Ο «χρεοκοπημένος» Ερντογάν θα συνεχίσει την επιθετικότητα

Εξακολουθεί να μαζεύει Αφγανούς για να τους στείλει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας

Αναμφίβολα άλλα δύο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι οι εξελίξεις με τα εθνικά και ειδικά με την επιθετικότητα της Τουρκίας, όπως και με το Μεταναστευτικό, το οποίο και λόγω της πυρκαγιάς στη Μόρια επανήλθε στην επικαιρότητα. Και ναι μεν η Ελλάδα έχει προβεί στις κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις, εν τούτοις ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια το πότε θα τελειώσει αυτή τη κρίση. Διότι δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως, ακόμη και εάν υπάρξουν κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής (24 και 25 Σεπτεμβρίου), ο Ερντογάν λόγω και του νεο-οθωμανικού επεκτατισμού του θα συνεχίσει τις προκλήσεις, παρά το γεγονός ότι έχει ξεμείνει από συμμάχους, όπως τονίζει σε καθημερινή βάση ο Αμχμέτ Νταβούτογλου.

Κι όμως, στο Μαξίμου μαθαίνουν τα οικονομικά νέα από τη γειτονική χώρα και ελπίζουν ότι αυτή η κρίση θα αναγκάσει τον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις και να ασχοληθεί με το πώς θα διασώσει τη χώρα του από τη χρεοκοπία. Ήδη μεγάλες επενδύσεις, όπως της Volkswagen, ματαιώνονται. Οι Ευρωπαίοι τουρίστες δεν επισκέφθηκαν την Τουρκία, καθώς είχε επιβληθεί εμπάργκο λόγω κορωνοϊού. Ενώ τα μέτρα που αναγκάζεται να λαμβάνει η κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά και ο φόβος για capital controls, αναγκάζουν τους ξένους κεφαλαιούχους να αποσύρουν από την Τουρκία μεγάλα πακέτα, μεγαλώνοντας το συναλλαγματικό πρόβλημα της Τουρκίας και προκαλώντας την επιταχυνόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός του Ερντογάν και χρυσό παιδί της οικονομίας, που τώρα κι αυτός είναι αντίπαλός του, ο Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε ότι «η Τουρκία το πολύ-πολύ να πάρει δάνειο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ, ενώ ήδη έχει κάψει 100 δισεκατομμύρια», προβλέποντας ότι σύντομα θα ανακοινωθεί μία σκληρή χρεοκοπία της τουρκικής οικονομίας.

Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποδεικνύονται σωστά υπολογισμένες και αρκετά αποτελεσματικές. Το «Ελλάς-Γαλλία – Συμμαχία» παίρνει νέες διαστάσεις, η συνεργασία με το Ισραήλ αναπτύσσεται, η συνεννόηση με τον αραβικό κόσμο, ο οποίος –με εξαίρεση το Κατάρ– αντιτίθεται στον τουρκικό επεκτατισμό, προωθείται. Οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ έδειξαν πόσο συστηματική είναι η ελληνική διπλωματία, ενώ με πρωτοβουλία του Μητσοτάκη και υποστήριξη του Μακρόν η Ε.Ε. κινείται σταδιακά πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

 

Το μεταναστευτικό

Και φυσικά η ελληνοτουρκική κρίση επηρεάζει και το μεταναστευτικό, καθώς ουδείς στην κυβέρνηση αποκλείει και νέα προσπάθεια εισβολής από τον Έβρο μεταναστών υπό την καθοδήγηση του συστήματος Ερντογάν.  Ήδη η Ελλάδα έχει καταφέρει να κόψει τις μεταναστευτικές ροές. Οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχουν υποχωρήσει σημαντικά στην αξιολόγηση των πολιτών. Πρώτη ανησυχία των πολιτών είναι η πανδημία, ακολουθεί η οικονομία, στη συνέχεια είναι η κρίση με την Τουρκία, και πολύ πιο κάτω στην ιεράρχηση έρχεται το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ο εμπρησμός της Μόριας από «αγανακτισμένους» παράνομους μετανάστες δημιουργεί μια νέα αρνητική δυναμική. Η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που μπορεί να μετατραπεί σε ανθρωπιστική καταστροφή, με τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της Λέσβου να απορρίπτουν κυβερνητικές επιλογές.

Αυτά που συνέβησαν στη Μόρια μπορεί να συμβούν και σε άλλους χώρους υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Ταυτόχρονα, το προσφυγικό-μεταναστευτικό συνδέεται άμεσα με τη μορφή υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν σε βάρος της χώρας μας και συμπεριλαμβάνει τις ροές ως μέσο πίεσης και εκβιασμού. Επιπλέον, η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν συμβιβάζεται με την άρνηση πολλών προσφύγων και μεταναστών να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές. Τους τελευταίους μήνες το ποσοστό των Αφγανών και των Ιρανών μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών είναι υψηλό. Πάνω από ένα εκατομμύριο Αφγανοί έχουν μετακινηθεί στο Ιράν με στόχο να φτάσουν κάποτε στην Ευρώπη, ενώ το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης έχει πολύ κακές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επομένως, αν δεν ελεγχθούν οι ροές και δεν επιβληθεί κάποιου είδους πειθαρχία στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, θα δημιουργηθούν συνθήκες που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία και θα διευκολύνουν τη διάδοση του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα