O Κιμ Ουν Γιονγκ… έδιωξε την Ολυμπιακή Φλόγα από την Πάτρα

Η ΔΟΕ έχει ζητήσει από την ΕΟΕ να μην περάσει η λαμπαδηδρομία, για τους Ο.Α. «Τόκιο 2020» από την Πάτρα, εξαιτίας των ένθερμων δηλώσεων Πελετίδη υπέρ της… Βόρειας Κορέας

Η Αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς στο Τόκιο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου 2020 στην Αρχαία Ολυμπία και η λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα θα διαρκέσει 8 μέρες, δηλαδή μέχρι τις 19 Μαρτίου 2020, οπότε θα γίνει η τελετή παράδοσης στους Κινέζους στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το σκέλος της διαδρομής στην Ελλάδα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολυμπιακή Φλόγα, για πρώτη φορά δεν θα περάσει μέσα από την Πάτρα μετά την Αφή της στην Αρχαία Ολυμπία!

Ο λόγος είναι μια… κουτουράδα τού νυν δημάρχου της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος μπροστά στην προσπάθειά του να μετατρέψει την Πάτρα σε Σοβιετούπολη λόγω της κομματικής του προέλευσης έχει καταφέρει να εξοργίσει τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής σε σημείο να μην επιθυμούν τη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας μέσα από τα όρια του δήμου Πατρέων.

Η πληροφορία κυκλοφορεί εδώ και καιρό στους διαδρόμους της Ελληνικής Ολυμπιακής και αναπτύχθηκε έντονα τις τελευταίες μέρες στην Πάτρα.

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2017, όταν η πόλη της Πάτρας  υποδεχόταν την Ολυμπιακό Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν τον Φεβρουάριο του 2018 στη Νότια Κορέα.

Η αποστολή των Νοτιοκορεατών είχε παρακολουθήσει την Αφή στην Αρχαία Ολυμπία και ακολουθούσε τη λαμπαδηδρομία μέχρι την Αθήνα. Στην Πάτρα πολλοί επίσημοι περίμεναν.

Ανάμεσά τους ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος είχε την έμπνευση να… επιτεθεί στους Αμερικανούς (χορηγούς όλων των Ολυμπιάδων με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και βασικούς υποστηρικτές των διοργανώσεων από τη… σύγχρονη αναβίωσή τους μέχρι και σήμερα), αλλά κυρίως να υπερασπιστεί το… πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Οι Νοτιοκορεάτες «πάγωσαν» όταν άκουσα τον Πελετίδη να λέει: «Παρακολουθούμε επίσης με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή λόγω της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας που πραγματικό στόχο έχουν την προώθηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων και επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ που απειλούν την ειρήνη στην Κορεάτικη Χερσόνησο στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις της περιοχής»!

Μόλις στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή πληροφορήθηκαν τις πολιτικές δηλώσεις του δημάρχου, έβγαλαν σπυριά… Την επομένη κιόλας είχαν ζητήσει να εξαιρείται όλη η Αχαΐα λόγω του λάτρη τού Κιμ Ουν Γιονγκ, ο οποίος μετέτρεψε ένα αμιγώς αθλητικό γεγονός σε… μαρξιστική ομιλία!

Όλα δείχνουν ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα αναγκαστεί να βρει μια… άλλη διαδρομή για να περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα για το Τόκιο μετά την Αφή της στην Αρχαία Ολυμπία, τον Μάρτη του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή είχε πραγματοποιηθεί στα Ψηλά Αλώνια, παρουσία του υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη και του προέδρου της επιτροπής διοργάνωσης των  Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της  Νότιας Κορέας, προκαλώντας και τα ανάλογα σχόλια.

Λέγεται ότι η απόφαση αποκλεισμού της Πάτρας από τη Λαμπαδηδρομία είναι ειλημμένη από την πρόσφατη  συνεδρίαση της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ επιπτώσεις θα υπάρχουν και για τις γειτονικές πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς είναι αδύνατο να μεταφερθεί αν δεν περάσει από το Ρίο!

Γι’ αυτόν τον λόγο αναζητείται ήδη… άλλη διαδρομή μακριά από τον Πελετίδη, που νομίζει ότι όλα τα γεγονότα πρέπει να πολιτικοποιούνται.

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί επίσης είναι και το εξής. Οι Χειμερινοί Αγώνες του 2018 στην πόλη Πιόνγκτσανγκ της επαρχίας Γκάνγουον, στη Νότια Κορέα, έμειναν στην ιστορία διότι –εκτός των άλλων– για πρώτη φορά παρέλασαν κάτω από τη σημαία της Ειρήνης η Βόρεια με τη Νότια Κορέα.

Φυσικά, δεν έπαιξε κανέναν ρόλο ο… πύρινος λόγος του Πελετίδη. Σοβαροί να είμαστε…

Τι είχε συμβεί; Οι  Νοτιοκορεάτες διοργανωτές δέχτηκαν απειλές εξαιτίας της έντασης ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τη γειτονική Βόρεια Κορέα, κάτι που οδήγησε αρκετές χώρες να απειλήσουν  με μποϋκοτάζ τους Αγώνες, εάν η ασφάλεια των αποστολών τους δεν ήταν εξασφαλισμένη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, τον Ιανουάριο του 2018 οι δυο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στην τελετή έναρξης και να δημιουργήσουν μια κοινή γυναικεία ομάδα χόκεϊ, αλλά και να παρελάσουν μαζί κατά την τελετή έναρξης των Αγώνων….

 Τους συνεχάρη

μέχρι και η ΔΟΕ

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, συνεχάρη με δηλώσεις του στο Eurosport τη Βόρειο και τη Νότιο Κορέα για την απόφασή τους να παρελάσουν μαζί, λέγοντας:

«Ήταν μία σπουδαία στιγμή και ακόμα και τώρα που την ξαναβλέπω μου δημιουργεί υπέροχα συναισθήματα. Αυτό είναι το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων όπως θα έπρεπε να είναι. Βλέπεις τους αθλητές από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να κρατιούνται χέρι-χέρι και να απολαμβάνουν τη στιγμή μαζί.

»Εκείνη τη στιγμή έγραφαν ιστορία. Έστελναν ένα μήνυμα φιλίας και ειρήνης στον κόσμο από μία περιοχή όπου υπάρχει δυστυχώς μεγάλη πολιτική ένταση», τόνισε αρχικά ο Τόμας Μπαχ.

Στη συνέχεια προχώρησε και σε μία αποκάλυψη σχετικά με την κοινή παρέλαση των δύο χωρών: «Δουλεύαμε για τη συμμετοχή των αθλητών από τη Βόρεια Κορέα από το 2014 μέχρι και την τελευταία στιγμή. Να σας πω και ένα μικρό μυστικό. Η οριστική απόφαση για την κοινή παρέλαση των αθλητών πάρθηκε μόλις τέσσερις ώρες πριν την τελετή έναρξης. Οπότε, μπορείτε να καταλάβετε τι συνέβαινε στα παρασκήνια».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα