Ο Ερντογάν παίζει με τον χρόνο και οι Βρυξέλλες παίζουν τις κουμπάρες

Βαρύ το κλίμα για την Τουρκία ενόψει της Συνόδου, μικρό το καλάθι για την Αθήνα

«Τη δεύτερη μέρα της συνόδου θα συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας». Η παραπάνω επισήμανση ανήκει  στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και περιλαμβάνεται στη σχετική ενημέρωση των Ευρωπαίων ηγετών για την ατζέντα της αυριανής και μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Με ή χωρίς ονομαστική αναφορά στην Τουρκία, το βέβαιο είναι ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με την προκλητική έξοδο του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και το άνοιγμα των Βαρωσίων, θα είναι από τα… καυτερά «πιάτα» του μενού των συζητήσεων.

Οι πληροφορίες που έρχονται από την Εσπερία είναι ότι το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την Άγκυρα είναι ιδιαιτέρως βαρύ, καθώς χρεώνεται στο καθεστώς Ερντογάν η ευθύνη για τον τορπιλισμό του κυοφορούμενου διαλόγου με την Ελλάδα. Έστω κι αν δεν ομολογείται ανοιχτά πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που νιώθουν ότι αδειάστηκαν από την Τουρκία που στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής κέρδισε τον χρόνο που ήθελε για να επιβάλει εκβιαστικά και με τη διπλωματία των κανονιοφόρων την αναθεωρητική ατζέντα της.

Έστω κι έτσι όμως το πρακτικό κέρδος που θα αποκομίσει η Αθήνα μετά το πέρας και της νέας Συνόδου πιθανότατα θα στριμωχτεί σε μικροκαμωμένο καλάθι. Οι ίδιες πληροφορίες που μιλούν για τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων μεταφέρουν και την πρόβλεψη ότι η Άγκυρα θα επικριθεί μεν σε έντονο τόνο για τις νέες μονομερείς ενέργειές της αλλά οι κυρώσεις θα παραμείνουν ένα ενδεχόμενο αορίστου –μέχρι τον Δεκέμβρη και βλέπουμε τότε– χρόνου.

Εν ολίγοις ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να στέλνει τη μπάλα στο σημαιάκι του κόρνερ (των ελληνικών χωρικών υδάτων) για να κερδίσει χρόνο και οι Ευρωπαίοι θα παίξουν για άλλη μια φορά τις… κουμπάρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα