Ο Κοτσακάς στέλνει στο… απόσπασμα Παππά και Σπίρτζη

Μπορεί να ανήκουν ομάδα των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ, όμως αποφάσισαν να χωρίσουν τα τσανάκια τους, μη αντέχοντας τα όσα έγιναν επί κυβερνητική θητείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον Αντώνη Κοτσακά (πρώην δεξί χέρι και ινστρούχτορα της τσοχατζοπουλικής συνιστώσας στο ΠΑΣΟΚ), τον Παναγιώτη Ρήγα (πρώην γραμματέα του κόμματος και πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας), το Νίκο Σκορίνη (είχε πει για τον Παπαδημούλη και τα σπίτια του πως  «δεν φτάνει να είσαι νόμιμος, έχει σημασία και η ηθική διάσταση»), οι οποίοι ίδρυσαν την «Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα» που εν συντομία αποκαλείται ως ΡΕΝΕ. Ίδρυσαν ένα ρεύμα, το οποίο αποστασιοποιείται από επιλογές και πράξεις πρωτοκλασάτων πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξακολουθεί να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα.

Η νέα κίνηση έχει στοχοποιήσει την τρόικα των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ, το Νίκο Παππά, τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Παύλο Πολάκη, ζητώντας επί της ουσίας την απομάκρυνση τους, τόσο για τις συμπεριφορές τους, όσο και για την κυβερνητική τους θητεία. Για τον Παππά αναφέρουν ότι μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν από Μιωνή και Καλογρίτσα δημιουργούν πρόβλημα στο κόμμα. Για τον Σπίρτζη αποδέχονται τις κατηγορίες εκ μέρους Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ για κατάτμηση της Ε.Ο. Πατρών-Πύργου προς όφελος του Καλογρίτσα, ενώ για τον Πολάκη τονίζουν ότι μόνο κακό κάνει στο κόμμα.

Η νέα τάση δίνει βάρος σε τέσσερις συγκεκριμένους άξονες: Πρώτον, στην άμεση ανάγκη συγκρότησης προγραμματικού λόγου. Δεύτερον, υπογραμμίζεται η ανάγκη να πέσει το πολιτικό βάρος στο κόμμα και όχι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Παράλληλα, στο κείμενο γίνεται σαφές ότι η πυραμιδική δομή του κόμματος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, πλέον, στις σύγχρονες ανάγκες και υπογραμμίζεται η ανάγκη ανοίγματος της συγκεκριμένης συζήτησης. Τέλος, η νέα τάση τάσσεται σαφώς υπέρ της ανάγκης διεύρυνσης του κόμματος.

Εκτός από τους Αντώνη Κοτσακά, Νίκο Σκορίνη και Πάνο Ρήγα, στο νέο ρεύμα ιδεών συμμετέχουν περίπου 800 άτομα, κυρίως νεότερης ηλικίας, ενώ το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί πανελλαδική τηλεδιάσκεψη, στη βάση της ιδρυτικής διακήρυξης που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή». Μεταξύ αυτών βρίσκονται και οι Δ. Τεμπονέρας, Δ. Σακελλάρης, Α. Καλαμαράς, Στ. Καλπάκης, Γ. Μακράκης.

Αναζητεί αντικαταστάτες

Την ίδια ώρα η ομάδα των προεδρικών που κατηγορεί η ΡΕΝΕ, δηλαδή οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης ψάχνουν αντικαταστάτες για να κρατήσουν ισχυρή την «φυλή» των προεδρικών και να καταφέρουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερους αντιπροσώπους και τοπικά στελέχη. Έτσι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος με την ομάδα των Σημιτικών, όπως ο Νίκος Μπίστης, ο Αντώνης Λιάκος, ο Σωτήρης Βαλντέν, αλλά και ο Παναγιώτης Παναγιώτου. Οι Σημιτικοί απλά έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν μπορούν να συμπορευθούν με τον Παύλο Πολάκη. Όμως ο Πολάκης με τους Παππά και Σπίρτζη πάνε πακέτο. Δίαυλο έχει ανοίξει ο Παππάς και με τον Θεχαρόπουλο για να του φέρει όσο περισσότερους ΔΗΜΑΡιτες μπορεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι με τα παραπάνω στελέχη έχει συγκρουσθεί δημόσια ο Παύλος Πολάκης. Σε ανάρτησή του τον Δεκέμβριο του 2019 είχε αναφέρει για τον Κώστα Σημίτη: «Σημίτη, άει κρύψου σε καμία τρύπα που έχεις και άποψη για τα εθνικά. Με τη στάση σου “γκριζαρίστηκαν” τα Ίμία. Εσύ έδωσες τον Οτσαλάν στους Τούρκους. Εσύ έκανες “νόμο κίνησης” της ελληνικής κοινωνίας τη μίζα και το μαύρο χρήμα. Εσύ έφαγες τα λεφτά του κοσμάκη στο Χρηματιστήριο».

Στην ανάρτηση είχαν απαντήσει τότε οι Νίκος Μπίστης, Αντώνης Λιάκος και Παναγιώτης Παναγιώτου σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «όταν η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα