Ο Κουφοντίνας μετράει δυνάμεις (και ο ΣΥΡΙΖΑ πληγές)

Την ημέρα που οι Έλληνες ξεκίνησαν τη νηστεία λόγω Σαρακοστής, ο Δημήτρης Κουφοντίνας αποφάσισε να βάλει τέλος στην πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας, με στόχο να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να του επιτρέψει να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι σε αυτές του Δομοκού που είναι υψίστης ασφαλείας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο εκβιασμός του Κουφοντίνα δεν πέρασε και πλέον όλοι μετρούν απώλειες από αυτό το μπρα-ντε-φερ που παίχτηκε επί δύο και πλέον μήνες, με δεκάδες διαμαρτυρίες από τους εραστές της τρομοκρατίας.

Αναμφίβολα από αυτή την ιδιότυπη μονομαχία κερδισμένοι βγαίνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, με την εμμονή τους να εφαρμοστεί ο νόμος και –το κυριότερο– κατέστησαν σαφές ότι η συντεταγμένη πολιτεία όχι μόνο δεν εκβιάζεται, αλλά ούτε μπαίνει σε διαδικασία διαλόγου με ένα δολοφόνο τρομοκράτη. Όμως η λήξη της απεργίας πείνας του Κουφοντίνα είναι μια νίκη της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Και μαζί με τον Κουφοντίνα ηττήθηκαν και όσοι απειλούσαν ότι θα κάψουν την Αθήνα, όσοι λοιδορούσαν ακόμα και τις οικογένειες των θυμάτων.

Και μπορεί η στάση της κυβέρνησης να επιδοκιμάστηκε και από τις δημοσκοπήσεις, με την κοινωνία να μην τσιμπάει από την… ευαισθησία για τα δικαιώματα του τρομοκράτη, όμως από τις εξελίξεις ο χαμένος της υπόθεσης ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρενέβη ζητώντας να ακουστούν τα αιτήματα του τρομοκράτη. Τουναντίον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εκτέθηκε προσωπικά, δεν έκανε το λάθος να απαντήσει και ανάγκασε τον μεγάλο αντίπαλο του να βρεθεί σε αντιπαράθεση με τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, τη Σοφία Νικολάου. Η αξιωματική αντιπολίτευση επένδυσε σε αυτό που χαρακτήρισε «δίκαιο αίτημα του Κουφοντίνα», γιατί, όπως πάντα, θεωρεί τα social media, το διαδίκτυο και τα πληρωμένα troll ως κοινωνία. Και όταν η Κουμουνδούρου κατάλαβε ότι έχασε το παιχνίδι, το γύρισε το έργο και ξεκίνησε να τον ξαναφωνάζει πολυισοβίτη τρομοκράτη, μέχρι που ψέλλισε ότι είναι και δολοφόνος. Το τελευταίο στα κρυφά, διότι δεν ήθελαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι να δυσαρεστήσουν τον Ρουβίκωνα και τους λοιπούς εραστές του Κουφοντίνα.

Σκεπτικός ο Αλέξης Τσίπρας με τη νίλα που έπαθε με τον Κουφοντίνα

 

Εκτέθηκε παντού

Κι όμως, με την αντιφατική τακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και να εκτεθεί στην κοινωνία και στους νοικοκυραίους, που αίφνης τους θυμήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και να δυσαρεστήσει εν τέλει όλο τον συρφετό του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, ή όπως τους χαρακτηρίζει ο κάθε απλός άνθρωπος ως μπαχαλάκηδες. Ήδη σε διάφορους ιστότοπους του αντιεξουσιαστικού χώρου κυκλοφορούν άρθρα τού στυλ «ΣΥΡΙΖΑϊκή χολή κατά του Δημήτρη Κουφοντίνα» με αφορμή ένα άρθρο του Στέλιου Κούλογλου.

Ο ευρωβουλευτής τύυ ΣΥΡΙΖΑ έγραψε ένα άρθρο με στόχο να επιτεθεί στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «Νικολάου-Μητσοτάκης έκαναν πολιτικό παράγοντα τον Κουφοντίνα». Και η απάντηση των απανταχού εραστών του Κουφοντίνα ήταν σκληρή: «Αυτός είναι ο καημός του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου. Γραμμένο τη μέρα που ο Δημήτρης Κουφοντίνας ανακοίνωσε ότι σταματά την απεργία πείνας, το άρθρο ξεπερνά ακόμα και το μέτρο του αστικού ανθρωπισμού, καθώς δεν δείχνει τον παραμικρό σεβασμό σ’ έναν άνθρωπο που έφτασε στο χείλος του θανάτου και που κανείς δεν μπορεί να μπει πώς θα είναι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάταξής του, όπως δηλώνουν όχι μόνο οι γιατροί της δικής του επιλογής (στους οποίους ο Κούλογλου είμαστε σίγουροι ότι δεν τρέφει καμιά εκτίμηση), αλλά και η διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας».

Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βαλλόταν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, οι εραστές του Κουφοντίνα τα έβαλαν και με τους πρώην υποστηρικτές τους. Και γράφουν: «Το ξεφτιλίκι των ΣΥΡΙΖΑίων ευρωβουλευτών υπήρξε πανευρωπαϊκό. Την ώρα που συνάδελφοί τους από την ευρωομάδα της “Αριστεράς”, αλλά και τους “Πράσινους” και τους “Σοσιαλιστές και Δημοκράτες” καλούσαν την κυβέρνηση της Ν.Δ. να ικανοποιήσει το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα, για να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα, οι ΣΥΡΙΖΑίοι σφύριζαν αδιάφορα, αποφεύγοντας να υπογράψουν οποιοδήποτε κείμενο, ούτε καν σε ανθρωπιστική βάση». Για να καταλήξουν: «Δεν θα περιμέναμε τίποτε άλλο από τον χώρο τού ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να καπηλευτεί κάθε λαϊκό αγώνα, μετατρέποντας αιτήματα, διεκδικήσεις και ελπίδες σε χάρτινα ψηφοδέλτια που καίγονται αμέσως μετά το άνοιγμα της κάλπης. Θα φωνάζαμε “ντροπή”, αλλά αυτή η προτροπή μπορεί να πιάσει μόνο σε ανθρώπους με εντιμότητα και φιλότιμο, όχι σε ξεδιάντροπους».

Ο Κουφοντίνας ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο, όπου πιθανότατα θα καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης

Ακούει τα σχολιανά του

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε και κερατάς και δαρμένος. Κι εκτέθηκε στους νοικοκυραίους και παρά τη στήριξή του στον Κουφοντίνα στο τέλος ακούει τα σχολιανά του. Τζάμπα κάποιοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησαν να τον παρομοιάσουν με τον Μπόμπι Σαντς, ποντάροντας ότι ο Κουφοντίνας θα πέθαινε. Και είχαν έτοιμο το αφήγημα να χαρακτηρίσουν τον Μητσοτάκη ανάλγητο, όπως η Θάτσερ.

Από την πλευρά του ο Κουφοντίνας θα πρέπει να θεωρηθεί εκ των νικητών. Και μπορεί να μην του πέρασε και να συνεχίσει να εκτίει την ποινή του στις φυλακές Δομοκού, όμως μέτρησε τις δυνάμεις του. Και κατάφερε, όταν οι εραστές του αντιμετωπίζονταν ως περιθώριο να εκμεταλλευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήλπιζε ότι θα καβαλήσει το κύμα και θα προκαλέσει πλήγμα στην κυβέρνηση και στον Μητσοτάκη.

Όσοι ισχυρίζονται ότι ο Κουφοντίνας έχασε σε αξιοπιστία, καθώς η απόφαση του να σταματήσει την απεργία πείνας ήταν αναντίστοιχη του με το προφίλ του άτεγκτου και σκληρού εκτελεστή. Ο Κουφοντίνας δεν ηττήθηκε στις ομάδες που απευθύνεται. Κάτι που φάνηκε και στις διαδηλώσεις τού ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπου κάποιοι που παραβρέθηκαν από περιέργεια, πήγαν εκεί τονίζοντας πως το βασικό θέμα ήταν ο Κουφοντίνας, ενώ το κυρίαρχο σύνθημα ήταν «ΕΛΑΣ Ελλήνων αστυνομικών του κράτους δολοφόνων και των βασανιστών».

Το βέβαιο είναι ότι με τον Κουφοντίνα δεν τελείωσε η κυβέρνηση. Και αυτό διότι τον Σεπτέμβριο έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης (το δικαιούται βάσει του νόμου) και μπορεί να υπολογίσει σε έναν συγκεκριμένο στρατό για να βγει στους δρόμους. Τότε θα είναι πολλές οι δυσκολίες και για την κυβέρνηση και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι «γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» θα είναι ο κοινωνικός στρατός του πάλι τον Σεπτέμβριο, όπου θα ζητά την αποφυλάκισή του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα