Πως ο Κριστιάν Καρεμπέ «γιγάντωσε» τον Ολυμπιακό

Επειδή όλο το focus της μεγάλης νίκης του Ολυμπιακού επί της Μαρσέιγ 1-0 στο «Καραϊσκάκης», αλλά και γενικότερα της πορείας του στ ευρωπαϊκά κύπελλα πέφτει επάνω στον Πέδρο Μαρτίνς και δικαίως, υπάρχει και κάτι άλλο, επίσης πολύ σημαντικό, που ανέδειξε τον σύλλογο του Πειραιά ως «ευρωπαϊκών προδιαγραφών».

Είναι ο Κριστιάν Καρεμπέ. Μπορούμε να τον αποκαλούμε και «αφανή ήρωα», αλλά πόσο αφανής είναι αυτός που τον γνωρίζουν ακόμα κι οι… πέτρες του ποδοσφαίρου;

Θα το θέσουμε ευθέως: Ο Καρεμπέ ή ο Ολυμπιακός ήταν μεγαλύτερο μέγεθος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν ο Γάλλος συμφώνησε με τον Μαρινάκη το 2013; Το ερώτημα είναι ρητορικό, η απάντηση προφανής. Ο Καρεμπέ. Παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γαλλία το ’98, Ρεάλ Μαδρίτης και άλλες τόσες ποδοσφαιρικές «χλίδες» κουβαλούσε στο πέρασμά του.

Ο Καρεμπέ δεν έκανε τίποτα περισσότερο στον Ολυμπιακό, παρά να μεταλαμπαδεύσει την hi society αύρα του στο λιμάνι. Το κατάφερε. Μία κλασάτη φυσιογνωμία, με την γαλατική ευγένειά του, τις ξένες γλώσσες του φυσικά και το τεράστιο ταλέντο του στις δημόσιες σχέσεις.

Φανταστείτε, τα συναισθήματα που μπορεί να διακατέχουν τον όποιον παίκτη στον κόσμο όλο, όταν του προκύπτει ενδιαφέρον από τον Ολυμπιακό. Τον Μαρτίνς μπορεί να μην τον ξέρει, ξέρει όμως, τον Καρεμπέ και τον Βαλμπουενά. Κι αυτόν, ο Καρεμπέ εγγυήθηκε και ήρθε στην Ελλάδα από την Φενέρ. Οπότε είναι πιο εύκολη η πρόσβαση προς τον Πειραιά, όταν θα μιλήσει μαζί του ο Κριστιάν Καρεμπέ.

Σε όλη την διάρκεια της χρονιάς ο Κριστιάν Καρεμπέ τιμά το όνομά του και τα χρήματα που παίρνει από τον Ολυμπιακό. Είναι επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού. Που σημαίνει, ότι αυτός μιλάει με τους μεγαλομάνατζερ Μέντες και Ραϊόλα, αυτός διαπραγματεύεται κι ο Μαρινάκης αποφασίζει για το ποσό.

Κι είναι αλλιώς να μιλάει ο Καρεμπέ με οποιονδήποτε και αλλιώς κάποιος παλιός παίκτης της ομάδας, που έχει ακριβώς τον ίδιο ρόλο. Είναι αλλιώς να ζητάει πληροφορίες ένας Καρεμπέ από διάφορους σκάουτερς να τον κόσμο κι αλλιώς κάποιος γνωστός στην Ελλάδα, αλλά άγνωστος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Κριστιάν Καρεμπέ, ένας ταπεινός άνθρωπος γιατί έτσι τον δίδαξε η ίδια η ζωή, καθότι την… πετροβολούσε σ’ ένα χωριό, το Λίχου, της υπό την γαλλική επιρροή Νέας Καληδονίας, είναι ένας δημοκράτης στο χώρο εργασίας. Πάντα ακούει, πάντα συμβουλεύεται τον Φρανσουά Μοδεστό για παράδειγμα που είναι επικεφαλής του τμήματος σκάουτιγκ, αλλά πάνω απ όλα τον Πέδρο Μαρτίνς.

Είναι γνωστό, στα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης, ότι υπάρχει μία ανομολόγητη αντιπαλότητα μεταξύ του προπονητή και του μάνατζερ της ομάδας. Εκεί ο προπονητής ζητάει ένα μπακ και ο μάνατζερ, ο αντίστοιχος Καρεμπέ, του προτείνει.

Στον Ολυμπιακό υπάρχει η αντίστροφη λογική. Ο Μαρτίνς αποφασίζει και ο Καρεμπέ διαπραγματεύεται να του ικανοποιήσει την επιθυμία του. Το κυριότερο; Ο Καρεμπέ για οποιαδήποτε αποτυχημένη μεταγραφή, δεν τα «φόρτωσε» ποτέ στον Μαρτίνς για να… επιβιώσει. Δεν έχει ανάγκη επιβίωσης ένας Κριστιάν Καρεμπέ.

Κι αν ο Καρεμπέ είναι αυτός που γιγάντωσε τον Ολυμπιακό, ο Μαρινάκης τι είναι; Ακούστε μια σύντομη ιστορία. Κάποτε, ένα μεγαλοστέλεχος μεγάλης επιχείρησης, αφού είχε γίνει φίλος με το αφεντικό του, αναφώνησε το εξής, μετά από μία σημαντική επιτυχία του: «Είμαι πολύ μεγάλος». Και το αφεντικό του απάντησε «ε΄γω είμαι ακόμα μεγαλύτερος που σε ανακάλυψα»…

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα