O ΔΣΑ ζητά πειθαρχική εξέταση για τους δικαστές της δίκης για τις μίζες στα TOR-M1

Παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας που ζητά να ελεγχθούν πειθαρχικά  δικαστές για τις  πρωτοφανείς καταστάσεις, – όπως είχε αποκαλύψει η «Ἁ»-  που σημειώνονται σε βάρος δικηγόρων στη μεγάλη δίκη για τις μίζες για την προμήθεια του οπλικού συστήματος TOR-M1, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Όπως είχαμε γράψει την περασμένη εβδομάδα μετά από εφτά συνεδριάσεις του δικαστηρίου η δίκη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επί της ουσίας, καθώς η άρνηση στο αίτημα συνηγόρων για σύντομη αναβολή της δίκης οδήγησε την κατάσταση στα άκρα με αποχωρήσεις δικηγόρων, αυτεπάγγελτους διορισμούς νέων υπερασπιστών ακόμα και στην αποβολή συνηγόρου από το ακροατήριο συνοδεία αστυνομικών οργάνων!

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε σε βάρος του πληρεξούσιου δικηγόρου του απόντος από τη δίκη, καταζητούμενου έμπορου όπλων, Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, γνωστού ποινικολόγου, Θεμιστοκλή Σοφού.

Κι όλα  ξεκίνησαν όταν στις 17 Ιουνίου, στη δεύτερη κατά σειρά διακοπή της συνεδρίασης, οι δικηγόροι δήλωσαν ότι απέχουν από τη διαδικασία τηρώντας σχετική απόφαση της Ολομέλειας των συνδικαλιστικών τους οργάνων.

ΔΣΑ: ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 

Σε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση του ο  ΔΣΑ καταγγέλλοντας τα γεγονότα  εκφράζει «την σφοδρή αντίθεση και διαμαρτυρία του για την αποκρουστική απόφαση του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με Προεδρεύουσα Εφέτη την κ. Μαρία Λεπενιώτη, να περιφρονήσει την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και να διατάξει την εκδίκαση υπόθεσης στην δεύτερη μετά  διακοπή συνεδρίαση, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα αναβολής που υπέβαλαν οι απέχοντες συνήγοροι υπερασπίσεως. Τούτο συνέβη παρά την προηγούμενη ρητή έγγραφη άρνηση του ΔΣΑ να χορηγήσει άδεια στους συνηγόρους των κατηγορουμένων, διότι δεν συνέτρεχε περίπτωση επικείμενης παραγραφής, ούτε συμπλήρωσης των ανωτάτων ορίων της προσωρινής κράτησης».

Το δικαστήριο μάλιστα – συνεχίζει ο ΔΣΑ – δεν περιορίστηκε στην έκδοση της αυθαίρετης απόφασης για τη διεξαγωγή της δίκης αλλά διέταξε επιπλέον την αποβολή από την αίθουσα του Δικαστηρίου του συνηγόρου υπεράσπισης Θέμη Σοφού, με την συνδρομή αστυνομικής δύναμης, κατά τη στιγμή που αυτός υπέβαλε αίτημα προς το δικαστήριο, να καταχωρηθεί στα πρακτικά η δήλωσή του ότι εκπροσωπεί δυνάμει πληρεξουσίου τον κατηγορούμενο εντολέα του.

Το δικαστήριο, εν συνεχεία, αποφάσισε τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στον Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον συναδέλφων δικηγόρων, που διορίστηκαν από το δικαστήριο από τον κατάλογο της Νομικής Βοήθειας, οι οποίοι αρνήθηκαν, όπως όφειλαν, το διορισμό  τους, συμμορφούμενοι προς την απόφαση του ΔΣΑ περί αποχής μετά την δεύτερη μετά διακοπή συνεδρίαση, αφού μάλιστα οι κατηγορούμενοι, για τους οποίους διορίστηκαν, είχαν συνηγόρους της επιλογής τους οι οποίοι απείχαν.

Η προπεριγραφόμενη συμπεριφορά του δικαστηρίου αποτελεί αποκορύφωμα εχθρικής στάσης απέναντι στους δικηγόρους και τους κατηγορουμένους, και επιδιώκει την καθιέρωση της συστηματικής παραβίασης της απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας περί αποχής των δικηγόρων μετά την δεύτερη διακοπή σε ποινικές δίκες.

Διαπιστώνουμε ότι, η συγκεκριμένη συμπεριφορά αποτελεί ακραίο περιστατικό στα χρονικά του δικηγορικού σώματος, αναδεικνύει άκρως ανησυχητικό έλλειμμα σεβασμού στη δικονομική τάξη αλλά και βαθύτατα αντιδικηγορική νοοτροπία από λειτουργούς που έχουν ταχθεί να τηρούν το Σύνταγμα και τους Νόμους.

Ο ΔΣΑ δεν προτίθεται να μείνει απαθής απέναντι σε τέτοια κρούσματα ακραία επιθετικής, προς τους δικηγόρους συμπεριφοράς, ούτε θα αρκεσθεί σε ρηματικές διαμαρτυρίες.

Έτσι: 

1) Θα ζητήσει άμεσα από τα θεσμικώς αρμόδια όργανα της Ελληνικής Δικαιοσύνης τον πειθαρχικό έλεγχο της συγκεκριμένης Εφέτου.

2) Θα συζητήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της 25ης/7/2014 το ζήτημα, με πρόταση την αποχή των δικηγόρων από όλες τις συνθέσεις του Εφετείου στις οποίες συμμετέχει η  εν λόγω δικαστική λειτουργός.

3) Θα συμπαρασταθεί με όλα τα νόμιμα μέσα στους ελεγχόμενους για απείθεια συναδέλφους, που αρνήθηκαν, κατά καθήκον, να συμπράξουν στην παραβίαση των αποφάσεων της Ολομέλειας, αλλά και την κατάλυση των αρχών της δίκαιης δίκης».

Ποιοι δικάζονται

Στο εδώλιο κάθονται ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνος Μιχαηλίδης, ο γιος του Μιχάλης, ο πρώην νομικός σύμβουλος του Κράτους Αναστάσιος Σοφός, αλλά και η σύζυγός του, που εμφανίζεται ως συνδικαιούχος σε λογαριασμό. Κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι και ο έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάτ.

Ως εκπρόσωπος του καταζητούμενου Φουάντ Αλ Ζαγιάντ εμφανίστηκε ο κ. Σοφός ο οποίος υποστήριξε ότι είναι παράνομη η παραπομπή του πελάτη του υποστηρίζοντας ότι δεν κλητεύθηκε ποτέ κατά την προδικασία, ούτε στην προκαταρκτική εξέταση, ούτε κλήθηκε σε απολογία, ούτε πήρε κλήση για το δικαστήριο. Ακόμη, ο κ. Σοφός είπε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος βρίσκεται στη Δαμασκό της Συρίας και ουδέποτε του δόθηκε η ευκαιρία να πει τις απόψεις του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φουάντ Αλ Ζαγιάντ υπήρξε εκπρόσωπος εταιρίας η οποία ανέλαβε αντισταθμιστικά ωφελήματα για την προμήθεια των TOR-M1. Ο δε πρώην υπουργός της Κύπρου είχε εκδοθεί στην Ελλάδα έπειτα από αίτημα των ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση των εξοπλιστικών. Τόσο ο Ντίνος Μιχαηλίδης όσο και οι συγκατηγορούμενοι του κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που αφορούν παράνομες αμοιβές ύψους τουλάχιστον 10 εκατ. δολαρίων που διακινήθηκαν για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας από το ΥΠΕΘΑ των TOR-M1 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Οι αμοιβές είχαν ως τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα