«Ο φόρος σκοτώνει το φόρο…»

Περίπου το 20% της αγοράς καπνού καλύπτεται από λαθραία προϊόντα, με την απώλεια στα δημόσια έσοδα να υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

«Ο φόρος σκοτώνει το φόρο» επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Ηλίας Ασημακόπουλος, επικεφαλής της JTI Ελλάδας που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία καπνού που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Διαπιστώνεται δηλαδή ότι όσο αυξάνονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, τόσο καθίσταται ελκυστικότερη η κατανάλωση προϊόντων λαθρεμπορίου.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η τέταρτη κατά σειρά χώρα που επιβάλλει τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στο λεπτοκομμένο καπνό (153 ευρώ ανά κιλό με μέσο ευρωπαϊκό όρο τα 89 ευρώ ανά κιλό). Ο καπνός αυτός (για στριφτά τσιγάρα) θεωρείται, όπως και τα φθηνά τσιγάρα, προϊόν «ανάχωμα» πριν από την κατανάλωση των παράνομων τσιγάρων.

Η μέση τιμή στο πακέτο των 20 τσιγάρων αυξήθηκε από 2,37 ευρώ που ήταν το 2007 στα 3,49 ευρώ και ο φόρος έχει αυξηθεί κατά 53% ενώ η μέση λιανική τιμή κατά 34%. Η φορολογητέα ύλη μειώνεται διαρκώς, καθώς το παράνομο εμπόριο τσιγάρων, από μερίδιο 5% που κατείχε στην ελληνική αγορά το 2010, έχει φτάσει πλέον σε ποσοστό 20,5%. Τα λαθραία τσιγάρα έχουν συνήθως ονομασία προϊόντων που κυκλοφορούν νομίμως σε άλλες χώρες, αλλά διακινούνται χωρίς να περνούν από τις τελωνειακές διαδικασίες στην Ελλάδα (οι τρεις πιο γνωστές μάρκες είναι οι Goldmount, RGD και Lampsi).

Οι τιμές πώλησής τους διαμορφώνονται από 1 έως 2 ευρώ το πακέτο, ενώ τα φθηνότερα νόμιμα πακέτα έχουν 3,30 ευρώ. Να σημειωθεί πως στην περίοδο από το 2009 έως τώρα υπολογίζεται ότι έχει μειωθεί κατά 20% η κατανάλωση καπνού, ενώ κατά 40% έχει μειωθεί η αγορά του νόμιμα διακινηθέντος καπνού -τη διαφορά του 20% που απομένει έχουν καλύψει τα παράνομα τσιγάρα.

Τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο το 2009 (3,26 δισ. ευρώ τότε, 3,23 δισ. ευρώ φέτος) παρά την αύξηση κατά 47% των φόρων στα τσιγάρα στο μεσοδιάστημα και κατά 110% των φόρων καπνού.

Διαβάστε επίσης