«Ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει πολλά, αλλά ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος»

Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 13:00 το μεσημέρι όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Μπαράκ Ομπάμα, με τον έλληνα ΠτΔ να τονίζει χαρακτηριστικά: «Κύριε Πρόεδρε σας καλοσωρίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον πρόεδρο της μεγάλης χώρας που ενδιαφέρεται διεθνώς για υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αυτά προσδιορίζουν το μέγεθος της παγκόσμιας απήχησης και ακτινοβολίας σας».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην «παγκόσμια ακτινοβολία και την πρωτοβουλία» του αμερικανού προέδρου για την αντιμετώπιση «των προβλημάτων από τη βαθιά οικονομική κρίση, τη διαχείριση των επικών διαστάσεων του προσφυγικού ζητήματος και την πάταξη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας από τους εγκληματίες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «οι δύο λαοί μας διατηρούν ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, σε αυτό έχει συμβάλει η μεγάλη ομογένεια της Αμερικής για την οποία είμαστε περήφανοι».

«Σας ευχαριστώ θερμώς για τη συμπαράσταση σας στον ελληνικό λαό την περίοδο αυτή που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά και επώδυνη κρίση. Είμαι βέβαιος ότι και ο επόμενος πρόεδρος Τραμπ θα αντιμετωπίσει την κρίση με τον ίδιο τρόπο», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Παρά τις τεράστιες και επώδυνες θυσίες που έχει υποστεί ο λαός συνεχίζουμε την αταλάντευτη πορεία μας εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης, μακριά από συμπεριφορές που προδίδουν έλλειψη στοιχειώδους αλληλεγγύης που υπονομεύει το ευρωπαϊκό μέλλον. Μας εμπνέει το ευρωπαϊκό ιδεώδες».

Σύμφωνα με τον έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «τρία παραδείγματα που πρέπει να γίνουν γνωστά:
1. Κυπριακό: Πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα. Είμαστε υπέρ μιας γρήγορης λύσης αλλά βιώσιμης και συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όχι λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής ή στρατευμάτων κατοχής, πρέπει να είναι βάσει του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου. Θα δημιουργούσαμε εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο, για μας είναι αδιανόητο.

2. Αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης. Τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών μελών.

3. Ένα γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα εκτός από παραχάραξη αποπνέει αλυτρωτισμό και αλλαγή συνόρων. Αυτό υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους μέλους.

Εμείς οι Έλληνες σας θεωρούμε ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας σας ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και έναν μεγάλο και ειλικρινή φίλο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως «καταλαβαίνουμε ότι μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά, και βλέπουμε ότι ξεκινάει μια περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση, θα συνεργαστούμε γι’ αυτό, υπάρχει αρκετός δρόμος να καλυφθεί ακόμη. Κύριε Πρόεδρε θέλω να σας ευχαριστήσω για το θερμό καλωσόρισμα από όλο τον ελληνικό λαό. Φέρνω τα χαιρετίσματα από όλη την ελληνο-αμερικανική κοινότητα. Όπως ξέρετε είναι το τελευταίο μου ταξίδι πριν αποχωρήσω από την προεδρία, ήταν ένα ταξίδι που θεώρησα ότι έπρεπε να γίνει εκεί όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, εκεί που γαλουχήθηκαν τα ιδεώδη στις ΗΠΑ».

Τέλος, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι «πιστεύουμε στην ευημερία της Ευρώπης, η ενωμένη Ευρώπη είναι καλή για ολόκληρο τον κόσμο. θέλω να σας συγχαρώ για την ανθρωπιά με την οποία μεταχειρίζεστε τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα. Το θέμα των προσφύγων δεν είναι μόνο το θέμα ενός κράτους, είναι θέμα όλων μας. Η ισχυρή σχέση του ΝΑΤΟ με την Ελλάδα είναι υψίστης σημασίας. Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο. Να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για την φιλία και την συνεργασία. Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, καθώς από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα