Ο φόβος του Τσίπρα και του Ζάεφ για «πολιτικό θάνατο» εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ εξομολογήθηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας φοβόντουσαν πως το πολιτικό κόστος της υπογραφής της Συνθήκης των Πρεσπών θα τους άφηνε πολιτικά νεκρούς.

Αυτό δήλωσε ο Ζάεφ στους Financial Times. Αλλά όπως είπε η υποστήριξη στην Συμφωνία αυξάνεται γιατί οι πολίτες ακολουθούν τους ηγέτες που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις.

Ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την χώρα του η ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Πλέον έχουμε μια έδρα στο ΝΑΤΟ και πολύ γρήγορα θα έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε. Μία ψήφος για τη Βόρεια Μακεδονία, μία ψήφος για τη Μεγάλη Βρετανία, μία ψήφος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία για τη Γερμανία… θα είμαστε ίσοι εκεί. Είναι μία μεγάλη τιμή για εμάς».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο κ. Ζάεφ τις υποβάθμισε αφού όπως είπε η χώρα δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα και ότι επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία με τη Μόσχα.

«Δεν έχουμε αρκετές πέτρες για να επιτεθούμε στη Ρωσία. Δεν περιμένω κάτι να συμβεί κατά τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ γιατί πραγματικά δεν αποτελούμε απειλή για κανέναν», σημείωσε.

Η εφημερίδα σχολιάζει επίσης ότι πολλοί συμπατριώτες του κ. Ζάεφ τον κατηγόρησαν για υπερβολικές παραχωρήσεις στο θέμα του ονοματολογικού ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός φοβούνταν ότι η συμφωνία θα τους καθιστούσε «πολιτικά νεκρούς». Αλλά σημειώνει ότι η υποστήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών αυξάνεται και ότι οι πολίτες «ακολουθούν ηγέτες που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις».

Αναφέρει μάλιστα σαν παράδειγμα ότι όταν υπογραφόταν η συμφωνία μόνο το 17% του πληθυσμού υποστήριζε τη νέα ονομασία, ενώ τώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 60%.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα