Ο Ευάγγελος σε νέες (δικαστικές) περιπέτειες

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν είναι ένας τυχαίος επιχειρηματίας, καθώς το όνομά του έχει απασχολήσει αρκετές φορές την επικαιρότητα με τον ένα ή τον άλλον τρόπο.

Ωστόσο οι πολυσχιδείς δραστηριότητες του Έλληνα επιχειρηματία δεν φέρνουν μόνο κέρδη αλλά και… πονοκεφάλους, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τις δικαστικές περιπέτειες που αντιμετωπίζει. Ας τις δούμε μία προς μία:

1.        Διαιτησία ΡΑΕ μεταξύ Αλουμίνιον και ΔΕΗ

Για την υπόθεση της στημένης διαιτησίας που οδήγησε σε μια κατά πλειοψηφία διάτρητη απόφαση, η οποία ζημιώνει τη ΔΕΗ περί τα 110 εκατ. ευρώ) ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα κ. Κορέα και η υπόθεση βρίσκεται μεταξύ της εισαγγελέως Διαφθοράς κας Ράικου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Ευρωπαϊκό χαστούκι στην υπόθεση αυτή έδωσε η πολύ πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τις μέσες τιμές ρεύματος σε εργοστάσια αλουμινίου στην Ε.Ε., οι οποίες είναι 40% υψηλότερες απ’ ό,τι η τιμή που έβγαλε η διαιτησία.

2.        Μονάδα ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Για την υπόθεση αυτή επίσης διενεργήθηκε έρευνα από τον εισαγγελέα κ. Κορέα και για να ασκηθεί ποινική δίωξη το θέμα παραπέμφθηκε και αυτό στην κα Ράικου προκειμένου να διερευνηθεί εάν εμπλέκονται κρατικοί λειτουργοί. Πρόκειται για ένα καραμπινάτο σκάνδαλο, με αποδεδειγμένη ζημιά της ΔΕΗ, που ήδη ξεπερνά κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ, αφού το ύψος της υπογραφηθείσης σύμβασης από τον τ. πρόεδρο Τάκη Αθανασόπουλο ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.

3.        Μονάδα ΔΕΗ στο Αλιβέρι

Παρόμοια υπόθεση με τη Μεγαλόπολη, μόνο που για αυτή ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ζημιά της ΔΕΗ της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, διενεργήθη η τακτική ανάκριση και αναμένεται η εισήγηση προς το συμβούλιο εφετών του εισαγγελέα κ. Π. Καραγιάννη. Το ύψος της υπογραφείσας σύμβασης από τον κ. Τ. Αθανασόπουλο ανέρχεται στο ποσόν των 250 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ποινική δίωξη έχει ασκηθεί πέραν του Τ. Αθανασόπουλου και στον υπεύθυνο τής ΜΕΤΚΑ κ. Γιάννη Μυτιληναίο.

4.        Χρέη στη ΔΕΠΑ και ΔΕΗ

Για τις υποθέσεις αυτές διεξάγεται ανάκριση από την 8η ειδική ανακρίτρια κα Μαρία Τόλλια. Τα χρέη των εταιρειών του Μυτιληναίου προς τη ΔΕΠΑ αγγίζουν τα 190 εκατ. ευρώ και δεν υπάρχει γι’ αυτά καμία ουσιαστική εξασφάλιση. Είναι λοιπόν απορίας άξιο γιατί δεν κινείται άμεσα η Δικαιοσύνη, τη στιγμή που σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. επισφαλή δάνεια Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) είχαμε ακόμη και προφυλακίσεις. Εν τω μεταξύ, τα χρέη –κυρίως προς τη ΔΕΠΑ– αυξάνονται χωρίς οι διοικήσεις να έχουν λάβει κάποιο μέτρο.

Προσφυγές στο ΣτΕ…

Επιπλέον   η  Αλουμίνιον  έχει   ανοιχτά   θέματα   και   στο   Συμβούλιο  της Επικρατείας, όπου έχουν υποβληθεί προσφυγές:

1.      Κατά της εγκατάστασης στον χώρο του εργοστασίου της Αλουμίνιον μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής 430 MW, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το εργοστάσιο της Αλουμίνιον. Ο βασικός λόγος για την προσφυγή αυτή είναι ότι η συγκεκριμένη έκταση απαλλοτριώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο για χρήση αποκλειστικά για τις ανάγκες του εργοστασίου της Αλουμίνιον και ως εκ τούτου οποιαδήποτε άλλη χρήση απαγορεύεται.

2.      Κατά της σχετικής διάταξης του νόμου 4001/2011, με τον οποίο εξομοιώθηκε με ΑΠΕ η μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον, η οποία όπως παραδέχεται τώρα η ίδια η Αλουμίνιον δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της.

Και στο Πρωτοδικείο…

Επίσης, στο Πρωτοδικείο Αθηνών αναμένεται εκδίκαση απόφασης για το πρόστιμο των 17,4 εκατ. ευρώ (με τους τόκους 21,6 εκατ. ευρώ), που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Αλουμίνιον, ως παράνομη επιδότηση και η οποία ουδέποτε επεστράφη.

Και στα αντισταθμιστικά(;)

Με λίγα λόγια, οκτώ –και όχι μόνο– υποθέσεις ποινικού, αστικού και διοικητικού χαρακτήρα που αφορούν εταιρείες του Ομίλου Μυτιληναίου, εξετάζονται από τα αρμόδια δικαστήρια. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έρευνες από τους ανακριτές γίνονται και για τα αντισταθμιστικά οφέλη στο σκάνδαλο των εξοπλισμών, τομέας στον οποίο είχε μεγάλη συμμετοχή η ΕΛΒΟ και η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου. Ας περιμένουμε, λοιπόν, τις εξελίξεις για το αποτέλεσμα των οποίων ένα είναι σίγουρο: ότι δεν θα πλήξουμε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα