Ο «αστυνόμος» (Χάρης) Θεοχάρης εν δράσει

Εμπόδια στην… εξάπλωση του Αλέξη Τσίπρα και του προεδρικού κομματιού του ΣΥΡΙΖΑ προς το Kέντρο θέλει να υψώσει το Ποτάμι, που καλείται να αντέξει στην πόλωση μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων που θα αυξηθεί όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές. Κάτι που όλοι θεωρούν βέβαιο ότι θα συμβεί, καθώς η Κουμουνδούρου είναι στα πρόθυρα της διάσπασης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η τακτική του Σταύρου Θεοδωράκη και των επιτελών της Σεβαστουπόλεως είναι να στηρίζει την κυβέρνηση μόνο για να ολοκληρωθεί συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να αποφευχθεί οριστικά το Grexit και να επιστρέψει η οικονομία στους κανονικούς της ρυθμούς. Από εκεί και πέρα ο στόχος είναι διττός. Πρώτον η κριτική είναι σκληρή προς τον Αλέξη Τσίπρα για τις κυβερνητικές αλλά και προσωπικές αποφάσεις, τις λανθασμένες επιλογές και το εξάμηνο της «αφασίας» όπως το χαρακτηρίζουν.

Δεύτερον η κατάθεση προτάσεων και εναλλακτικών λύσεων πάνω στη συμφωνία που θα υπογράψει ο πρωθυπουργός για να φανεί ξεκάθαρα ποιος έχει τις λύσεις, αλλά και τον τρόπο ώστε να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι. Αυτό το στόχο υπηρετούν και οι τελευταίες εξορμήσεις του Στ. Θεοδωράκη στην περιφέρεια (π.χ. στη Δ. Μακεδονία, όπου επισκέφθηκε πρότυπες μονάδες, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν τα κοινοτικά κονδύλια ή στη Μυτιλήνη ανέδειξε την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ).

Η οικονομία
Το γήπεδο, ωστόσο, που το Ποτάμι θα παίξει πολύ δυνατά είναι η οικονομία. Στη Σεβαστουπόλεως από την πρώτη ημέρα έχουν ταχθεί υπέρ του ευρώ, έχουν αντιπαρατεθεί σκληρά με το λόμπι της δραχμής και τους δραχμολάγνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό και ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης αναδεικνύει τις καταγγελίες του Χάρη Θεοχάρη για τους ανθρώπους που επεξεργάζονταν σχέδιο επιστροφής στην δραχμή. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος, με τον Στ. Θεοδωράκη να προορίζει τον συνεργάτη του για τον… ρόλο του δικού του «αστυνόμου Θεοχάρη», που σε αντιδιαστολή με τον συνεπώνυμο γνωστό τηλεοπτικό ήρωα δεν θα κυνηγάει… εγκληματίες, αλλά θα αναλάβει να χτυπήσει την κυβέρνηση στο… υπογάστριο που λέγεται «οικονομία».

«Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός θυμάται πολύ καλά ότι όταν το Ποτάμι αποκάλυψε στη Βουλή ότι υπάρχουν άνθρωποι στο υπουργείο Οικονομικών που επεξεργάζονται ένα Plan B, που επεξεργάζονται το πλάνο της δραχμής, βγήκαν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ και άρχισαν να μιλάνε για συκοφαντίες. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς μίλησαν και για παρέμβαση του εισαγγελέα», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και προσέθεσε: «Νομίζω ότι απαιτείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον πρωθυπουργό να ζητηθεί μια συγνώμη από το Ποτάμι που υπεύθυνα είχε πει στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει Plan B. Και να σας πω κάτι. Εάν ο κ. Τσίπρας σήμερα λέει ότι αυτό το Plan Β ήταν υποχρεωτικό για να έχουμε μια γραμμή άμυνας, γιατί δεν το είπε δημόσια στον ελληνικό λαό; Γιατί δεν είπε δηλαδή στον ελληνικό λαό δημόσια ότι εμείς προσπαθούμε να βρούμε μια διέξοδο στην περίπτωση που θα στριμωχτούμε; Έχουμε πολλές απορίες για το πώς έδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, για το πώς έδρασε το λόμπι της δραχμής μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, πώς έδρασαν κάποιοι υπουργοί. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι κάποιοι υπουργοί, οι οποίοι έξι μήνες τώρα υποτίθεται ότι διαπραγματεύονταν τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, έστηναν σενάρια παρακρατικού τύπου για τη δραχμή(…). Γιατί έξι μήνες παρίσταναν ότι έδιναν ένα αγώνα, ενώ, στην πραγματικότητα, ο καθένας από τη δική του ιδεοληψία υπηρετούσε τις πολύ στενές προσωπικές του επιδιώξεις».

Όλοι στο κάδρο των ευθυνών
Όπως γίνεται αντιληπτό στην προεκλογική περίοδο, που τυπικά θα ξεκινήσει μετά την ψήφιση της συμφωνίας γύρω στις 20 Αυγούστου, το Ποτάμι θα αναδείξει τα θέματα της οικονομίας και των τεράστιων ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα αφήσει εκτός κάδρου, τόσο τη Ν.Δ., όσο και το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό διότι στοχεύει στους ψηφοφόρους του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Με βάση τη λογική θα ανεβάσει τους τόνους για το ποιες είναι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εξηγώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αδυνατεί να τις υλοποιήσει, αλλά είναι και αντίθετος επειδή οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου είναι κρατιστές και αντιμετωπίζουν το δημόσιο όχι ως στρατηγό που διευθύνει, αλλά ως λάφυρο για πελατειακά και μικροκομματικά συμφέροντα. Όπως λένε χαρακτηριστικά «είναι προσβλητικό να μας ζητούν οι ξένοι την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Έπρεπε να το έχουμε κάνει από μόνοι μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δικό μας αναπτυξιακό όραμα ανεξαρτήτως των απαιτήσεων των δανειστών».

Μάλιστα αυξάνονται αυτοί που εισηγούνται πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί σκληρή γλώσσα για όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δουλέψει ποτέ και να αναδειχθούν τα φαινόμενα σαν του Κορωνάκη που είναι αιώνιος φοιτητής για 22 χρόνια και αποφεύγει με αυτό τον τρόπο την στράτευση. Οι υποστηρικτές αυτής της γραμμής τονίζουν πως «οι νοικοκυραίοι που τον Ιανουάριο εμπιστεύτηκαν τα ψεύτικα τα λόγια και τις απίθανες υποσχέσεις και διαψεύστηκαν πανηγυρικά θα στραφούν στις ρεαλιστικές λύσεις που προτείνει το Ποτάμι».

Αντίστοιχα βέλη θα ριχθούν και προς τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπου από την Σεβαστουπόλεως θα τους αποδοθούν ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας, αναδεικνύοντας τα εγκληματικά λάθη από το 2004 έως σήμερα.

Όμως όπως λένε οι περισσότεροι στο Ποτάμι, το οποίο από 17 Αυγούστου θα τεθεί σε εκλογική επιφυλακή κι επισήμανε με χαρακτηριστικό τρόπο ο βουλευτής της Β’ Πειραιά Νίκος Ορφανός «το Ποτάμι δε φοβάται τις εκλογές. Σε αυτή την κρίσιμη φάση, όμως, οι εκλογές θα οδηγήσουν στη στασιμότητα και στην οπισθοδρόμηση γεγονός που θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα».

Ανασυγκρότηση
Εάν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας λάβει την απόφαση και οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές είναι λογικό ότι θα πάει πίσω η ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα έχει ξεκινήσει διάλογος τι πρέπει να αλλάξει, ώστε ο λόγος του Ποταμιού όχι μόνο να γίνει περισσότερο ελκυστικός, αλλά το σημαντικότερο είναι να νιώσουν οι πολίτες ότι αποτελεί το ασφαλέστερο ευρωπαϊκό καταφύγιο στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Ήδη υπάρχουν εισηγήσεις το κόμμα να ξεφύγει λίγο από την αρχική του διακήρυξη, να προχωρήσει στην σύσταση νεολαίας, καθώς θεωρείται ότι η νέα γενιά είναι πολύ πιο εύκολο να προσεγγίσει τους πολίτες όλων των ηλικιών. Ειδικότερα όμως τους νέους. Μάλιστα εκτιμάται ότι έτσι το Ποτάμι θα έχει οργανωμένο λόγο και στα πανεπιστήμια, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα