Ο Κοντονής ξεγύμνωσε τον βασιλιά (Αλέξης Τσίπρας)

Το σχέδιο ήταν αριστοτεχνικά στημένο. Το αντιφασιστικό μέτωπο στην Ελλάδα δεν έχει ηγέτη, κάτι που είναι γνωστό τοις πάσι. Οπότε στην Κουμουνδούρου σκέφθηκαν ότι είναι ευκαιρία να “καπελώσουν” αυτό μέτωπο και να παρουσιάσουν ως ηγέτη εναντίον της Χρυσής Αυγής τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, με προφανή στόχο να μαζέψουν όλες τις ψήφους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Το πρώτο μέρος του σχεδίου απέτυχε, καθώς στην συγκέντρωση έξω από τον Άρειο Πάγο δεν ήταν ο Τσίπρας ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός, καθώς παραβρέθηκαν και η Φώφη Γεννηματά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο Κυριάκος Βελόπουλος απουσίαζε, διότι ο αστικός μύθος αναφέρει ότι την ίδια ώρα ήταν σε μία εκκλησία και προσευχόταν (ανάβοντας και το κεράκι του) να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, ώστε να έχει ελεύθερο πεδίο και να διεκδικήσει τους 166.000 ψηφοφόρους της.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν, όμως, ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που τον μπουγέλωσαν τα μέλη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πολλοί παραξενευτήκαν, αλλά μετά τις σημερινές εξελίξεις όλοι καταλάβαμε το γιατί δέχθηκε αυτή την επίθεση, για την οποία δεν συμφωνεί ουδείς δημοκρατικός πολίτης, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας της δικαιολογούσε την περίοδο 2010-2015.

Και ήρθε ο Σταύρος Κοντονής να ξεγυμνώσει τον βασιλιά. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σε δηλώσεις του μαζί με την παραίτηση του από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική ευθύνη για την αλλαγή στους Ποινικούς Κώδικες, υπονοώντας ότι το κόμμα του έκανε χάρη στην Χρυσή Αυγή. Συνέπεια όλων αυτών ήταν οι ποινές προς τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης θα έχουν μικρότερες ποινές, όμως το κυριότερο τους επιτρέπει όταν αποφυλακιστούν να κατέλθουν εκ νέου στον πολιτικό στίβο ως υποψήφιοι και φυσικά να αναστήσουν την Χρυσή Αυγή ως κόμμα.

Το κακό για τον Αλέξη Τσίπρα και συνολικά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα όσα είπε ο Σταύρος Κοντονής τα επιβεβαίωσε και ο προκάτοχος του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο εν λόγω βουλευτής Θεσσαλονίκης ως καθηγητής Ποινικού Δικαίου σε δηλώσεις του συμφώνησε με τον Σταύρο Κοντονή: «Είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού κώδικα και ενώ ήταν έτοιμο το έργο να προωθηθεί αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά την διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει. Για να έχουμε στο σύνολο του έναν νέο κώδικα προτιμότερο στο σύνολο του από τον προηγούμενο , περιέχει 450 άρθρα, πέρασαν και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές και κάποιες από αυτές και άστοχες».

Είχαν προειδοποιήσει

Όπως αποκάλυψε ο κ. Κοντονής είχε ενημερώσει τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι με την αλλαγή του ποινικού κώδικα ευνοείται η Χρυσή Αυγή, αλλά αντί απάντησης εκδιώχθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν ήταν όμως ο μόνος. Κι αυτό διότι από τον Μάρτιο του 2019 είναι εκδώσει ανακοίνωση και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό της με τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας διότι όπως είχε υποστηρίξει «ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής“.

Στην ανακοίνωση της μεταξύ άλλων η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων: “Αναφορικά με το νέο Άρθρο 187 Π.Κ., ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους. Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης», είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής. Απαιτούμε πριν την λήξη της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί επί των θεμάτων αυτών, να μην δεχθεί την αλλαγή του πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης”.

Τότε είχε αντιδράσει και το ΚΚΕ με τον Περισσό να κάνει λόγο ότι αντικειμενικά ευνοείται η Χρυσή Αυγή. Σε σχόλιο του το ΚΚΕ είχε αναφέρει: «Η αναθεώρηση του αρ. 187 του Ποινικού Κώδικα, που προωθείται με το νέο σχέδιο και προβλέπει μειωμένο πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αντικειμενικά ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη μέχρι τώρα μεγάλη καθυστέρηση της σχετικής δίκης, για την οποία έχει ευθύνη η κυβέρνηση».

Ακόμη και την τελευταία ώρα, δηλαδή λίγο πριν ψηφιστούν άρον-άρον πριν κλείσει η Βουλή για να πάμε στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Σταύρος Κοντονής από του βήματος της Βουλής, ως απλός βουλευτής ζήτησε να μην ψηφιστούν οι κώδικες και να γίνει αυτό μετά τις εκλογές, αφού πρώτα διορθωθεί το άρθρο που προέβλεπε τις αλλαγές για την εγκληματική οργάνωση. Ο Μιχάλης Καλογήρου (ο τελευταίος υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ) δεν ασχολήθηκε με τις ενστάσεις Κοντονή και άλλων, εκτελώντας εντολές του Τσίπρα και γι’ αυτό το λόγο μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγε χαμένος και ανέλαβε διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα