Ο Φίλης «τσαλάκωσε» τον Tσίπρα

Ο πρώην υπουργός Παιδείας καταρρίπτει προκαταβολικά τις πιθανές δικαιολογίες που υφαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα του στις επόμενες εθνικές εκλογές

Ένα από τα αφηγήματα που υφαίνει εδώ και τρία περίπου χρόνια η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ενδυνάμωση του κόμματος μέσω της διεύρυνσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η διεύρυνση, όμως, είναι μονόπλευρη και απευθύνεται κυρίως σε ρετάλια του ΠΑΣΟΚ, αρκετά απαξιωμένα που δεν τους δίνει κανένας σημασία και το μόνο που κουβαλούν στη νέα τους στέγη είναι το σαρκίο τους. Άντε και μία τεχνογνωσία, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία είχε μάθει το διοικείν από τον μέντορα της Άκη Τσοχατζόπουλο.

Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι μέσω αυτών των μεταγραφών να κάνει άνοιγμα στο κέντρο, αναγκάζοντας το ΚΙΝΑΛ να προσέλθει ως ο αδύναμος εταίρος του χώρου. Έτσι εκτιμούν οι περί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρουν να σπάσουν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που ακόμη ανθεί στην κοινωνία και να στήσουν ένα αντιδεξιό, μπας και ο Αλέξης υλοποιήσει το όνειρό του κι επανέλθει στην εξουσία, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίο μιμείται –αποτυχημένα, να τονίσουμε– εδώ και πολλά χρόνια.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκινήσει να κάνουν και κουμάντο σε πολλά πράγματα και η εσωκομματική αντιπολίτευση στην κυριολεξία έχει φτάσει στα όριά της. Διότι δεν μπορείς να μιλάς ότι τα παραδοσιακά κόμματα χρεοκόπησαν την Ελλάδα, υποδεικνύοντας ως βασικούς υπαίτιους το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. και να στηρίζεσαι σε ανθρώπους που μετείχαν αυτών των κυβερνήσεων και ψήφισαν τουλάχιστον ένα μνημόνιο. Κάποιοι όπως η Τζάκρη κρατούν και το ρεκόρ, καθώς ψήφισε και τα τρία. Μάλιστα γι’ αυτήν κυκλοφορεί κι ένα ανέκδοτο στη Βουλή, πως «εάν έρθει και τώρα ένα μνημόνιο, από συνήθεια η Τζάκρη θα το ψηφίσει».

Ως φαίνεται, μέχρι τώρα η εσωκομματική αντιπολίτευση έκανε υπομονή. Ανέχθηκε όλες τις μεταγραφές του Τσίπρα από το ΠΑΣΟΚ (με βεβαρυμμένο πολιτικό μητρώο), αλλά η τελευταία του Συμεών Κεδίκογλου άνοιξε εκ νέου τον ασκό του Αιόλου. Κι αυτό διότι ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ακόλουθος του Γιώργου Παπανδρέου στο ΚΙΔΗΣΟ, ο Συμεών Κεδίκογλου ως υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου είχε επιβάλει την Τράπεζα Θεμάτων, κάτι που για τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ταμπού. Μάλιστα, ο κ. Κεδίκογλου (πρώτος εξάδελφος του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου) παρά τις επιθέσεις που δέχθηκε από ΣΥΡΙΖΑίους, την 1η Ιουνίου επέμεινε στην Τράπεζα Θεμάτων και σε δηλώσεις του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είπε: «Για την Τράπεζα Θεμάτων είχε θεωρηθεί ότι θα έδινε ίσες ευκαιρίες σε φτωχούς μαθητές που δεν έχουν δυνατότητες φροντιστηρίων. Θυμίζω ότι η επιτροπή διαλόγου για την Παιδεία το 2016 υπό τον καθηγητή Αντώνη Λιάκο πρότεινε την επαναφορά της. Η ίδια αφετηρία για όλους, το νέο πλαίσιο για μαθητές ΑμεΑ, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και το παρατηρητήριο ενδοσχολικής βίας που αγωνίστηκα θεωρώ ότι είναι βαθιά προοδευτικά».

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Τσίπρα, ο Συμεών Κεδίκογλου, έχει εξαγριώσει την εσωκομματική αντιπολίτευση

Ο Νίκος πήρε το όπλο του

Τι ήταν να το πει αυτό ο Κεδίκογλου; Ο Νίκος Φίλης πήρε το… όπλο του και στόχευσε όχι εναντίον τού πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά στοχοπροσηλώθηκε στην ηγεσία.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε με έμφαση πως «το κόμμα πρέπει να έχει μεγαλύτερη επικοινωνία με τον πολίτη και να διατυπώνει με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και τόλμη τις απόψεις του». Ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις της εποχής και δεν έδωσε πειστική απάντηση στις ανάγκες της κοινωνίας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε με τρόπο ικανοποιητικό να απαντήσει σε όλη αυτή την κατάσταση. Οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις που δεν δίνουν κάποια ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για την κυβερνητική πολιτική, υπάρχει μείωση, αποδοκιμασία, απομάκρυνση».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στο ενδεχόμενο μάζες ψηφοφόρων, κυρίως νεαροί σε ηλικία, να μετακινούνται σε άλλα κόμματα όπως αυτό του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Φίλης είπε πως κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζει, αλλά σημείωσε πως ο κ. Βαρουφάκης είναι μία δύναμη στον προοδευτικό χώρο, με την οποία μία προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης οφείλει να συνομιλήσει. «Και με αυτόν και με το ΚΚΕ και με δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ, λέω δυνάμεις γιατί δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να κάνει, να πάει από εδώ και από εκεί».
Ωστόσο, ο Νίκος Φίλης, με αφορμή την πρόσφατη μετεγγραφή του Συμεών Κεδίκογλου, εμφανίστηκε αντίθετος. «Εγώ δεν συμφωνώ στην ιστορία των μετεγγραφών. Ένα κόμμα το οποίο πηγαίνει προς την κυβέρνηση, η δύναμή του δεν αντλείται από τις μεταγραφές. Δεν θέλω ένα κόμμα που να έχουμε μεταγραφές, θέλω ένα κόμμα που να έχουμε συμμαχίες, και πολιτικές συμμαχίες».

Πολλοί θα υποθέσουν ότι απλά ο κ. Φίλης εκφράζει μία προσωπική πικρία. Όμως η αντίδραση του κ. Φίλη δείχνει ότι βλέπει πολύ μακριά. Όταν ο Φίλης έπαιρνε μάστερ στην πολιτική, η τωρινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έπαιζε με αυτοκινητάκια.

Οι πιο παλιοί στον ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνουν πού το πάει ο Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πειστεί ότι και οι επόμενες εκλογές είναι χαμένες και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παραμείνει στην ηγεσία και να μη συνταξιοδοτηθεί, κρατώντας τον τιμητικό τίτλο «πρώην πρωθυπουργός». Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας στήνει το δικό του αφήγημα. Και αυτό είναι να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος της επόμενης ήττας. Να φορτώσει στο ΚΙΝΑΛ ότι ευθύνεται που κράτησε τον Μητσοτάκη στην κυβέρνηση, αλλά και στην εσωκομματική αντιπολίτευση που δεν κάθισε ήσυχη και συνέχεια διαμαρτύρονταν.

Κι έρχεται τώρα ο Φίλης και ανατρέπει αυτό το αφήγημα. Πρώτον, επειδή αναδεικνύει ότι οι μεταγραφές αποδεικνύονται… «πεπόνια», όπως είπε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου και ο Δημήτρης Μελισσανίδης για την ΑΕΚ. Και δεύτερον, επειδή αναδεικνύει ότι το κόμμα πήρε λάθος στροφή και δεν πείθει την κοινωνία. Ο Τσίπρας έστριψε δεξιά προς το κέντρο, ενώ ο Φίλης και οι άλλοι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις στα αριστερά. Κάτι που σημαίνει πως με τη νέα ήττα στις επόμενες εθνικές εκλογές ο Νίκος Φίλης καταρρίπτει από τώρα (οι δηλώσεις είναι καταγεγραμμένες διότι έγιναν στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9) τις όποιες δικαιολογίες χαρακτηρίσει τότε η πλευρά Τσίπρα. Επί της ουσίας ο κ. Φίλης «τσαλακώνει» το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα βάζοντάς του δύσκολα, όταν κάποια στιγμή ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με τις αναμενόμενες διπλές εκλογές, όπου διαφαίνεται επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον οποίο θα προσφερθεί μια νέα κυβερνητική θητεία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα