Ο Γραμμένος και η κομπίνα στον ΚΑΠ για την πολυϊδιοκτησία

Στο γήπεδο της Πειθαρχικής Επιτροπής περνάει, πλέον, η μπάλα για το μέλλον της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, έπειτα από την απόφαση που έλαβε η ΕΕΑ. Κι αν για την ομάδα της Θράκης το τοπίο μοιάζει ξεκάθαρο, διότι γίνεται ανάκληση πιστοποιητικού, στην περίπτωση του «δικεφάλου» τα πράγματα είναι μπερδεμένα. Έστω και αν η παράβαση χαρακτηρίστηκε «βαρεία» από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και σε αυτή την περίπτωση το παράρτημα Α του Πειθαρχικού Κώδικα είναι σαφές.

«α) Εάν η παράβαση χαρακτηρίζεται από το πόρισμα ελέγχου ως βαρεία, με ποινή υποβιβασμού από μια κατηγορία έως και την αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Ως βαρεία χαρακτηρίζεται κάθε παράβαση που αφορά την προέλευση των πόρων των μετόχων και των εταιρειών, που συνεισφέρουν για τη δραστηριότητα των Π.Α.Ε., καθώς και κάθε παράβαση, που αφορά στη νομιμότητα της διοίκησης και του μετοχολογίου των Π.Α.Ε. Στην περίπτωση κατά την οποία στη διοίκηση ή στο μετοχολόγιο Π.Α.Ε. μετέχουν πρόσωπα, που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για την τέλεση κακουργήματος ή εγκλήματος dopping ή έχουν καταδικαστεί για έγκλημα βίας σε αθλητικούς χώρους ή δωροδοκίας ή άλλο έγκλημα σχετιζόμενο με την προσυνεννόηση αποτελέσματος αγώνα σε ποινή ανώτερη του ενός (1) έτους φυλάκισης, επιβάλλεται υποχρεωτικά η ποινή αποκλεισμού της Π.Α.Ε., στην οποία μετέχουν, από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα», αναφέρει η παράγραφος 3.

Ο αθλητικός δικαστής σε πρώτο βαθμό και η Επιτροπή Εφέσεων σε δεύτερο, ωστόσο, θα μπουν στην ουσία της υπόθεσης. Κι εκεί θα χρειαστούν έναν καταστατικό χάρτη για να αποφασίσουν. Τα δικαστήρια εκδίδουν την ετυμηγορία τους βάσει των νόμων. Τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου στηρίζονται στον ΚΑΠ και τον Πειθαρχικό Κώδικα. Μόνο που χάρη στον Βάγγο Γραμμένο, για την πολυϊδιοκτησία δεν υπάρχει πρόβλεψη.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ νοιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι μόνο για τη νομιμοποίηση της πολυϊδιοκτησίας. Προφανώς για να διευκολύνει τον Ιβάν. Έτσι, πέρασε στους κανονισμούς τη δυνατότητα να μπορεί ένας ιδιοκτήτης ομάδας να αποκτά και ποσοστό έως 5% σε άλλη ΠΑΕ. Μπροστά στο ξεμπρόστιασμα από τον Χέμπερτ Χούμπελ και τον Πιέτρ Φούσεκ, ο Γραμμένος σάλπισε ισπανική υποχώρηση. Και η σχετική διάταξη βγήκε από τον Πειθαρχικό Κώδικα. Αλλά οι ημερομηνίες είχαν περάσει. Οι προθεσμίες για αλλαγές εξέπνευσαν. Κι έτσι, η πολυϊδιοκτησία έμεινε ένα αδίκημα, μία παράβαση χωρίς καταστατικό χάρτη για την τιμωρία της. Κι ο αθλητικός δικαστής και η Εφέσεων για να επιβάλουν την προβλεπόμενη ποινή θα στηριχθούν μόνο στη διάταξη του νόμου και στις διατάξεις για τις αρμοδιότητες της ΕΕΑ.

Ενός Γραμμένου το ανάγνωσμα, λοιπόν, μπορεί να κάνει μπ……. το ποδόσφαιρο. Και προφανώς, δεν εννοούμε μπάχαλο…

 

Διαβάστε επίσης