Ο Γιούνκερ δικαίωσε τον Γιώργο (και αναστάτωσε Φώφη-Αλέξη)

Η έντονη διεθνής κινητικότητα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ που… μυρίζει come-back και η δήλωση-αίνιγμα του αδελφού του Νίκου Παπανδρέου

Τα όσα δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο-πολύ τα γνωρίζαμε, καθώς τα είχε ξαναπεί. Απλά τώρα, ο μέχρι πριν από λίγους μήνες πρόεδρος της Κομισιόν και από τους πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος της εποχής των μνημονίων προκαλούν διαφορετικό ενδιαφέρον, καθώς ο πρωταγωνιστής έχει αποστρατευθεί και δεν αντιμετωπίζει την πίεση της καθημερινότητας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την εποχή που η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας το 2010 ήταν επικεφαλής του Eurogroup, ενώ την κρίσιμη περίοδο του 2015 είχε αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όμως με τα όσα δήλωσε αυτός που νιώθει περισσότερο από όλους δικαιωμένος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός που επί ημερών του υπεγράφη το πρώτο μνημόνιο τον Μάιο του 2010. Γύρω από το πρώτο μνημόνιο οι αντιμνημονιακοί έφτιαξαν διάφορους μύθους, με τους οποίους πορευόμαστε μέχρι σήμερα. Όπως, για παράδειγμα, αυτό που ισχυριζόταν ο Πάνος Καμμένος ότι «ο Γιώργος μάς έβαλε στο ΔΝΤ για να βγάλουν κέρδη από τα CDS ο αδερφός του Αντρίκος και η παρέα του». Μία δοξασία, για την οποία καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας από την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να τη διακινεί.

Ο Γιούνκερ ήταν ξεκάθαρος. Τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας έχει ο Κώστας Καραμανλής και όπως είπε τον είχε προειδοποιήσει, αλλά μάλλον ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου με την ευκαιρία των επαφών του με τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό έμαθε μία ελληνικότατη παροιμία: «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα».

Ένα άλλο σημείο για το οποίο έχει κατακριθεί ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν για την εμπλοκή τού ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Ακόμη και σήμερα οι κάθε λογής συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι «ο Γιωργάκης μάς έβαλε στο ΔΝΤ μαζί με το φιλαράκι του τον Ντονιμίκ Στρος Καν». Κι όμως ο Γιούνκερ ήταν ξεκάθαρος: «Εμείς γιατί φέραμε το ΔΝΤ; Επειδή οι Γερμανοί επέμειναν πολύ σε αυτό το σημείο. Ο Σόιμπλε όχι, η Μέρκελ επέμεινε. Και τότε ξεκίνησε όλο το θέμα με την Τρόικα. Εγώ ποτέ δεν ήμουν οπαδός της Τρόικα, επειδή το ΔΝΤ πήρε ρόλο».

Και φυσικά, το τρίτο σημείο για το οποίο έχει χυθεί πολύ μελάνι είναι για το τι συνέβη στις Κάννες τον Οκτώβριο του 2011. Τότε που ο Γ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο (αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών) μετείχαν στην G20. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του για δημοψήφισμα, από τη μία ούρλιαζε ο Σαρκοζί και από την άλλη η Μέρκελ πίεζε για Σχέδιο Β. Και ο κ. Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι η όλη αντίδραση των εταίρων μας δεν ήταν πολιτική. Αντίθετα πιέστηκαν αφόρητα από τις χρηματαγορές. «Δεν με καθορίζουν οι χρηματαγορές, όμως ξέρω ότι υπάρχουν. Δεν τις γνωρίζω προσωπικά τις χρηματαγορές, αλλά ξέρω ότι αυτή η δύναμη υπήρχε, και αυτή η δύναμη, αυτό το στρατόπεδο των αγορών δεν ήταν φιλικό προς την Ελλάδα», είπε στη συνέντευξή του ο Γιούνκερ. Και φυσικά η πίεση που ασκήθηκε προς την Ελλάδα είχε ως απότοκο την παραίτηση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παπαδήμου.

 Το παραμύθι της διαπραγμάτευσης

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε και για την περίοδο Τσίπρα, όπου αποδόμησε το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν η χώρα οδηγήθηκε στα βράχια από την αλόγιστη διαπραγμάτευση του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν τουναντίον εξήγησε ότι ο Βαρουφάκης δεν έπαιζε κανέναν απολύτως ρόλο και ότι είχε απ’ ευθείας επαφές με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα: «Ποτέ δεν του ζητήσαμε να αποπέμψει τον Βαρουφάκη. Ο Βαρουφάκης πήρε μέρος σε όλες τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup αλλά δεν τα πήγε καλά. Ο Βαρουφάκης στην πραγματικότητα δεν έπαιξε σπουδαίο ρόλο. Είχα τόσες πολλές συναντήσεις μέρα-νύχτα με τον Τσίπρα, όπως είχα παλιά και με τον Σαμαρά, και σεβόμενοι την Ελλάδα προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση για το ελληνικό πρόβλημα».

Κι εξέφρασε την πικρία του για το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015: «Όχι, δεν με ενημέρωσε για το δημοψήφισμα. Αυτό ήταν το μόνο σοβαρό λάθος που έκανε. Όχι το μοναδικό, αλλά το μόνο σοβαρό που έκανε επειδή δεν με ενημέρωσε παρά μόνο την τελευταία στιγμή. Και οι προτάσεις που κατέθεσε στην κρίση των Ελλήνων, δεν ήταν προτάσεις που βρίσκονταν ακόμη στο τραπέζι. Ήταν προτάσεις που κάποιοι, το ΔΝΤ και άλλοι είχαν καταθέσει πριν από εβδομάδες και μήνες».

Έχοντας ως όχημα την Σοσιαλιστική Διεθνή ο ΓΑΠ έχει συναντηθεί με πλειάδα αρχηγών κρατών

 

Τι θα κάνει ο ΓΑΠ

Αυτές οι αποκαλύψεις τού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που δικαιώνουν τον Γιώργο Παπανδρέου, πρωτίστως έχουν αναστατώσει τη Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί μέχρι στιγμής να αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θέλει να κάνει, αλλά η έντονη δραστηριότητά του διεθνώς μέσω της θέσης του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προκαλεί ανησυχία. Ο Γιώργος Παπανδρέου το τελευταία επτάμηνο έχει συναντηθεί με περισσότερους αρχηγούς κρατών από ό,τι ο Τσίπρας τα 4,5 χρόνια που ήταν πρωθυπουργός.

Επίσης, λίγο μετά την προβολή της συνέντευξης Γιούνκερ, υπήρξε η έκρηξη του Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος μιλώντας για το φλερτ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ μετά τη συνάντηση ΓείτοναΦλαμπουράρη χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «νομενκλατούρα που ήθελε να ελέγξει τη Δικαιοσύνη και τα κανάλια». Και αναφερόμενος στον αδερφό του έστειλε ένα μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις: «Ο Γιώργος θα τα πει ο ίδιος όπως θέλει, όταν θέλει».

Το μήνυμα από το Νίκο Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρο με πολλούς παραλήπτες

Και το ερώτημα που τίθεται πλέον σε όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς είναι το εξής: Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο Γιώργος; Ή, πιο σωστά, ήρθε η ώρα να κινηθεί ο Γιώργος; Το όνομα Παπανδρέου ακόμη συγκινεί όχι μόνο όσους παρέμειναν πιστοί στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε αυτούς που μετοίκησαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως όλοι όσοι γνωρίζουν ο μηχανισμός του Γιώργου Παπανδρέου παραμένει ενεργός, παρά το γεγονός ότι για περίπου πέντε χρόνια έμεινε εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. «Έκανε την αγρανάπαυσή του και τώρα έφτασε η ώρα δικαιωμένος να επιστρέψει», λένε στενοί συνεργάτες του.

Πώς, όμως, θα επιστρέψει; Διεκδικώντας ο ίδιος την πρωτοκαθεδρία της κεντροαριστεράς, ή στηρίζοντας κάποιον δικό του άνθρωπο;

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα