O Αβραμόπουλος “έσφαξε” Τσίπρα

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό/προσφυγικό, την πανδημία, μίλησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στον ΑΝΤ1.

Ο τέως Επίτροπος της ΕΕ τόνισε πως η Ελλάδα έχει σημαντική γεωπολιτική θέση και στο μεταναστευτικό η αποστολή της είναι διπλή: να προστατεύσει τα σύνορά της και κατά συνέπεια τα ευρωπαϊκά.

«Οι δίαυλοι Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί», τόνισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα.

Χαρακτήρισε «σωστή» την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι μπορεί να προλειάνει το έδαφος για μία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Συμπλήρωσε πως «η συνεχής αντιπαράθεση είναι επιζήμια και για τις δύο χώρες».

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως «από την ώρα που η Ευρώπη δεν έχει κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, πρέπει να κρατάμε “μικρό καλάθι”.»

Σε ό,τι αφορά στην κρίση που πυροδότησε ο κορονοϊός, είπε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθυστέρησε να κηρύξει την πανδημία, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τα ερευνητικά κέντρα και την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντιδημοκρατική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για μορατόριουμ, είπε πως «η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ζητάει πολιτικό μορατόριουμ. Το έχει ζητήσει η Κυβέρνηση με τη στάση της και δεν ανταποκρίθηκε».

“Ο όρος είναι κυρίως διπλωματικός. Θα ήταν καλό να υπήρχε ένα μίνιμουμ συνεννόησης. Δεν έχουμε όμως κουλτούρα συνεννόησης ως χώρα. Το μορατόριουμ προϋποθέτει δύο. Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να το ζητά. Το έχει προηγουμένως ζητήσει δια της στάσης της η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν ανταποκρίθηκε. Δεν υπάρχει ειλικρινής διάθεση” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος και κορυφαίο στέλεχος της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως η Κυβέρνηση κατάφερε με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πανδημία, να “συγκρατήσει” τις αρνητικές επιπτώσεις.

Μετά την επάνοδο στην κανονικότητα, είναι σημαντικό τόνισε το πώς σκοπεύει η ευρωζώνη να διαχειριστεί την κρίση. Ειδικότερα, στην περίπτωση της Ελλάδας, τόνισε, πρέπει να συμφωνήσουν οι δανειστές και οι Θεσμοί πως υπό τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, η επαναφορά οποιωνδήποτε μέτρων λιτότητας θα ήταν καταστροφική για την κοινωνία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα