Ο διεθνής συνασπισμός αυξάνει τις περιπολίες του στον βορρά της Συρίας

Εκατοντάδες στρατιώτες, πρωτοστατούν στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος"

Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός αύξησε τον αριθμό των περιπολιών του στη βορειοανατολική Συρία αφότου τις είχε μειώσει λόγω των τουρκικών βομβαρδισμών, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου και κουρδική στρατιωτική πηγή.

Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 20 Νοεμβρίου σειρά αεροπορικών επιδρομών στη βορειοανατολική Συρία εναντίον θέσεων Κούρδων μαχητών, μελών οργανώσεων που χαρακτηρίζονται “τρομοκρατικές” από την Άγκυρα.

Εκατοντάδες στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές), που πρωτοστατούν στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το οποίο εκδιώχθηκε από τα προπύργιά του στη Συρία το 2019.

“Ο διεθνής συνασπισμός, σε συντονισμό με τις ΣΔΔ, άρχισε ξανά τις περιοδικές περιπολίες του στη βορειοανατολική Συρία, μετά τη μείωσή τους λόγω των τουρκικών πληγμάτων στην περιοχή”, δήλωσε κουρδική στρατιωτική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Ο συντονισμός μεταξύ των ΣΔΔ και του συνασπισμού δεν σταμάτησε αλλά ελαττώθηκε με τη μείωση των περιπολιών και την ανάγκη για τις ΣΔΔ να εστιάσουν στις τουρκικές απειλές”, πρόσθεσε.

Οι περιπολίες πέρασαν “από 20 την εβδομάδα στις σχεδόν πέντε ή έξι μετά την έναρξη των τουρκικών πληγμάτων”, σύμφωνα με την κουρδική πηγή.

Τα πλήγματα αυτά, που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν μειωθεί σε ένταση τις τελευταίες ημέρες.

Δύο περίπολοι του συνασπισμού αναχώρησαν σήμερα το πρωί προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις από τη βάση του στη Ρεϊλάν, κοντά στη Χασάκα, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κάθε περίπολος περιλάμβανε τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα που έφεραν αμερικανικές σημαίες και συνοδευόταν από όχημα των ΣΔΔ.

Περιπολίες του συνασπισμού έγιναν επίσης σήμερα νοτιότερα, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ο διεθνής συνασπισμός είναι ο κύριος υποστηρικτής των ΣΔΔ, οι οποίες συγκροτούνται κυρίως από μέλη των Μονάδων προστασίας του λαού (YPG), που χαρακτηρίζονται από την Άγκυρα “τρομοκρατική” οργάνωση.

Μετά την έναρξη των τουρκικών πληγμάτων και την απειλή της Άγκυρας για χερσαία επιχείρηση, οι ΣΔΔ κάλεσαν την Ουάσινγκτον να υιοθετήσει μια πιο “σκληρή” θέση για να σταματήσει την Άγκυρα.

Οι ΣΔΔ έχουν προειδοποιήσει ότι μια τουρκική κλιμάκωση θα εμποδίσει τον αγώνα κατά του ΙΚ, που διεξάγουν μαζί με τον συνασπισμό, καθώς η τζιχαντιστική οργάνωση διεξάγει σποραδικές επιθέσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα