Ο Αθανάσιος Ράντος θα προεδρεύει στο ΣτΕ

Η βέβαιη εκλογή μεθαύριο Τετάρτη με μεγάλη πλειοψηφία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας αναμφισβήτητα από μόνο της είναι ένα σημαντικό γεγονός, καθώς θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα εκλεγεί το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Όμως με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου χήρεψε η θέση του επικεφαλής στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε μία εποχή, όπου υπάρχουν εν εξελίξει σημαντικές υποθέσεις, όπως η πιλοτική απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Αυτομάτως καθήκοντα προεδρεύοντος αναλαμβάνει ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος.

Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ θα προεδρεύσει σε όλες τις εκκρεμείς σημαντικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως για παράδειγμα οι υποθέσεις των περικοπών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων. Δηλαδή, θα ηγείται της κάθε σύνθεσης της Ολομέλειας ένας δικαστής που ήδη γνωρίζει τις υποθέσεις, καθώς συμμετείχε από πριν στην εκδίκαση αυτών.

Ο κ. Ράντος είναι ένα πρόσωπο που χαίρει εκτιμήσεως στο χώρο της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, για την επάρκεια του οποίου μιλούν άπαντες οι νομικοί της χώρας, έχει πολλάκις δεχτεί σφοδρά “πυρά” για λόγους άσχετους με την άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων. Η προσωρινή αντικατάσταση δεν είναι πρόβλημα αφού θα ασκήσει καθήκοντα ο κ. Ράντος, ο οποίος όμως αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο. Το είχε άλλωστε ξανακάνει από την ημέρα που παραιτήθηκε τον Μάιο του 2018 ο κ. Σακελλαρίου και μέχρι τον Οκτώβριο που επελέγη η κ. Σακελλαροπούλου.

Υποθέσεις

Το αμέσως χρονικό διάστημα το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί για σημαντικές υποθέσεις, που έχουν έντονη κοινωνική αλλά και πολιτική σημασία. Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο πέραν της απόφασης που αναμένεται να εκδώσει για το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μην των περικοπών σε συντάξεις, δώρα και επιδόματα, που έγιναν σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές, θα πρέπει να αποφανθεί για το ζήτημα της απομάκρυνσης της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για το αν θα πρέπει ή όχι να εκδοθεί στη Γαλλία ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίννικ όπως αποφάσισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και για το εάν νόμιμα παύτηκε των καθηκόντων του με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Ιωάννης Αναστασάκη.

Κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Ράντος, υπενθυμίζεται, ήρθε σε σύγκρουση με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ όταν διαφώνησε με το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Η ενόχληση ήταν τέτοια που έντυπα προσκείμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ακόμα και η Αυγή- δημοσίευσαν υπακλαπέντα e-mail του δικαστή, που υποτίθεται άφηναν υπονοούμενα για εξωσυζυγική σχέση του κ. Ράντου με άλλη δικαστή του δικαστηρίου. Και όλα αυτά για να πιεστεί ο κ. Ράντος να υποκύψει στις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει δεκτή την συνταγματικότητα της ρύθμισης Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Τελικά το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ενέργειες των δημοσιογραφικών οργάνων του κόμματος και η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ένας κόλαφος για τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να ελέγξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Γι’ αυτό και με το μόλις έγινε γνωστό ότι ο κ. Ράντος θα αναπληρώσει την κ. Σακελλαροπούλου μέχρι να οριστεί νέος πρόεδρος του ΣτΕ, η Εφημερίδα των Συντακτώνμ προχώρησε σε δημοσιεύματα υπό τον τίτλο “ο συντηρητικός διάδοχος της κ. Σακελλαροπούλου”. Μεταξύ άλλων η φιλικά προσκείμενη προς την αξιωματική αντιπολίτευση εφημερίδα ότι “ο Αθανάσιος Ράντος, φημίζεται για την ταύτισή του με τις πλέον συντηρητικές απόψεις που εκφράζονται τις τελευταίες δεκαετίες στο δικαστικό σώμα. Πρόσφατα το όνομά του ήρθε στην επικαιρότητα όταν η κυβέρνηση της κανονικότητας πέταξε έξω τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τοποθέτησε μεταξύ άλλων και την κόρη του κ. Ράντου στην Επιτροπή κατά των αποφάσεων της οποίας προσφεύγουν στο ΣτΕ όσοι θεωρούν ότι αδικούνται. Ο αντικαταστάτης της κ. Σακελλαροπούλου όμως έχει και άλλες πολλές περγαμηνές συντηρητικών αγκυλώσεων, μια και είναι εκείνος που αντίθετα από τη σημερινή πρόεδρο πολέμησε με σθένος την επιλογή για τις νέες σύγχρονες ταυτότητες, ψηφίζοντας υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος, εισηγήθηκε ενάντια στις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, αντέδρασε σθεναρά στις προτροπές συναδέλφων του να πάψουν οι θρησκευτικές τελετές στον χώρο των δικαστηρίων, είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και κυρίως είχε υπερψηφίσει την κατάργηση του νόμου (Ραγκούση) για την ιθαγένεια. Πάντως ο ίδιος, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε απορρίψει τις προσφυγές αντισυνταγματικότητας «μακεδονομάχων» για τη Συμφωνία των Πρεσπών”.

Διαβάστε επίσης