Ο “Γκρίζος Λύκος” Μπαχτσελί και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν ζητά πρόωρες εκλογές

«Βόμβα» έριξε ο “Γκρίζος Λύκος” Ντεβλέτ Μπαχτσελί και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού ζητάει πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Αντί της 3ης Νοεμβρίου 2019, ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Μπαχτσελί πρότεινε οι εκλογές, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν και την αλλαγή του πολιτεύματος της Τουρκίας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, να διεξαχθούν στις 26 Αυγούστου 2018.

«Δεν μπορεί η Τουρκία να περιμένει με υπομονή έως τις 3 Νοεμβρίου 2019», δήλωσε ο Ντ. Μπαχτσελί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ηγέτης του AKP Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε άμεσα ότι θα συναντηθεί με τον ηγέτη της εθνικιστικής Δεξιάς την Τετάρτη, για να συζητήσουν το ζήτημα.

Η αντίδραση από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε ότι η πρόταση του αρχηγού του MHP θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στα κομματικά όργανα του κυβερνώντος AKP.

Τα δύο κόμματα έχουν συμπήξει μέτωπο εν όψει των επερχόμενων εκλογών, υπό τον τίτλο «Λαϊκή Συμμαχία» και θα υποστηρίξουν τον Ταγίπ Ερντογάν ως προεδρικό υποψήφιο, ενώ θα κατεβάσουν κοινές λίστες υποψηφίων βουλευτών στις βουλευτικές εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπουλέντ Τεζκάν χαιρέτισε την θέση Μπαχτσελί, απαντώντας «είμαστε έτοιμοι (για εκλογές)».

Μετά τις εκλογές, η θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας θα καταργηθεί και ο πρόεδρος της χώρας θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα