
Ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κ. Κάλας
«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα γεωπολιτικής και οικονομικής σταθερότητας σε ένα ολοένα και πιο ταραχώδες γεωπολιτικό περιβάλλον» δήλωσε ο πρωθυπουργός
Οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε σήμερα (6/11) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάγια Κάλας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα γεωπολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις κρίσιμες περιοχές της Ουκρανίας και της Γάζας, και ανέφερε ότι η χώρα είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα. Επίσης, αναφέρθηκε στις σημαντικές αμυντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Στο ζήτημα της Ουκρανίας, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας και συνέπειας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.
Η Κάγια Κάλας επαίνεσε τη συμβολή της Ελλάδας στην ΕΕ, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της χώρας για τη διασφάλιση των θαλάσσιων οδών στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα μέσω των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία και τη σημασία των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι οι κυρώσεις λειτουργούν και αυξάνουν την πίεση στην ρωσική οικονομία.
Η Κάλας επανέλαβε τη σημασία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και της αύξησης των αμυντικών επενδύσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ συμφώνησε με τον Μητσοτάκη για την ανάγκη προώθησης της διεύρυνσης της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.