«Ο διχασμός μάς κυνηγάει από την αρχαιότητα»

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο οποίος αποδίδει τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας στη διαφθορά, την πλεονεξία, το ψέμα και τον άκρατο εγωισμό.

Στη συνέχεια ο προκαθήμενος της αλβανικής εκκλησίας παρομοιάζει την κατάσταση με τον καρκίνο ο οποίος απαιτεί χημειοθεραπεία που αποτελεί όπως τονίζει μια «σκληρή όμως απαραίτητη διαδικασία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Βήμα της Κυριακής», ο κ. Αναστάσιος εκφράζει την ανησυχία του για το περίεργο “παιδομάζωμα” με τους μορφωμένους νέους που φεύγουν από την Ελλάδα για να εργαστούν σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ελληνική κρίση έχει όνομα. «Εχει όνομα και αυτό είναι η διαφθορά. Η εκτεταμένη διαφθορά, η πλεονεξία, ο άκρατος εγωισμός», λέει μεταξύ άλλων. Οσο για το εάν η Εκκλησία είχε μερίδιο στην κρίση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οφείλω να υπενθυμίσω ότι Εκκλησία δεν είναι μόνο ο κλήρος, αλλά όλοι οι βαπτισμένοι στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Και υπάρχει μερίδιο σε όλους όσοι έχουν προσβληθεί από τους ιούς της διαφθοράς. Οι κληρικοί και οι θεολόγοι δεν τονίσαμε όσο πρέπει τον προφητικό λόγο για την πολύμορφη αδικία και ανομία που υπονομεύουν την κοινωνία».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας δηλώνει πως «ο διχασμός μάς κυνηγάει από την αρχαιότητα. Αλλάζει μορφές. Συχνά τα κόμματα κινούνται με μια διχαστική τακτική. Δηλαδή, σαν να μην υπάρχει τίποτα καλό στον άλλον. Ο διχασμός είναι ο επικίνδυνος ιός, που τον έχουμε μέσα μας και πάση θυσία οφείλουμε να τον αποφύγουμε. Αυτός μας κατέστρεψε. Τι έγινε με την Μικρασιατική Καταστροφή; Τι έγινε με τον Εμφύλιο; Οταν άρχισα να καταλαβαίνω τον κόσμο, το πρώτο το οποίο με συντάραξε ήταν τα γερμανικά αεροπλάνα που βομβάρδιζαν τον Πειραιά. Το δεύτερο όταν έβλεπα στην Κυψέλη, που τότε ήτανε χωράφια, να σκοτώνονται αδέρφια. Λοιπόν, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πέσουμε πάλι σε αυτή τη φοβερή παγίδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα