Ο εργολάβος περιμένει την μεταφορά

Είναι δυνατόν να υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη ενός έργου, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, επειδή δεν έχει αδειάσει το κτίριο, παρά το ότι έχει υπογραφεί η σύμβαση; Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πολιτισμένου κόσμου όχι. Στην Ελλάδα όλα πλέον είναι δυνατά. Κάτι ανάλογο ισχύει με την ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης, στην οποία θεωρητικά έπρεπε να είχε εγκατασταθεί ο εργολάβος για να ξεκινήσουν οι εργασίες, προκειμένου σε δύο χρόνια το ανακαινισμένο κτίριο να είναι από τα σύγχρονα στολίδια της πρωτεύουσας.

Κι όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Τον Μάρτιο υπογράφθηκαν τα συμβόλαια, που αναφέρουν ότι εντός του Απριλίου θα ξεκινούσαν οι εργασίες. Από την υπογραφή μέχρι την εγκατάσταση έπρεπε να είχε βρεθεί ο χώρος, προκειμένου να αποθηκευθούν με ασφάλειες οι πίνακες. Όμως όταν ήρθε η ημερομηνία εγκατάστασης το κτίριο της Πινακοθήκης ήταν γεμάτο και οι περισσότεροι πίνακες στη θέση τους.

Όπως ήταν λογικό ο ανάδοχος αρνήθηκε να εγκατασταθεί στο κτίριο με τους πίνακες μέσα. Έτσι οι εργασίες μετατέθηκαν στην καλύτερη περίπτωση για τις αρχές Ιουλίου, καθώς οι αρμόδιοι δεν έχουν φροντίσει να βρουν ασφαλή αποθηκευτικό χώρο για έργα τεράστιας αξίας, κάποια μάλιστα προσδιορίζονται ως ανεκτίμητα.

Λόγω ΕΣΠΑ

Βέβαια πολλοί θα αναρωτηθούν και τι έγινε με μία μικρή καθυστέρηση. Όμως τώρα μπορεί η καθυστέρηση να μην φαίνεται σημαντική για ένα έργο τέτοιου μεγέθους και σημασίας, δυστυχώς όμως η χρηματοδότησή του κατά κύριο λόγο από το ΕΣΠΑ επιβάλει «θρησκευτική» τήρηση του χρόνου παράδοσης, έτσι που να μην επιτρέπεται απόκλιση σχεδόν ούτε ημερών! Συγκεκριμένα το ΕΣΠΑ λήγει τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ η Πινακοθήκη έχει υπολογισθεί ότι πρέπει να είναι έτοιμη τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου.

Ήδη όμως, σημειώνεται αυτή η καθυστέρηση των δυόμισι μηνών, ενώ κανείς δεν είναι σίγουρος φυσικά, ότι κατά την εκτέλεση του έργου δεν θα υπάρξουν τεχνικά προβλήματα που θα θέλουν και εκείνα το χρόνο τους για επίλυση. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 32 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 13 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Νιάρχος. Ο τελικός στόχος εξάλλου είναι να προστεθούν επιπλέον 11.040 τ.μ. στο υφιστάμενο κτίριο των 9.720 τ.μ. αλλά και να ανακαινισθεί ο υπάρχων χώρος, να αλλάξει η πρόσοψη του κτιρίου και να προστεθούν νέοι λειτουργικοί χώροι.

Σε ότι αφορά στην καθυστέρηση της μεταφοράς των πινάκων, αυτή προήλθε από λάθη και παραλείψεις στην προκήρυξη του διαγωνισμού (προϋπολογισμού 17.000 ευρώ) της Εθνικής Πινακοθήκης, για την μεταφορά των έργων τέχνης σε αποθήκες της Εθνικής Τράπεζας στη Μαγούλα, οι οποίες διαμορφώθηκαν κατάλληλα και εξοπλίστηκαν με μέτρα ασφαλείας από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Αναγκαστικά λοιπόν έγιναν διορθώσεις στην προκήρυξη από την Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου προκειμένου να μην ακυρωθεί ο διαγωνισμός, γιατί αν συνέβαινε αυτό η καθυστέρηση δεν θα ήταν δυόμισι αλλά έξι μήνες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα