Ο επίσημος οίνος του Κρεμλίνου

Μπορεί σε κάποιους να ακούγεται περίεργα, αλλά είναι 100% αλήθεια. Το κρασί που σερβίρεται στα επίσημα γεύματα, ή δείπνα του Κρεμλίνου είναι ελληνικής παραγωγής. Ονομάζεται «Κορμιλίτσα» που στα ρωσικά σημαίνει «τροφός» και είναι το μόνο κρασί που φέρει τον τίτλο του «Επίσημου Οίνου του Κρεμλίνου». Το συγκεκριμένο κρασί παράγεται σε αμπέλι του Αγίου Όρους. Μάλιστα ο κάθε επίσημος καλεσμένος του Κρεμλίνου όχι μόνο το γεύεται, αλλά συνήθως φεύγει έχοντας λάβει τουλάχιστον δύο φιάλες από τον Ρώσο πρόεδρο.

Το μετόχι της Χρωμίτσας, της μονής του Αγίου Παντελεήμονα στις πλαγιές του Άθω, έχει αναλάβει το «ύψιστο καθήκον» να ευφραίνει τις «καρδίες» του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και των επισκεπτών τους.
Με θέα τη θάλασσα και άριστο ποιοτικά χώμα, τα αμπέλια του δίνουν υψηλής ποιότητας σταφύλια και το κρασί τους, προτού πάρει την δρόμο για τη Μόσχα, ωριμάζει μέσα σε βυζαντινό κελάρι, σε φιάλες επάνω στα ράφια και μέσα στα ειδικά ξύλινα βαρέλια.
Η «Kormilitsa Gold Collection» παράγεται υπό την αυστηρή επίβλεψη ειδικών της γνωστής οινοποιίας «Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.», της οποίας αποτελεί τη «ναυαρχίδα» στην ομώνυμη σειρά ετικετών «Κορμίλιτσα», που συνθέτουν μια σειρά οίνων από τρία εκλεκτά βιολογικά κρασιά.

Αποδίδει δύο με πέντε χιλιάδες φιάλες τον χρόνο -ανάλογα με τη χρονιά- που είναι, ωστόσο, πάντοτε αριθμημένες και μονογραφημένες με χειροποίητο τρόπο. Οι φιάλες αυτές απορροφούνται στην πλειοψηφία τους από το Κρεμλίνο, αλλά και από άλλες αγορές του εξωτερικού, που το εκτιμούν για τη γεμάτη γεύση και το ιδιαίτερο άρωμά του.
Η «Κορμίλιτσα» παράγεται από δύο γνωστές ποικιλίες αμπελιού (καμπερνέ και λημνιό). Το εξαιρετικό χρώμα, τα αρώματα, η γεύση και η επίγευσή του φαίνεται ότι συγκινεί τους ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους, αφού πέρασε από πολλούς ελέγχους, με επιτόπιες αυτοψίες και δοκιμές, για τρεις χρονιές, προτού επιλεγεί ως επίσημο κρασί του Κρεμλίνου.

Η καλλιέργεια της αμπέλου ήταν πάντοτε σημαντική και διαδεδομένη στα μοναστήρια του Αγίου Όρους και το κρασί τους ήταν ένα από τα παραδοσιακά κεράσματα προς τους προσκυνητές και τους επισκέπτες. Οι μοναχοί καλλιεργούσαν αμπέλια στη Χρωμίτσα, ήδη από τον 14ο αι. Η ποιότητα του αγιορείτικου κρασιού ήταν γνωστή και η φήμη του υψηλή στο ευρύ κοινό, ενώ έχαιρε πάντοτε ιδιαίτερης αναγνώρισης από τους ειδικούς της αμπελουργίας που είχαν την πείρα να το εκτιμήσουν.

Η παράδοση

Οι Ρώσοι μοναχοί του μετοχίου φροντίζουν να υπενθυμίζουν στους επισκέπτες τη βαθιά σύνδεση της Ρωσίας με την ορθόδοξη πίστη και την εκκλησία, αναρτώντας στο εσωτερικό των κτισμάτων, γύρω από το μετόχι, πλάι σε σύγχρονες φωτογραφίες και τοπιογραφίες, πίνακες με παραστάσεις και πορτρέτα των τσάρων και ιδιαίτερα της αυτοκρατορικής οικογένειας Ρομανώφ, που εκτελέστηκε από το σοβιετικό καθεστώς, ενώ απουσιάζει… κραυγαλέα, κάθε αναφορά σε αυτό. Άλλωστε, την περίοδο εκείνη, το μετόχι της Χρωμίτσας ήταν κλειστό.

Στο υποστατικό, πάνω από το κελάρι, που κατασκευάστηκε με δωρεά του Ε. Τσάνταλη, το 1994, δύο χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, υπάρχουν και νεότερες φωτογραφίες από τη λαμπρή πορεία της «Κορμίλιτσα» στο Κρεμλίνο. Μία από αυτές είναι από την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στο Άγιο Όρος, το 2005, όπου εικονίζεται μαζί με τους μοναχούς της Χρώμιτσας και της μονής Αγίου Παντελεήμονα και με τους συνεχιστές της εταιρείας «Ευάγγελος Τσάνταλης». Στον Πούτιν προσφέρθηκε ένα ξεχωριστό κρασί, ειδικά φυλαγμένο γι’ αυτόν, από τη φημισμένη σειρά, με το οποίο λέγεται ότι έμεινε κατενθουσιασμένος.
Υπάρχει, επίσης, και άλλη νεότερη φωτογραφία, όπου ο Ντιμίτρι Μεντβέντεβ τη στιγμή της προεδρικής ορκωμοσίας του στη Μόσχα δέχεται, από τα χέρια του μακαριστού Πατριάρχη της Μόσχας Αλέξιου, μια φιάλη «Κορμίλιτσα». Ο Πατριάρχης Αλέξιος είχε δωρίσει τότε στον Μεντβέντεφ εκατό τέτοιες φιάλες, ευχόμενος τότε καλή προεδρική θητεία στον σημερινό Ρώσο πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης