρει κέρδη».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα