O εξ αριστερών εχθρός της Αριστερής Πλατφόρμας

Πρόβα τζενεράλε από την Αριστερή Πλατφόρμα για την επόμενη μέρα των εκλογών. Η αυτόνομη κάθοδος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εμφανίζεται έτοιμος να διεκδικήσει τον χώρο που γνωρίζει πολύ καλά: εκείνον του ΚΚΕ.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μέτωπο με τον Δημήτρη Κουτσούμπα άνοιξε η Αριστερή Πλατφόρμα, σηκώνοντας το γάντι που έριξε ο γραμματέας του ΚΚΕ. Και όλα αυτά ενώ στο παρασκήνιο έντονες είναι οι διεργασίες με στόχο πιθανή συνεργασία με πολιτικούς σχηματισμούς, όπως π.χ. το «Σχέδιο Β΄» του Αλέκου Αλαβάνου. Αν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης γνωρίζει καλά έναν χώρο, αυτός είναι εκείνος του ΚΚΕ, στο οποίο ανδρώθηκε και μάλιστα στο πλευρό του Χαρίλαου Φλωράκη. Άλλωστε και εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο ρόλος του ήταν ξεκάθαρος: τα ανοίγματα προς τα αριστερά, στον χώρο που επί της ουσίας αυτήν τη στιγμή βρίσκεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Πλέον, όμως, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κινείται ακόμα πιο αριστερά, στα παλιά του λημέρια κάτι που γνωρίζει ο Δ. Κουτσούμπας. Με το ΚΚΕ να αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, ο γ.γ. του κόμματος το μόνο που δεν επιθυμούσε ήταν έναν ανεξάρτητο και «ανεξέλεγκτο» Λαφαζάνη. Οι εξελίξεις, όμως, τον έφεραν αντιμέτωπο με τον χειρότερο εφιάλτη του.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς φωτογραφίζοντας τον Π. Λαφαζάνη: «Ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν βαρύτατες ευθύνες για το πώς φτάσαμε εδώ… Στελέχη που στήριζαν την πολιτική στρατηγική που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που πούλησαν και εξακολουθούν να πουλάνε ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες, φρενάροντας τον ριζοσπαστισμό του κινήματος… Στελέχη και ομάδες που πλασάρουν ως δήθεν φιλολαϊκή λύση τον καπιταλιστικό δρόμο της δραχμής και της επιλογής μιας διαφορετικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και μάλιστα ως δρόμο που θα μας οδηγήσει στην ανατροπή και τη λαϊκή ευημερία, μέσω “ρήξεων” σαν αυτές που γνωρίσαμε το τελευταίο εξάμηνο», κάνοντας σαφές πως «δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συμπόρευσης».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα κόμματα «στυλ Λαφαζάνη» σχολιάζοντας πως «παίζουν πάντα τον ρόλο των αναχωμάτων στην εργατική-λαϊκή αφύπνιση, στον ριζοσπαστικό, αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό του λαϊκού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας του. Στις προηγούμενες δεκαετίες τους έχουμε γνωρίσει ως “εσωτερικό”, ως ΕΑΡ, ως Συνασπισμό, ως ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολιτικοί καιροσκόποι, με αντιφατικές και αδιέξοδες πολιτικές που η μόνη συμβολή τους είναι να χάνει ο λαός και η χώρα, το κίνημα, πολύτιμο χρόνο».

Απάντηση στον Περισσό μέσω iskra
Η απάντηση ήρθε άμεσα μέσα από το iskra.gr, τον ιστότοπο που ως γνωστόν απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας:

«Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε. Κόμμα του “ΟΧΙ” και πολύ περισσότερο του … “Λαφαζάνη” (!) δεν υπάρχει και όμως ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε νέα κατορθώματα, σπεύδει να αναγορεύσει με συνέντευξη σε κύριο αντίπαλο του ΚΚΕ το νέο αυτό κόμμα που δεν έχει δημιουργηθεί.
»Φόβος; Πανικός; Έλλειψη κάθε μέτρου; Δεν ξέρει κανείς τι να υποθέσει. Το ΚΚΕ μετά τη λάθος τοποθέτηση στο δημοψήφισμα, μετά την εκδήλωση προτίμησης στο μνημόνιο έναντι της “καταστροφικής εξόδου” από το ευρώ, εγκαταλείπει, όπως φαίνεται, τον κύριο μέχρι τώρα αντίπαλό του που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας και μετατοπίζει το κύριο μέτωπό του στο “ανάχωμα” όσων από το ΣΥΡΙΖΑ είπαν “ΟΧΙ” στο νέο τρίτο μνημόνιο.
»Δυστυχώς, για άλλη μια φορά το ΚΚΕ χάνει το στόχο του και στο όνομα υποτίθεται της εδώ και τώρα “σοσιαλιστικής επανάστασης”, αποστασιοποιείται από τα μεγάλα επίκαιρα διακυβεύματα, που είναι τα μνημόνια, η λιτότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, η “δικτατορία του ευρώ” κλπ των οποίων η αντιμετώπιση είναι ώριμη και άκρως πιεστική για τον κόσμο και συνιστά το μόνο ρεαλιστικό δρόμο μετάβασης στο σοσιαλισμό.
»Το ΚΚΕ δεν θέλει να αναρωτηθεί μήπως τελικά είναι η δική του στρατηγική που δημιουργεί “αναχώματα” διαίρεσης των συνεπών αριστερών προοδευτικών δυνάμεων, “λύνει” τα χέρια όσων υπαναχωρούν και εγκαταλείπουν τις αντιμνημονιακές προοδευτικές δεσμεύσεις τους, πλήττει πισώπλατα, αδυνατίζει και εκθέτει όσους παλεύουν να σπάσουν το αντιδραστικό τείχος στα πιο αδύναμα σημεία του και “εξυπηρετεί” τελικά τους συντηρητικούς κύκλους να διαμορφώνουν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις σε βάρος των ανατρεπτικών δυνάμεων.
»Αυτές τις κρίσιμες ώρες στις οποίες πάει να υπογραφεί και να ψηφισθεί με στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και “Ποταμιού” ένα νέο τρίτο μνημόνιο και η χώρα να οδεύσει σε εκλογές εξπρές ακόμα και αρχές Σεπτέμβρη, αυτήν την ώρα γίνεται επείγουσα η συσπείρωση, η συνεργασία, η συμπόρευση και η συμπαράταξη όλων των πατριωτικών, δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων σε ένα μεγάλο μέτωπο του “ΟΧΙ μέχρι το τέλος”.
»Χρέος του ΚΚΕ είναι, αντί να βάλλει κατά αυτού του μετώπου στο όνομα της “σοσιαλιστικής επανάστασης” να το στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις για να ανοίξει πραγματικούς δρόμους εθνικής ανεξαρτησίας, διεξόδου, προόδου, ριζοσπαστισμού, δημοκρατίας και μετάβασης σε ένα γνήσιο σοσιαλισμό, που δεν θα είναι κακέκτυπο του “υπαρκτού”».

Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε…

Διαβάστε επίσης