Ο κόσμος θέλει Λεωφόρο- Ο Αλαφούζος Βοτανικό: Θολή η Γ.Σ. στις 17 Ιουνίου

Του Νίκου Συνοδινού

Κίνημα υπέρ νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο δημιουργείται στην οικογένεια του «τριφυλλιού». Ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Τάκης Μαλακατές, έχει προγραμματίσει την κρίσιμη Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη στις 17 Ιουνίου με επαναληπτική, εφόσον δεν υπάρχει απαρτία την Παρασκευή 25 Ιουνίου. Η Γενική Συνέλευση θα έχει ως κυρίαρχο θέμα τη Διπλή Ανάπλαση και την ψηφοφορία υπέρ ή κατά αυτής.

Όσο πλησιάζουν οι μέρες, τόσο ο κόσμος του Παναθηναϊκού βλέπει ασύμφορη τη διπλή ανάπλαση και απαιτεί το αυτονόητο. Όπως ο Κόκκαλης φρόντισε ο Ολυμπιακός να μείνει στη φυσική του έδρα στο «Καραϊσκάκης», όπως ο Δημήτρης Μελισσανίδης μπήκε μπροστά και η ΑΕΚ δημιουργεί ένα στολίδι, την Αγιά Σοφιά, στον ιστορικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπως ο Ιβάν Σαββίδης ξεκαθάρισε πως η νέα Τούμπα θα χτιστεί στη γειτονιά που δεκαετίες φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ, έτσι και ο Γιάννης Αλαφούζος θα πρέπει αν θέλει να βάλει τη σφραγίδα του στον Παναθηναϊκό ν’ ακολουθήσει την πεπατημένη. Γήπεδο στη Λεωφόρο.

Τις τελευταίες ημέρες οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έζησαν νέες μεγάλες στιγμές στην έδρα τους. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ομάδα μπάσκετ γυναικών ξύπνησε μνήμες, καθώς η υποδοχή στον «Τάφο του Ινδού» ήταν συγκλονιστική και η νίκη στο ΣΕΦ αποτέλεσε το πάτημα ν’ αναδειχθούν μεγάλες στιγμές στη Λεωφόρο.

Η πλειοψηφία των φιλάθλων του Παναθηναϊκού δεν θέλει ξεσπίτωμα, πόσω μάλλον σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, όπως αυτή του Βοτανικού.

Οι «πράσινοι» με αιχμή του δόρατος τον Γιάννη Αλαφούζο επιδιώκουν να υλοποιηθεί η ανταλλαγή του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τις εγκαταστάσεις στον Βοτανικό. Ποια είναι η αξία του; Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος υποστηρίζει 285.000.000 ευρώ, ο δήμος εκτιμά 72.000.000 ευρώ. Ίσως η αλήθεια είναι κάπου στη… μέση.

Από τους υπέρμαχους της παραμονής του Παναθηναϊκού στην ιστορική του έδρα είναι ο Τάκης Μπαλτάκος, που είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως: «Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα της Λεωφόρου, όχι του Βοτανικού. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Ολυμπιακός θα παίζει μια ζωή στη φυσική έδρα του, γιατί η ΑΕΚ θα παίζει στη φυσική έδρα της, ενώ ο Παναθηναϊκός πρέπει να μετακομίσει στην εξορία του Αδάμ, για να “εκπολιτίσει” μάντρες, χωράφια, μποστάνια και χείμαρρους».

Στο ερώτημα αν ο δήμος έχει κάποιο δικαίωμα στο γήπεδο της Λεωφόρου, ο έγκριτος νομικός ήταν απόλυτος: «Ασφαλώς και δεν έχει. Κυριότητα έχει ο Παναθηναϊκός. Αλλά ακόμη και αν ο Δήμος είχε κυριότητα, που δεν έχει, η κυριότητα χωρίς τη χρήση ισούται με το μηδέν. Το χρησιδάνειο λήγει μόνο εάν ο χρησάμενος, δηλαδή ο Παναθηναϊκός, σταματήσει να κάνει χρήση του γηπέδου, κάτι που, όπως ξέρουμε, δεν έχει γίνει ποτέ. Ο Παναθηναϊκός έχει σήμερα πλήρες δικαίωμα στο γήπεδο και θα το χάσει μόλις μετακομίσει. Μια απλή αναγνωριστική αγωγή θα αρκούσε για να τεκμηριώσει και δικαστικά το χρησιδάνειο. Δεν μπορείς να πηγαίνεις αντίθετα με την πρότερη συμπεριφορά σου και μάλιστα 100 χρόνια μετά».

Για το αν είναι λογικό ο Παναθηναϊκός να μείνει στη Λεωφόρο, ο Τάκης Μπαλτάκος ξεκαθάρισε: «Όχι, λογικό δεν είναι. Η αγάπη, όμως, είναι συναίσθημα, δεν είναι λογική. Όταν αγαπάς μια ομάδα, δένεσαι μαζί της με ένα σύνολο αισθημάτων, αντιλήψεων και βιωμάτων. Δεν υπάρχει λογική. Η λογική είναι για τα κομπιουτεράκια και τα ρομποτάκια. Όχι για τους οπαδούς. Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι αυτούς που επιμένουν να γίνει το γήπεδο στον Βοτανικό, όμως ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να μείνει για πάντα στη Λεωφόρο με γήπεδο 28.000 θέσεων. Υπάρχουν πλήρη στοιχεία από το 2006».

Γιατί δεν έχουμε κι εμείς Μελισσανίδη;

Η μέρα που η ΑΕΚ θα μπει στην Αγιά Σοφιά πλησιάζει. Το γήπεδο της «Ένωσης» πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Ήθελαν να τη στείλουν στα Λιόσια, έψαχναν χώρους εκτός ιστού της Νέας Φιλαδέλφειας. Το όνειρο όμως γίνεται πραγματικότητα. Και αυτοί που θεωρούσαν πως ήταν ανέφικτο να γίνει γήπεδο στην ιστορική έδρα τής ΑΕΚ, διαψεύστηκαν. Αρκεί να υπάρχει πίστη, αποφασιστικότητα και ο άνθρωπος που θα μπει μπροστά. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν χρειαζόταν έναν Μελισσανίδη.

Όσα ανέφερε το αφεντικό της «Ένωσης» πριν λίγες ημέρες για την Αγιά Σοφιά, κάνει τους φίλους του Παναθηναϊκού να βλέπουν πως η ομάδα τους χάνει μια τεράστια ευκαιρία να μεγαλουργήσει στη Λεωφόρο.

Το «OΠΑΠ Arena», όπως θα λέγεται επισήμως, μετά την ονοματοδοσία που εξασφάλισε η ΑΕΚ, θα αποφέρει στην ΠΑΕ 20 εκατομμύρια ευρώ, σε βάθος 10ετίας (5+5 χρόνια)!

Τι είπε το «αφεντικό» της ΑΕΚ στη συνάντηση που είχε με τους ρεπόρτερ; «Μην ξεχνάτε πως όταν μπούμε στο νέο γήπεδο θα έχουμε έσοδα μόνο απ’ αυτό, 12 εκατ. ευρώ, από εισιτήρια κι άλλους πόρους».

Για όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι, η ΑΕΚ αλλάζει επίπεδο και ταχύτητα. Θα το διαπιστώσουν σύντομα φίλοι και εχθροί. Ο Ολυμπιακός μήπως στο «Καραϊσκάκης» δεν ξέφυγε από τις άλλες ελληνικές ομάδες;

Διότι το οικόπεδο που ήταν το «Νίκος Γκούμας» δεν χωρούσε το νέο γήπεδο. Μέχρι που εμφανίστηκε ένας παράγοντας με όραμα και θέληση.

Τι ακούμε και διαβάζουμε εδώ και δεκαετίες; Ότι στη Λεωφόρο δεν χωράει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού; Μήπως ξέρετε γιατί; Γιατί δεν βρέθηκε ένας «πράσινος» Μελισσανίδης που να το βάλει στόχο ζωής, ή ένας Κόκκαλης να το επιβάλει στα έργα του 2004 με τους Ολυμπιακούς!

Πώς τερμάτισε 26 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο και κάνει ευρωπαϊκές πορείες; Το γήπεδο αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο. Κι αν για τον Κόκκαλη ήταν σχετικά εύκολα τα πράγματα για τη δημιουργία του νέου Φαληρικού γηπέδου, για τον Δημήτρη Μελισσανίδη η κατάσταση ήταν τόσο περίπλοκη που θα μπορούσε να τον είχε λυγίσει. Το πάθος του όμως και το όραμα τον κάνουν να γράφει ιστορία ξεπερνώντας τα εμπόδια του κράτους, του Δήμου, της γραφειοκρατίας και των πάσης φύσεων εχθρών της ΑΕΚ. Ο Μελισσανίδης δεν έκανε πίσω. Δεν έκανε δεύτερες σκέψεις. Και κόντρα σε θεούς και δαίμονες, συμφέροντα και τρικλοποδιές, τα κατάφερε και η ΑΕΚ όχι μόνο θα έχει δικό της γήπεδο, αλλά θα έχει ένα προσοδοφόρο γήπεδο.

Η ΑΕΚ λοιπόν θα έχει ένα εξαιρετικό ποδοσφαιρικό γήπεδο, το οποίο συνάμα θα της προσφέρει τεράστια έσοδα. Από την ονοματοδοσία μέχρι τα εισιτήρια. Απλά και διαρκείας. Από τα εμπορικά μέχρι τις δεξιώσεις για τους γάμους! Από το μουσείο μέχρι τα μαγαζιά και την μπουτίκ.

Από τον Βοτανικό τι κέρδος θα έχει στην πράξη ο Παναθηναϊκός; Όλα είναι θολά. Σε ποιον θα ανήκει το γήπεδο; Ποιος θα διαχειρίζεται και θα εισπράττει από την ονοματοδοσία, από τα διαρκείας, τις εμπορικές χρήσεις;

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει στην Τούμπα το στολίδι του ΠΑΟΚ, αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Το πολεμάει και θα τα καταφέρει.

Έχουν αντιληφθεί οι φίλοι του πέμπτου στη βαθμολογία κι εκτός Ευρώπης Παναθηναϊκού πόσο θ’ ανοίξει η ψαλίδα με τους άλλους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας;

 

Γήπεδο 28.000 θέσεων στη Λεωφόρο

Ο Τάκης Μπαλτάκος μίλησε περί σχεδίου κατασκευής νέου γηπέδου στη Λεωφόρο χωρητικότητας 28.000 θέσεων. Υπάρχουν και μακέτες, αλλά χωρίς σε αυτήν τη φάση χρηματοδότη.

Τα προσχέδια για τον Βοτανικό κάνουν αναφορές σε γήπεδο μέχρι 40.000 θέσεων. Όλα δείχνουν με τους νεότερους σχεδιασμούς ότι το γήπεδο ποδοσφαίρου κινείται προς τις… 33.000 μάξιμουμ. Ένα «Καραϊσκάκης» στον Βοτανικό δηλαδή, καθώς το γήπεδο του Ολυμπιακού έχει χωρητικότητα 32.115 θεατών.

Ποιος Παναθηναϊκός προτιμά για 4-5.000 θέσεις διαφορά να πάει στον Βοτανικό αντί στον χώρο που είναι γεμάτος συναισθήματα και αναφορές; Στη Λεωφόρο περνούν μπροστά σου ο Δομάζος, ο Μεσσάρης, ο Λουκανίδης, ο Παπαεμμανουήλ, ο Σαραβάκος, ο Βαζέχα, ο Ζάετς, ο Ρότσα, ο Αντωνιάδης, ο Νικολαΐδης, ο Καραγκούνης, ο Καλαφάτης, ο Οικονομόπουλος, ο Πούσκας

Ο Παναθηναϊκός σχεδιάζει να πάει επειδή το θέλει κυρίως ο Γιάννης Αλαφούζος στον Βοτανικό, όμως υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία που δεν έχουν την απαιτούμενη διαύγεια. Σε ποιον θα ανήκει το νέο γήπεδο; Στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό ή στον Δήμο; Ποιος θα εκμεταλλεύεται εμπορικά το γήπεδο; Ο Παναθηναϊκός ή το κράτος/Δήμος;

Από πού θα έχει έσοδα ο Παναθηναϊκός; Από τα εισιτήρια; Από την ονοματοδοσία; Από τις εμπορικές χρήσεις; Πώς θα αποπληρωθεί η κρατική οικονομική αρωγή για την κατασκευή του γηπέδου; Από τον Παναθηναϊκό; Από τον Δήμο; Από κανέναν;

 

«Στον Δήμο», λέει ο Μπακογιάννης

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έδωσε πρόσφατα απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα, αλλά δεν αποσαφήνισε την κατάσταση. Υπάρχουν σκιές σε πολλά θέματα πρωταρχικής σημασίας.

Για το ποιος θα εκμεταλλεύεται τις εμπορικές χρήσεις στον Βοτανικό, ο Κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Το ίδιο το γήπεδο είναι κυριότητα προφανώς του Δήμου Αθηναίων. Παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στον Ερασιτέχνη και η ΠΑΕ αναλαμβάνει το κόστος συντήρησης. Η παραχώρηση είναι για όσο γίνεται περισσότερο, καθώς μιλάμε για ένα γήπεδο που θα αποτελεί τη φυσική έδρα του Παναθηναϊκού».

Πόσα χρόνια θα παραχωρηθεί ο Βοτανικός από τον δήμο Αθηναίων δεν ξεκαθαρίστηκε. «Ο στόχος μας είναι να υπάρξει παραχώρηση για όσο περισσότερο γίνεται», ανέφερε ο Κ. Μπακογιάννης.

Για το τι θα γίνει αφότου ολοκληρωθεί η περίοδος αυτή: «Σίγουρα εμείς δεν θα ζούμε, αλλά ο Παναθηναϊκός θα υπάρχει. Προφανώς θα υπάρξει πρόβλεψη για το τι θα γίνεται. Μιλάμε για ένα έργο που ξεπερνάει κατά πάρα πολύ τις δικές μας ζωές. Για ένα έργο που έχει τεράστια σημασία και γι’ αυτό προχωράμε με τόσο μεγάλη προσοχή και τόσο μεγάλη επιμέλεια».

Ο δήμαρχος Αθηναίων μπήκε στο… ψητό για το ποιος θα εκμεταλλεύεται τις εμπορικές χρήσεις: «Οι εμπορικές χρήσεις στο σύνολό τους συμπεριλαμβανομένης και της ονοματοδοσίας  θα είναι προϊόντα μίσθωσης. Συνεργαζόμαστε με την ΠΑΕ για να καταλήξουμε στο καλύτερο πλαίσιο. Ασφαλώς τα έσοδα θα τα μοιράζονται ο Δήμος Αθηναίων και το ελληνικό Δημόσιο».

Για το αν θα συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο ποσό να δίνει η ΠΑΕ  σε Δήμο και Δημόσιο και θα καρπώνεται εκείνη τα υπόλοιπα έσοδα από σουίτες και καταστήματα και ό,τι έσοδο έχει: «Μα προφανώς θα γίνει αυτό. Έτσι λειτουργούν αυτές οι μισθώσεις. Να είμαστε προσεκτικοί, δεν είναι ούτε η ώρα να λέμε νούμερα. Τουλάχιστον δημόσια. Ούτε είναι η ώρα να περιγράψουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Μην ξεχνάμε ότι εδώ έχουμε και το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο και εμείς οφείλουμε να λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια και ταυτόχρονα να είμαστε απολύτως σύννομοι».

Ο Κώστας Μπακογιάννης δεν είναι ακόμη έτοιμος να ξεκαθαρίσει αν ο διαγωνισμός για την ονοματοδοσία θα γίνει από τον Δήμο ή από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Θα έρθει η ώρα. Όταν δεν δίνω κάποια απάντηση σε ένα ερώτημα, σημαίνει ότι αποτελούν αντικείμενο δουλειάς όχι μόνο διαπραγμάτευσης. Μιλάμε για ένα έργο εξαιρετικά σύνθετο και εξαιρετικά πολύπλοκο και δεν προσφέρεται για βιαστικές ανακοινώσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα