Ο Ερντογάν συνέλαβε πρώην βουλευτή ως τρομοκράτη

Φουριόζος έχει μπει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του, αφού μετά τις απαγορεύσεις  σε τοπικούς αξιωματούχους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CH) να παρευρίσκονται σε κηδείες Τούρκων στρατιωτών, την Παρασκευή προχώρησε και στη σύλληψη ενός πρώην βουλευτή  του κεμαλικού κόμματος με κατηγορίες περί τρομοκρατίας.

Πρόκειται για τον Ερέν Ερντέμ που συνελήφθη στην Άγκυρα όταν ο επικεφαλής της Εισαγγελίας στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε ένταλμα για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση»

Σύμφωνα με την Hurriyet ο Ερντέμ από την αστυνομία στην Άγκυρα.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο Ερντογάν όντας πλέον πανίσχυρος μετά την επανεκλογή του με διευρυμένες πλέον αρμοδιότητες θα στραφεί ολοένα και πιο ανοιχτά κατά των εκπροσώπων του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας που που είναι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP.

«Με συνέλαβαν. Δεν ξέρω γιατί. Με συνέλαβε η αστυνομία μπροστά στο σπίτι μου», αναφέρει σε μήνυμα που απέστειλε στο Twitter κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Ερντέμ, απερχόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ο απερχόμενος βουλευτής τελούσε ήδη υπό δίωξη κυρίως για παροχή «βοήθειας σε μια τρομοκρατική οργάνωση χωρίς να είναι μέλος της» και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 9,5 ως 22 ετών, αναφέρει το Anadolu, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατηγορείται ότι δημοσιοποίησε, όταν ήταν επικεφαλής της εφημερίδας Karsi, ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες που διέρρρευσαν τον Δεκέμβριο του 2013 στο πλαίσιο σκανδάλου διαφθοράς που είχε στόχο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ήταν πρωθυπουργός, και συγγενείς του.

Οι τουρκικές αρχές χαρακτηρίζουν τις διαρροές αυτές «απόπειρα πραξικοπήματος», την οποία αποδίδουν στον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται επίσης ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και μια εικοσαετία Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του.

Ο Ερντέμ συνελήφθη κατά τη διάρκεια της νύχτας βάσει εντάλματος που εκδόθηκε από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης το οποίο εγείρει τον κίνδυνο φυγής του κατηγορούμενου.

Αυτός παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστή σήμερα το πρωί και ο εισαγγελέας ζήτησε να προφυλακιστεί, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο επίσης απερχόμενος βουλευτής του CHP Μπαρίς Γιαρκαντάς. Ο 31χρονος Ερντέμ δεν ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές εξαπέλυσαν μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, κατά τη διάρκεια του οποίου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φυλακίστηκαν.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλοί βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αλλά και άλλος ένας βουλευτής του CHP, ο Ενίς Μπερμπέρογλου, ο οποίος καταδικάστηκε κατηγορούμενος ότι έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet απόρρητες πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης