«Ο διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ μάλλον δεν θα είναι Ευρωπαίος»

«Ο διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση του γενικού διευθυντή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανώς δεν θα προέρχεται από την Ευρώπη», αποκάλυψε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον.

Ο κ. Λίπτον δήλωσε στη διεθνή υπηρεσία του BBC ότι η παράδοση που θέλει έναν Ευρωπαίο να ηγείται του ΔΝΤ και έναν Αμερικανό της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται υπό εξέταση και ο επόμενος διορισμός θα είναι «αυστηρά με αξιακά κριτήρια». Πάλι στο BBC, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρόγκοφ χαρακτήρισε «απίστευτα αναχρονιστική» την παράδοση που θέλει τους Ευρωπαίους να ηγούνται του Ταμείου και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που αμφισβητήθηκε πολύ στη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Λίπτον είπε ότι όταν αποχωρήσει η Λαγκάρντ από το ΔΝΤ ο διάδοχός της προφανώς δεν θα είναι Ευρωπαίος. «Με υποψήφιους να προέρχονται από κάθε σημείο του κόσμου, θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανότερο (να μην προέρχεται από την Ευρώπη) σε σχέση με κάθε άλλη φορά. Υπάρχουν όλο και περισσότεροι κατ’  εξοχήν κατάλληλοι υποψήφιοι εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ…», είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης