Ο Έλληνας «γκουρού» που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο της Pfizer

Ένας Έλληνας κρύβεται πίσω από το εμβόλιο της Pfizer που «δείχνει» αποτελεσματικότητα 90% για τον κορωνοϊό. Ο λόγος για τον διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλά.

Σύμφωνα με τα πλούσια βιογραφικά του στοιχεία ο Αλβέρτος Μπουρλά γεννήθηκε πριν περίπου 60 χρόνια στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε κτηνιατρική στο ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε το 1986.

Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στην ίδια Σχολή, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητού Παύλου Τσακάλωφ και στη συνέχεια, το 1993 άρχισε να εργάζεται στην Pfizer Hellas, στην Αθήνα, η οποία μόλις είχε ανοίξει γραφεία στην πρωτεύουσα.

Όπως έχει παραδεχτεί σε συνέντευξη του αυτό που ονειρευόταν ήταν μια ακαδημαϊκή καριέρα και από την άλλη δεν ήθελε με τίποτα να εγκαταλείψει την Θεσσαλονίκη γιατί για εκείνον εξακολουθεί να είναι το κέντρο του κόσμου.

Πως έφτασε στην κορυφή

Τελικά δέχθηκε, με στόχο να καθίσει ένα-δύο χρόνια προκειμένου να ασχοληθεί με τη φαρμακευτική βιομηχανία και μετά να ξαναγυρίσει στο πανεπιστήμιο κάτι που δεν έγινε ποτέ αφού μετά από 30 χρόνια δουλειάς ανέβηκε όλα τα σκαλιά της διοικητικής πυραμίδας του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού, φτάνοντας στην καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, της φαρμακευτικής που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες ανά τον κόσμο και έχει 95.000 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων περίπου 15.000 στο τμήμα ερευνών και η οποία επενδύει ετησίως 8 δισ. δολάρια στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Ο Δρ. Μπουρλά εδώ και χρόνια ζει με την οικογένεια του στην Νέα Υόρκη όπου βρίσκονται τα γραφεία της ανώτατης διοίκησης της εταιρείας, ωστόσο έχει κρατήσει τους δεσμούς του με την Ελλάδα και κάθε καλοκαίρι, περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές του στην Χαλκιδική, όπου έχει δικό του σπίτι.

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους γκουρού στον χώρο της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, ενώ σαν άνθρωπος είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων.

Μάλιστα το καλοκαίρι ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Γεννήθηκα, σπούδασα, ερωτεύτηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη»

«Ναι, γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, ερωτεύτηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου» είχε δηλώσει ο Αλβέρτος Μπουρλά σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά και την «Καθημερινή».

«Πήγα στο γνωστό σχολείο της Θεσσαλονίκης, το 10ο, στην οδό Ικτίνου και Τσιμισκή, οι Θεσσαλονικείς το ξέρουν καλά. Πανεπιστήμιο πήγα στην κτηνιατρική σχολή στο ΑΠΘ και μετά που αποφοίτησα συνέχισα στο πανεπιστήμιο με στόχο να κάνω ακαδημαϊκή καριέρα, τελείωσα το διδακτορικό μου και πήγα στον στρατό. Μετά ξαναγύρισα στο Αριστοτέλειο για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, να γίνω πανεπιστημιακός.

Αλλά εκείνη τη στιγμή επενέβη η Pfizer και άλλαξε τελείως τον δρόμο μου, μου ζήτησαν να γίνω μέλος της ομάδας τους στην Αθήνα.

Στην αρχή δεν ήθελα καθόλου, για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν γιατί ήθελα να κάνω ακαδημαϊκή καριέρα και ο δεύτερος γιατί όπως κάθε Θεσσαλονικιός, δεν ήθελα να ζήσω στην Αθήνα.

Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο του κόσμου για εμάς. Τελικά δέχθηκα, με στόχο να κάτσω ένα-δύο χρόνια να ασχοληθώ με τη φαρμακευτική βιομηχανία και μετά να ξαναγυρίσω στο πανεπιστήμιο.

Αλλά αυτό που συνέβη είναι ότι τελικά ερωτεύτηκα και τα δύο. Και τη δουλειά στη φαρμακευτική εταιρεία και την Αθήνα. Το γεγονός μου άλλαξε τελείως τις πεποιθήσεις, γιατί η Αθήνα ήταν μία από τις οκτώ μετακινήσεις που έκανα. Ζήσαμε με τη γυναίκα μου σε οκτώ διαφορετικές πόλεις από πέντε διαφορετικές χώρες, μέχρι να φτάσω εδώ που είμαι τώρα.

Η ελληνικότητά μου είναι έντονη, οι αναμνήσεις μου από την Ελλάδα με έχουν σημαδέψει. Ας μην ξεχνάμε ότι έφυγα μεγάλος από την Ελλάδα, έφυγα όταν ήμουν ήδη 34-35 χρόνων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα χρόνια που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου να τα περάσω στην Ελλάδα. Όλοι οι φίλοι μου εξακολουθούν να είναι οι φίλοι που είχα τότε. Κάθε καλοκαίρι γυρνάω στην Ελλάδα και με περιμένουν και πάμε διακοπές μαζί. Κάθε καλοκαίρι», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα