Ο διεθνής οίκος Moody’s προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2023
Τι λέει για τις εκλογές
Η Ελλάδα κατέγραψε μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις από την πανδημία στην Ευρώπη, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody’s, η οποία ωστόσο εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2023 θα υποχωρήσει σημαντικά.
Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος θέτοντας το ερώτημα αν είναι πιθανόν η Ελλάδα να διατηρήσει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, απαντά: «Ένας ισχυρός τουριστικός τομέας, η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις θα οδηγήσουν σε υγιή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,3% το 2022. Ωστόσο, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα στο 1,8% το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας τροφοδοτούνται από ευρύτερες πιέσεις τιμών και αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει τις επενδύσεις».
H Moody’s αναφέρει επίσης ότι πέρα από την επόμενη χρονιά, δομικοί παράγοντες όπως η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας θα συνεχίσει να εμποδίζει το μακροπρόθεσμο
αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας σε περίπου 1,2%.
Το χρέος
Αναφορικά με το χρέος, αναφέρει ότι έχει μειωθεί στο 193,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021 από 206,3% το 2020, προβλέποντας ότι η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά θα υποστηρίξουν περαιτέρω μειώσεις στο 154% έως το 2026. «Ωστόσο, η Ελλάδα θα έχει ακόμα ένα από τα υψηλότερα χρέη παγκοσμίως μέχρι τότε. Το ταμειακό απόθεμα της κυβέρνησης και o μέσος χρόνος ωρίμανσης άνω των 18 ετών μειώνουν τους άμεσους κινδύνους ρευστότητας, αλλά η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πιστωτών του επίσημου τομέα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας».
Ο τραπεζικός τομέας
Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης, οι προοπτικές της Moody’s για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα παραμένουν θετικές, κυρίως λόγω της προόδου που έχουν σημειώσει οι τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους από σχεδόν 50% κατά την κρίση χρέους του ευρώ σε 9,5% τώρα.
Στη μελέτη, αναφέρει ότι η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού θα στηρίξει την οργανική κερδοφορία των τραπεζών και την οικονομική ανάπτυξη και θα περιορίσει τους κινδύνους ενδεχόμενης υποχρέωσης της κυβέρνησης.
Αναφορικά με τις εκλογές
Στο ερώτημα πόσο μεγάλο κίνδυνο θέτουν οι εκλογές του επόμενου έτους για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, ο διεθνής οίκος απαντά: «Ένας νέος εκλογικός νόμος που καταργεί τις μπόνους έδρες και εισάγει ένα πιο καθαρό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης καθιστά πιθανούς δύο γύρους εκλογών, κάτι που αναμένουμε την άνοιξη του 2023. Μπορείνα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή περισσότερες για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού. Βλέπουμε χαμηλό κίνδυνο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων ή ουσιαστικής αλλαγής στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές».
Πηγή: OT