Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά την στήριξη της Ευρώπης στο σχέδιο Ποροσένκο

Να υποστηρίξει η Ευρώπη το σχέδιο των 15 σημείων του Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας τη Δευτέρα στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία παρευρέθηκε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Κλίμκιν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου είναι απόλυτα επαρκές, καθώς εμπεριέχει τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου Ποροσένκο.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, υποστήριξε ότι είναι παράδοξο το γεγονός, ότι στα 15 σημεία δεν περιλαμβάνεται αναφορά στην επίλυση των ενεργειακών εκκρεμοτήτων, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι το 16ο σημείο.

«Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην εξωτερική πολιτική και την αποκατάσταση των καλών διμερών και, πιο συγκεκριμένα, των διασυνοριακών σχέσεων Ουκρανίας- Ρωσίας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι αυτός της εσωτερικής ασφάλειας για όλους τους πολίτες, όλες τις γλωσσικές και εθνοτικές ομάδες και όλες τις περιοχές της Ουκρανίας. Ο τρίτος πυλώνας αφορά στις εσωτερικές συνταγματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδίως στην αποκέντρωση σε σχέση με τις ανατολικές περιοχές και την προστασία όλων των μειονοτήτων. Ο τέταρτος πυλώνας, τέλος, είναι ένα κίνητρο αναπτυξιακού και οικονομικού χαρακτήρα, κυρίως σε σχέση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ανατολικές περιοχές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ακόμα τα εξής: «Πολλά απ’ αυτά τα σημεία αποτελούν εσωτερικές αποφάσεις των πολιτειακών οργάνων της Ουκρανίας και άρα, μπορούν να προωθηθούν ούτως ή άλλως. Αυτονόητη είναι επίσης η καταδίκη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος -για την ευρωπαϊκή πολιτική και για κάθε σύγχρονο κράτος».

Επίσης, είπε ότι η πρόταση Ποροσένκο αποτελεί το σχέδιο Α και ότι υπάρχει σχέδιο Β για την περίπτωση αποτυχίας, κάλεσε τους ομολόγους του να υποστηρίξουν ευθαρσώς το σχέδιο Α, για να αποτραπεί η διολίσθηση σε ένα σχέδιο Β -μια εξέλιξη που κανέναν δεν θα βοηθήσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα