Ο Καμμένος ζητά 180 ψήφους για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Παρέμβαση επί της διαδικασίας έκανε ο Πάνος Καμμένος με την έναρξη της συζήτηση στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων επί του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. «Για τη σημερινή κύρωση πρέπει να λάβουμε υπόψιν το αρ 28 παρ 2 γιατί η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα να ζητήσει με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους, άρα εκχωρεί κυριαρχικό δικαίωμα».

Εξηγώντας ότι δε θέτει σε πρώτη φάση θέμα αντισυνταγματικότητας αλλά τρόπου συζήτησης, είπε ότι αυτό που ουσιαστικά αλλάζει με την παράγραφο 2 είναι «ότι απαιτείται στην Ολομέλεια η ψήφος των 180 βουλευτών»

Ο προεδρεύων στην Επιτροπή Κωνσταντίνος Δουζίνας απάντησε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κανονισμού θέμα συνταγματικότητας ή αντισυνταγματικότητας τίθεται στην Ολομέλεια» για να επανέλθει ο κ. Καμμένος λέγοντας: «Δεν θέτω θέμα συνταγματικότητας, κατ’ αρχάς θέτω θέμα τρόπου συζήτησης».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι το άρθρο 23 παρ. 2 αφορά την περίπτωση εισδοχής της δικής μας χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και οπότε ούτως ή άλλως η κύρωση του Πρωτοκόλλου για τα Σκόπια δεν εμπίπτει σε όσα προβλέπονται από αυτό.

Και ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τη ΝΔ, λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι το θέμα έχει μία πολιτική και μία θεσμική διάσταση. Όσον αφορά την πολιτική ο κ. Καμμένος θα μπορούσε όταν η ΝΔ είχε καταθέσει το καλοκαίρι πρόταση μομφής να την υπερψηφίσει προκειμένου να μην είχε προχωρήσει όλη η διαδικασία με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναφορικά με τη θεσμική διάσταση ανέφερε ότι δεν έχει βάση η παρέμβαση του κ. Καμμένου αφού και ο ίδιος σε άλλες περιπτώσεις όπως αυτή της Αλβανίας δεν είχε θέσει θέμα διαδικασίας για την ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα