bpbg
bpbg

Ο χορός των Μαύρων Κύκνων

Το δίσεκτο 2020 έχει βαλθεί όχι απλώς να επιβεβαιώσει αλλά πηγαίνει σε άλλη πίστα τη δεισιδαιμονία που το ακολουθεί

Η Παναγία που με τα δεκάδες προσωνύμιά της έρχεται συχνά ως επίκληση βοήθειας στο στόμα των πιστών κυρίως στα δύσκολα, γιορτάζει αύριο. Δεν είναι όμως σαν τα προηγούμενα αυτό το «Πάσχα του καλοκαιριού». Όπως δεν ήταν σαν όλα προηγούμενα το… ορίτζιναλ Πάσχα, που τον Απρίλη βρήκε τους Έλληνες στα μπαλκόνια τους λόγω καραντίνας.

Τελικά το δίσεκτο 2020 έχει βαλθεί όχι απλώς να επιβεβαιώσει αλλά πηγαίνει σε άλλη πίστα τη δεισιδαιμονία που το ακολουθεί, γεννώντας συνεχώς μαύρους  κύκνους. Ο όρος είναι δανεικός από τον Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, τον 60χρονο Λιβανέζο συγγραφέα-δοκιμιογράφο, ο οποίος διατύπωσε την ομώνυμη θεωρία στην οποία περιγράφει την εμφάνιση δυσάρεστων-«μαύρων» εκπλήξεων και σπάνιων γεγονότων που δεν μπορούν να προβλεφθούν με βάση την προηγούμενη εμπειρία μας και που με τη σειρά τους επιφέρουν εξαιρετικά μεγάλες επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων και των κοινωνιών.

Ένα τέτοιος μαύρος κύκνος είναι αναμφίβολα ο ιός SARS-coV-2 που σε διάστημα 8-9 μηνών από την εμφάνισή του στον πλανήτη έχει μολύνει επισήμως περισσότερους από 20.000.000 ανθρώπους –δύο Ελλάδες, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους– και έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 730.000 πολίτες του κόσμου (δηλαδή μερικές χιλιάδες παραπάνω από τους 715.000 νεκρούς αμάχους που θρήνησε η χώρα μας στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου).

Κι εκεί που βρισκόμασταν στο «Δόξα τω Θεώ» που είχαμε καταφέρει να περιορίσουμε την υγειονομική ζημιά στο ελάχιστο δυνατό, ξαναπάμε στο «Βοήθα, Παναγιά» καθώς την Κοίμηση της Μεγαλόχαρης η χώρα θα τη γιορτάσει με τοπικά lockdown και απαγορεύσεις συναθροίσεων.

Το δυστύχημα είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν εμπόδισαν τους μαύρους κύκνους να εμφανιστούν και να χορέψουν έναν άλλο μαύρο χορό, αυτήν τη φορά στην Εύβοια. Εκεί που το περασμένο Σαββατοκύριακο μία ασυνήθιστη σε ένταση καλοκαιρινή καταιγίδα εξελίχθηκε σε φονική θεομηνία, παρασύροντας στον θάνατο 8 άτυχους ανθρώπους και προξενώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες.

Όσο για το κομμάτι των ελληνοτουρκικών, μπορεί να απέχει πολύ ο Ταγίπ Ερντογάν από το να χαρακτηριστεί κύκνος, μπορεί να είναι παντελώς προβλέψιμη η απροκάλυπτη επιθετικότητά του έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά μαύρο είναι σίγουρα το υπόλοιπο καλοκαιριού που μας επιφυλάσσει.

Με αιχμή του νεο-οθωμανικού δόρατος το σεισμογραφικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», οι Τούρκοι έχουν ξαναβγεί εδώ και μερικά 24ωρα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τορπιλίζοντας –όπως η φασιστική Ιταλία την «Έλλη» ανήμερα Δεκαπενταύγουστο το 1940– κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και καλής γειτονίας.

Θα ακουγόταν ως… μαρθαβούρτσια μεταφυσική κατάρα να ισχυριστεί κάποιος ότι η Ελλάδα είναι καταδικασμένη από την ιστορία της να μην μπορεί να εφησυχάσει. Μήπως όμως είναι μία ιδιότυπη ευχή;

Η απάντηση ίσως να υπάρχει σε μία συνέντευξη που έδωσε ο Τάλεμπ στις αρχές του 2011 στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ», στην οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «όποτε βλέπεις τους ανθρώπους να εφησυχάζουν, τότε πρέπει να ανησυχείς. Όταν έγραφα τον “Μαύρο κύκνο” εξέφραζα ακριβώς μια διαμαρτυρία για τον εφησυχασμό. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε τις περιπτώσεις δύο ανθρώπων: ο ένας έχει καρκίνο και δεν το ξέρει, ο άλλος το γνωρίζει και κάνει χημειοθεραπεία. Ποιος πιστεύετε ότι βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση

Αφού λοιπόν άρχισαν οι χοροί με τους μαύρους κύκνους, θα χορέψουμε. Και (μέρα που είναι αύριο) η Παναγιά μαζί μας…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα