Ο Κιμ γίνεται ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που πάει στη Ν. Κορέα μετά από 65 χρόνια

Ιστορία γράφεται την Παρασκευή καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα γίνει ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που πάει στη Ν. Κορέα μετά από 65 χρόνια (μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας)  όπου και θα συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας Μουν Τζε Ιν.

Απώτερος στόχο των δύο ηγετών να χαμηλώσουν οι τόνοι της έντασης που κυριάρχησε όλα τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ των δύο κρατών και να εδραιωθούν τα βήματα προς την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο.
Ύστερα από μια τεταμένη περίοδο στις σχέσεις της Β. Κορέας με τη Ν. Κορέα, τις ΗΠΑ και γενικότερα τη Δύση κατόπιν των διαδοχικών πυρηνικών δοκιμών από την βορειοκορεατική πλευρά που είχε θέσει σε συναγερμό τις ΗΠΑ και είχε προκαλέσει μια επιθετική ρητορική από τον πρόεδρο Tραμπ ενισχύοντας τα σενάρια ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Β. Κορέας, το κλίμα άλλαξε άρδην με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ν. Κορέα που επέτρεψαν να γίνουν τα πρώτα, αλλά πολύ ουσιαστικά βήματα επαναπροσέγγισης.

Αποκορύφωμα αυτής της επαναπροσέγγισης είναι η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών  στο χωριό Panmunjom εκεί που υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1953.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν πάνω στη στρατιωτική μεθοριακή γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Ο Μουν θα υποδεχθεί συμβολικά τον επισκέπτη του πάνω στη γραμμή από μπετόν που αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Μετά τη συνάντηση αυτή (στις 03:30 ώρα Ελλάδας), νοτιοκορεατικό τιμητικό στρατιωτικό άγημα θα συνοδεύσει τους ηγέτες, που θα βαδίσουν ως τον χώρο όπου θα διεξαχθεί η επίσημη τελετή υποδοχής.

Οι επίσημες συνομιλίες των δύο ηγετών θα αρχίσουν στις 04:30 (ώρα Ελλάδας), στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίσμα φτιαγμένο από μπετόν και γυαλί, στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου είχε υπογραφτεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1953.Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν το βιβλίο επισκεπτών.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα γευματίσουν χωριστά, με τους βορειοκορεάτες να περνούν στο δικό τους έδαφος για αυτό.
Κατόπιν, οι δύο ηγέτες θα φυτέψουν ένα δέντρο πάνω στην στρατιωτική μεθοριακή γραμμή ενώ θα δοθεί στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση μετά την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας.Οι εργασίες θα κλείσουν με επίσημο γεύμα και αποχαιρετιστήρια τελετή.

Διαβάστε επίσης