Ο αθλητισμός την εποχή του κορωνοϊού στην Ευρώπη

Σε ρυθμούς lockdown κινείται η Ευρώπη, η οποία για δεύτερη φορά δεν κατάφερε να γλιτώσει από τον κορωνοϊό. Πολλές χώρες έχουν ήδη πάρει αυστηρά μέτρα, ενώ η αναγκαία τήρηση των πρωτοκόλλων οδήγησαν πολλά πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη σε προσωρινό λουκέτο.

Αναλυτικά:

Ελλάδα

Μπορεί από το Σάββατο (7/11) η χώρα να βρίσκεται πλέον σε τροχιά lockdown, ωστόσο δε συνέβη το ίδιο και με τον αθλητισμό.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την ΚΥΑ, οι Super League και Basket League θα συνεχίσουν να διεξάγονται κανονικά στη χώρα μας. Ωστόσο, η ΓΓΑ όρισε ως προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί ένας αγώνας στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου να μην έχουν υπάρξει στο τελευταίο τεστ πέντε θετικά δείγματα που αφορούν παίκτες. Σε αντίθετη περίπτωση ο αγώνας αναβάλλεται.

Μάλιστα, στην πραγματικότητα η ΓΓΑ προχώρησε σε αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Η διοργανώτρια αρχή με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελέω των πολλών κρουσμάτων στις ομάδες το τελευταίο διάστημα ζήτησε την αύξηση του αριθμού σε πέντε αντί για τρία θετικά δείγματα παικτών προκειμένου να αναβληθεί ένα ματς.

Στη Basket League δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή, αλλά ισχύει ακόμα το όριο των τριών θετικών κρουσμάτων.

Μεγάλο πρόβλημα ωστόσο αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες κατηγορίες στο ποδόσφαιρο, καθώς η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έδωσε αρνητική απάντηση για την εκκίνηση των Super League 2 και Football League. Το ίδιο συνέβη και στο μπάσκετ με την Α2 και τη Β’ Εθνική και τα γυναικεία πρωταθλήματα.

Παρόμοιο μοτίβο ακολουθούν και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα (Γ’ Εθνική, τοπικά, ακαδημίες, Α1-Α2 Γυναικών) καθώς και τα πρωταθλήματα στο βόλεϊ, το πόλο και το χάντμπολ, τα οποία ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ύστερα από ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 31 Οκτωβρίου. Σε πρώτη φάση η διακοπή θα έχει ισχύ για ένα μήνα.

Γαλλία

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέφερε για δεύτερη φορά το lockdown στη Γαλλία. Η απόφαση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας οδήγησε την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας να προχωρήσει στη διακοπή του Κυπέλλου και των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, έως την 1η Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, οι επαγγελματικές κατηγορίες ανδρών και γυναικών συνεχίζονται κανονικά, με τις αναμετρήσεις ωστόσο, να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Το ίδιο ισχύει και για τους αγώνες των εθνικών ομάδων όλων των ηλικιακών βαθμίδων.

 

Επειδή στη Γαλλία, το βόλεϊ, το πόλο και το χάντμπολ, είναι επαγγελματικά πρωταθλήματα, οι αγώνες δεν αναβλήθηκαν.

Αγγλία

Η Αγγλία βρίσκεται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσε εθνικό lockdown, με τον Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώνει νέους περιορισμούς για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Σε αυτό το κλίμα κι ενώ οι αγώνες στις πρώτες κατηγορίες, καθώς και στην Championship συνεχίζονται.

Γερμανία

Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν ακολούθησε τα πιο αυστηρά μέτρα και δεν έθεσε σε ισχύ την καθολική απαγόρευση κυκλοφορία. Ωστόσο, προέβη συνεχώς σε συστάσεις προς τους πολίτες για να παραμένουν στα σπίτια τους και να μην μετακινούνται άσκοπα.

Στην Γερμανία δεν διακόπηκε κανένα πρωτάθλημα, πλην του πόλο, και οι αγώνες συνεχίζονται σε όλες τις κατηγορίες.

Ιταλία-Ισπανία

Αν και στην Ιταλία και την Ισπανία η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι πιο ελεγχόμενη, γι’ αυτό και στους πολίτες επιβλήθηκε μερική απαγόρευση κυκλοφορίας, κατά τις βραδινές ώρες.

Δεν υπήρξαν αλλαγές στον αθλητισμό, αλλά όλα τα πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες, είτε πρόκειται για αντρικά είτε γυναικεία, συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητες και τους αγώνες τους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα