Ο Ερντογάν ουρλιάζει, ο Κυριάκος τον “γράφει”…

Ο Μητσοτάκης αποφάσισε να μην απαντά στον Τούρκο πρόεδρο

Από την εποχή που η Τουρκία ξέφυγε από τις απλές προκλήσεις και άλλαξε πίστα, όλοι στο Μαξίμου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο Ερντογάν ξύνει τα νύχια του για ένα άμεσο θερμό επεισόδιο». Και ξεκίνησε την επιχείρηση με τους χιλιάδες μετανάστες που απέστειλε στον Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Από τότε ο πρωθυπουργός ζήτησε όλοι να είναι προσεκτικοί κατανοώντας ότι ο Ερντογάν βιάζεται. Ότι είναι να γίνει θέλει να το κάνει άμεσα. Όμως όπως λέει και η παροιμία «όποιος βιάζεται σκοντάφτει». Γι’ αυτό και ο Ερντογάν έχει ανεβάσει τους τόνους στις ρητορείες τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπουργοί του, παράλληλα με τα πολεμικά πλοία που κόβουν βόλτες δήθεν για να προστατεύσουν το Oruc Reis.

Η Αθήνα παρά τις όποιες απογοητεύσεις υπάρχουν από την Ευρώπη, εξακολουθεί να επιμένει και να επενδύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παράλληλα με τις επαφές που υπάρχουν με τις ΗΠΑ, με άλλες δυνάμεις κι εσχάτως με την Ρωσία. Ακόμη και η αναθέρμανση των σχέσεων με την Ρωσία δεν είναι τίποτε άλλο από το να ενεργοποιήσει το βραδυκίνητο καράβι που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρωτουρκικό ζήτημα

Και ο λόγος είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να καταδείξει ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ευρωτουρκικό. Με τον τρόπο αυτό στο Μαξίμου εκτιμούν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντέξουν στον μαραθώνιο που θέλουν να επιβάλλουν στον Ερντογάν, ώστε να ξυπνήσει η Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό εδώ και μερικές μέρες έχει μπει σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με άξονα την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων ευρωπαϊκών δυνάμεων προκειμένου η Ελλάδα να τεθεί υπό την σκέπη των Βρυξελλών.

Πέραν των οικονομικών κυρώσεων λοιπόν που ήδη περιλαμβάνει η δέσμη των πιθανών κυρώσεων που προκρίθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Αυγούστου, η Ελλάδα, μετά τη νέα έξαρση των τουρκικών προκλήσεων, έβαλε  πλέον με έμφαση δύο επιπλέον ζητήματα στο τραπέζι των συζητήσεων με τους ευρωπαίους εταίρους: Το εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία και την επανεξέταση της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τους κανόνες της Τελωνειακής Ένωσης. Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός θύμισε στους ευρωπαίους εταίρους, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα απόκτησης και συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, ενώ ο Καναδάς αποφάσισε να αναστείλει τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς στην Τουρκία, με αφορμή την κρίση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Βγάζει εκνευρισμό

Πάντως το γεγονός ότι η Αθήνα έχει ανοίξει την διπλωματική βεντάλια ενοχλεί την Άγκυρα, κάτι που φάνηκε και με τον εκνευρισμό που έβγαλε η Τουρκία για την Τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Όπως νεύρα έβγαλε η Άγκυρα και με το φωτογραφικό ντοκουμέντο που παρουσίασε η ΕΡΤ και δείχνει τα ελληνικά πλοία να παρακολουθούν την πορεία του Oruc Reis. Γι’αυτό και η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίστηκε στις τουρκικές εφημερίδες, ότι το ντοκουμέντο της ΕΡΤ είναι προϊόν φωτομοντάζ.

Τόσο η κινητοποίηση του ελληνικού στόλου, όσο και το ότι η Αθήνα δεν απαντά στις λεκτικές προκλήσεις της Τουρκίας είναι αυτό που εκνευρίζει τον Ερντογάν, ο οποίος επαναλαμβάνουμε επιθυμεί σε άμεσο καβγά και όχι σε ένα μαραθώνιο, κατά τον οποίο και δεν θα γλιτώσει τις κυρώσεις και δεν θα έχει αφήγημα προς τον λαό του. Διότι όλοι κατανοούν, ότι ο Τούρκος πρόεδρος πολύ δύσκολα θα εξηγήσεις ότι ξόδεψε του κόσμου τα χρήματα, φτωχοποιήθηκε ο λαός και τελικά δεν υπήρξε όφελος για την Τουρκία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα