Ο «καυτός» Νοέμβρης του πρώην «τσάρου»

Ραγδαίες αναμένονται τον επόμενο μήνα οι εξελίξεις σε πολιτικό-δικαστικό επίπεδο. Εντός του Νοεμβρίου η Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφανθεί για την τύχη του πρώην ισχυρού άνδρα της οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

 

Της Αγγελικής Κοσμοπούλου

 

Θα προηγηθεί η πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο του αρεοπαγίτη Χριστόφορου Κοσμίδη, για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού και των συγγενικών του προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και οι χειρισμοί που έγιναν για την αξιοποίησή της από την ελληνική πολιτεία όταν τη διακυβέρνηση της χώρας είχε το ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε απασχολήσει διεθνή ΜΜΕ και είχε προκαλέσει τριγμούς στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Ήδη, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης μπήκε στην τελική ευθεία, με τους «πρωταγωνιστές» της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί να προσέρχονται στον Άρειο Πάγο για να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα τους καταλογίζονται κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας.

 

Ουδέν νεότερον…

Αίτημα για παροχή διευκρινίσεων υπέβαλαν στο Δικαστικό Συμβούλιο οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου. Τελικά, τα μέλη του συμβουλίου αποφάσισαν ότι πρέπει να κάνουν δεκτό το αίτημα των συγγενών και για λόγους ισότητας να καλέσουν προς παροχή διευκρινίσεων και τον πρώην υπουργό. Έτσι, στον Άρειο Πάγο την προηγούμενη εβδομάδα προσήλθαν για να καταθέσουν –χωρίς όμως να εισφέρουν όπως αναφέρουν οι πληροφορίες νέα στοιχεία στην έρευνα– ο κ. Παπακωνσταντίνου και τα ξαδέλφια του, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης, και ο Ανδρέας Ρωσσώνης (σύζυγος της εξαδέλφης του πρώην υπουργού, Μαρίνας).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για όσο διάστημα οι τέσσερις εμπλεκόμενοι παρέμειναν στο Δικαστικό Συμβούλιο επανέλαβαν τα όσα μέχρι σήμερα έχουν υποστηρίξει, χωρίς να προστεθεί κάποιο νέο στοιχείο στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός φέρεται να ανέφερε ότι ενεπλάκη στην όλη υπόθεση λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι στοχοποιήθηκε, επειδή έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο. Γενικότερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ακολουθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών τη «γραμμή» που είχε ακολουθήσει και στη εξεταστική επιτροπής της Βουλής, τονίζοντας, τότε, ότι η λίστα αλλοιώθηκε αλλά όχι από τον ίδιο.

Σύμφωνα με το εις βάρος του κατηγορητήριο το οποίο αρνείται, ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται ότι έσβησε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα των συγγενικών του προσώπων και πλέον συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση, ενώ παρέλειψε να δώσει τη λίστα στο ΣΔΟΕ για έλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την απολογία του το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου είχε επιβάλει στον κ. Παπακωνσταντίνου τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και της υποχρεωτικής εμφάνισης το πρώτο 15νθήμερο κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του. Συγκεκριμένα, ο άλλοτε «τσάρος» της ελληνικής Οικονομίας βαρύνεται με τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης δημοσίου εγγράφου για να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος, καθώς και με το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Από την πλευρά τους, τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκαν επίσης τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη στις πράξεις που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου. Ακόμη, τόνισαν ότι η υπόθεση της λίστας αφορά τρίτους και όχι εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν καμία ανάμειξη ή σύνδεση.

Οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζουν το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις που αποδίδονται στον πρώην υπουργό.

 

Τέσσερις υποθέσεις έχουν εκδικαστεί ιστορικά στο ειδικό δικαστήριο

Το Ειδικό Δικαστήριο αποτελείται από αρεοπαγίτες και συμβούλους Επικρατείας. Είναι αρμόδιο για υποθέσεις ποινικής ευθύνης υπουργών. Η συγκρότηση και η αρμοδιότητά του ρυθμίζονται στο άρθρο 86 παρ. 4 του Συντάγματος. Το δικαστήριο είναι αποκλειστικά αρμόδιο να εκδικάζει ποινικά αδικήματα που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης και υφυπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία περί ευθύνης υπουργών έχει κινηθεί ως τώρα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους 15 φορές. Το Ειδικό Δικαστήριο έχει εκδικάσει συνολικά τέσσερις υποθέσεις: τα Σιμωνιακά το 1875, το σκάνδαλο Χατζηπάνου το 1951, και κατά τη μεταπολίτευση το σκάνδαλο με το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι το 1990 και το σκάνδαλο Κοσκωτά το 1992. Έχουν καταδικαστεί 8 πρώην υπουργοί και υφυπουργοί και έχει αθωωθεί ένας πρώην πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα